Az arcolajok nagyon népszerűek a szépségápolásban, hiszen a legtöbb természetes összetevőkből készül, emellett valósággal ragyogásra bírja az arcbőrt. Ám zsíros bőr esetén sokaknál tiltólistára kerül az olaj, pedig csak a hámréteg számára ideális terméket kell megtalálni.

hirdetés

Elterjedt tévhit, hogy zsíros bőrre nem szabad olajat használni. Nos, ez így nem feltétlenül igaz, csupán a kence összetevőire, típusára kell nagyon figyelni. A megfelelő arcolaj csökkenti a gyulladást, szabályozza a faggyútermelést, nem tömíti el a pórusokat, és serkenti a bőr regenerációs képességét, ezzel hozzájárul a pattanásmentes, egységes bőrképhez.

Az arcolajnak nagy szerepe van a bőr nedvességmegtartásában. Mivel a legtöbb olaj természetes módon gátolja a nedvesség elpárolgását, így a hámréteg sokkal tovább marad hidratált. A zsíros bőr esetén másképp működik, hiszen kerülni kell a testesebb, nehezen felszívódó verziókat, de az úgynevezett hordozóolajok ebben az esetben is alkalmazhatók.

A megfelelő olaj segíti az egészséges bőrképet: zsíros bőr esetén ezeket használd

Zsíros bőr esetén az illóolajok tiltólistán vannak, mivel a különféle illatanyagok irritációt okozhatnak. Ezek a kencék bőrtípustól függetlenül, minden esetben csak hordozóolajjal együtt kerülhetnek fel a bőrfelületre. A hordozóolaj szerepe, hogy ne tömény, hígítatlan formában érintkezzenek a bőrrel a koncentráltabb anyagok, adott esetben csökkenti az illóolaj erejét, illetve segíti a felszívódását. Így csökkenthető a bőrirritáció kockázata.

A növényi olajok sok esetben kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, ezért a zsíros bőr számára sem jelentenek problémát. Az olajválasztásnál fontos szempont, hogy a termék komedogén legyen, azaz ne fokozza a mitesszerek, pattanások kialakulását. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy az olaj nem tömíti el a pórusokat, vagyis nem ül meg a bőrfelületen. Egységesen beszívódik, ezzel támogatja a bőr védőrétegének normál működését. Sok növényi olaj többfunkciós, gyorsítják a gyógyulást, gátolják a hegesedést, így a pattanások után maradó foltokat szintén jelentősen csökkentik.

Csipkebogyóolaj

A csipkebogyóolaj nem túl zsíros fajta, ráadásul tele van antioxidánsokkal. Található benne A-vitamin, emellett bővelkedik esszenciális zsírsavakban. Remekül használható a foltok, hegek elhalványítására. Csökkenti a ráncok láthatóságát, elmélyülését, egységesíti és finomítja a bőrfelületet, ugyanakkor erősíti a bőr védekezőképességét, serkenti természetes megújulását, ezáltal rendszeres használata mellett kevesebb bőrhibával kell számolni.

Avokádóolaj

Az avokádóolaj sok klorofillt tartalmaz, emellett olajsavban gazdag. Utóbbi a bőr mélyebb rétegeiben is képes megtartani a nedvességet, így gátolja a kiszáradást, és segít egyensúlyba hozni a hámréteg olajtermelését. Nyugtató hatással rendelkezik, elősegíti a bőrfelület gyorsabb gyógyulását.

Jojobaolaj

Ez az olaj a zsíros bőr egyik legjobb barátja, mivel nyugtató, regeneráló összetevőkkel rendelkezik. Rengeteg esszenciális zsírsav és E-vitamin található benne, remekül használható a bőr olajtermelésének a szabályozására és a pattanások számának a csökkentésére. Mérsékli a pöttyök méretét, gátolja a kialakulásukat, és szép, egészséges bőrképet eredményez.

Kendermagolaj

A kendermagolaj erős gyulladáscsökkentő hatású, megszünteti a pattanásokat és nyugtatja a bőrt. E-vitaminban bővelkedik, és sok omega-3 és omega-9 zsírsav található benne. Szerepe van a sejtmegújításban, így hozzájárul a feszes arcbőrhöz.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés