A mitesszer eltávolítása sokaknak okoz nehézséget, rendkívül makacs és problémás jelenségről van szó. Manapság mindenféle kencét, tapaszt és masinát lehet kapni, amelyek gyors megoldást ígérnek, illetve kozmetikai kezelések szintén elérhetők azok számára, akik szabadulnának a zavaró fekete pöttyöktől. Nem mindegy, hogy milyen módszert választ az ember lánya, némelyik praktika többet árt, mint használ.

hirdetés

A mitesszerek tulajdonképpen az eltömődött pórusok, amelyek alapesetben nem gyulladnak be és nem fájdalmasak, esztétikai szempontból viszont zavaróak. Leginkább az orr környékén jelennek meg, de a probléma érintheti az orcát, a homlokot és az áll vonalát is. Egyénenként eltérő lehet, hogy mi okozza a mitesszerek megjelenését, minden esetben érdemes utánajárni, hogy mi lehet a kiváltó ok.

Ha valaki mitesszerekkel küzd és betér egy drogériába, a bőség zavarával találja szemben magát. Rengeteg termék található a polcokon különböző márkáktól, amelyek biztos segítséget ígérnek, de a házi praktikákról sem szabad megfeledkezni. Noha vannak hasznos megoldások, számos kerülendő kozmetikum vásárolható meg, amely több kárt okoz, mint amennyi haszonnal járna.

Nagyon fontos minden esetben alaposan utánajárni, hogy mik azok a termékek, amelyek valóban hatásosak lehetnek. Sokat számít a bőrtípus, az egyéb bőrproblémák esetleges jelenléte. Az agresszív kezelés következtében sérülhet a bőr védekezőképessége, a pórusok begyulladhatnak, egyre csúnyábbá válhat az érintett terület. Segítünk, hogy mik azok a módszerek, amelyekkel nem árt óvatosan bánni.

 

A mitesszer eltávolítása ezekkel a módszerekkel nem biztos, hogy hatásos lesz

Ne nyomkodd!

Az első és legfontosabb szabály, hogy tilos nyomkodni a mitesszereket. Egyrészt cseppet sem mindegy, hogy milyen technikával történik a folyamat, másrészt a folyamatos tapicskolással mindenféle baktérium kerülhet a pórusokba, melyek ennek következtében begyulladnak, és el is indult az ördögi kör. A nyomkodáshoz szakember szükséges, aki garantáltan profi módon távolítja el a mitesszereket, steril körülmények között.

A durva eszközöket jobb hanyagolni

Sokan a körmükkel nyomkodják ki a kis fekete pöttyöket, míg mások drasztikusabb módszerekhez folyamodnak. A különböző fémcuccok, amelyeket kifejezetten mitesszereltávolításra fejlesztettek ki, valamint ennek a mezei, otthoni verziója, a hullámcsat szintén abszolút kerülendő.

Alapvető probléma, hogy a legtöbben fertőtlenítés nélkül esnek neki az érintett területnek ezekkel az eszközökkel, ami szintén rengeteg baktériumot vihet át a bőrre, így az eltömődött pórusok begyulladnak. Ami még inkább jelentős gond, hogy ezek az eszközök felsértik a bőrfelszínt, sebeket és csúnya hegeket hagyhatnak maguk után.

 

A tapaszok nem biztos, hogy segítenek

A mitesszereltávolító tapaszok rendkívül népszerűek, gyors és hatékony megoldást ígérnek. A gyorsaság valóban igaz lehet, a hatékonyság már kevésbé, ám még nagyobb gondot jelent, hogy kíméletesnek kicsit sem lehet nevezni ezt az egyszerű, ámde annál problémásabb módszert.

Bár kifejezetten jól hangzik, hogy ezek pillanatok alatt kirántják a kis fekete göböket, a valóságban nem teljesen így néz ki a folyamat. Maximum egy részüket távolítják el, a pórusok emiatt begyulladhatnak, ráadásul a mitesszerek hosszú távon nem is tűnnek el.

A durva tapaszok még a hámréteget is felsérthetik, ezért semmiképp nem éri meg kísérletezni ezzel a módszerrel, a különböző kozmetikai kezelések és okoskütyük sokkal hatékonyabban távolítják el a mitesszereket. A Foreo Espada például pár hét alatt elkezdi megtisztítani a bőrt úgy, hogy közben nem tesz kárt a hámrétegben és annak védekezőképességében sem.

 

Az összetevőkre sem árt figyelni

A különböző, mitesszerek ellen ajánlott cuccok, például tonikok, maszkok és krémek gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek kifejezetten irritálják a bőrt, roncsolják a barriert. Az alkoholtartalmú kozmetikumok, valamint az erősen citrusos, mentolos termékek szintén kerülendők. Olyan hatóanyagokat kell keresni, amelyek kíméletesen segítenek megszüntetni a fekete pöttyöket.

A szalicilsav vagy például a niacinamide-szérum, illetve az ezekkel dúsított kencék és lemosók normalizálják a faggyútermelést, szépen megtisztítják a bőrt a mitesszerektől.

Felejtsd el a szódabikarbónát!

A házi módszerekkel nincs semmi probléma, némelyik kifejezetten hatásos és költséghatékony lehet. Van azonban egy csúcsszupernek titulált összetevő, ami valóban hatásos számos problémára, ám a bőr számára több kárt okozhat, mint amennyi hasznot. A szódabikarbóna igencsak elterjedt mindenféle házi praktika részeként, mitesszerek ellen éppúgy sokan ajánlják.

Arcbőrre semmiképp nem ajánlott használni, hiszen felboríthatja a pH-egyensúlyt, kiszárítja a hámréteget és gyengíti a bőr védekezőképességét. A különböző durva bőrradírokra ez éppúgy igaz. Felesleges őket bevetni és agyonmacerálni a hámréteget, a mitesszer eltávolítása sikertelen lesz, hiába az állandó radírozás.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés