Nemrég terjedt el az új szépségápolási trend, ami azt mondja, váltsd le a megszokott arctisztítódat, és cseréld inkább olívaolajra. Ez elég bizarrul hangzik, úgyhogy úgy döntöttem, utánajárok, vajon tényleg feleslegesen költöttem-e eddig arctisztítókra.

Miért éppen olívaolaj?

Nem lehet tagadni, hogy rengeteg előnye van, és számtalan olyan anyagot tartalmaz, ami a szervezetre jótékony hatást gyakorol. Nagy mennyiségben található meg benne a szkvalán, ami egy, az emberi bőrben természetesen is megtalálható, hidratáló olaj. Emiatt gyakori összetevője az arcápoló készítményeknek, de sokan teszik az arckrémjükbe is, a szérum vagy egyéb arcolajok helyettesítőjeként.

Ezenkívül hatásos antioxidáns is, és véd a környezeti ártalmakkal szemben. Arcápolóként mélytisztító, remekül felpuhítja a bőrt, így a pórusokból felszínre hozza a szennyeződéseket. A mitesszereket is könnyen el lehet távolítani a használatával, ugyanis, ha a felpuhult bőrt egy törölközővel átradírozzuk, szépen el lehet tüntetni a makacs, fekete pontocskákat.

Hatásos arctisztítóként is?

Mivel pakolásként már használtam, és jó tapasztalataim voltak, úgy döntöttem, teszek egy próbát. Sminklemosáshoz egy fél diónyi mennyiséget oszlattam el az arcomon, és elkezdtem bemasszírozni. A szemsmink lemosásával nem kísérleteztem, hasonlóan negatív élmény lehet, mint az, ha kókuszolaj menne az ember szemébe.

A híres Beverly Hills-i kozmetikus, Ram Prakash Khalsa azt javasolja, érdemes két-három kört futni a sminkeltávolítást illetően, ezért az első fél perc után fogtam egy kissé nedves törölközőt, és letöröltem vele az első réteg olajat. A folyamatot addig kell ismételni, amíg teljesen eltűnik az alapozó, tehát ez a rutin biztosan nem a lustáknak és a gyorsan végezni akaróknak való. Mivel nem használok vastag sminket, két körrel sikerült túl lennem a procedúrán.

Mit tapasztaltam?

Az alapozót valóban eltávolította, de nekem túl macerás ez a módszer. Körülbelül tíz percet vett igénybe, és azt mondanom sem kell, hogy csupa olaj lett minden. És a törölköző is sminkfoltos.

Az olaj jó tulajdonságait nem firtatom, de mindennapos arctisztításra nem tartom alkalmasnak, annak ellenére, hogy az arcom puha és szépen hidratált lett. Inkább pakolásként alkalmazva részesíteném előnyben, amit hetente egyszer lehet alkalmazni. Figyelni kell viszont arra, hogy alapvetően nehéz állagú olaj, így nagy mennyiségben használva eltömítheti a pórusokat, és pattanásokat okoz.

Kinek ajánlom a módszert?

Mindenkinek, aki szeret kísérletezni, mert a sminket valóban eltávolította, az pedig más kérdés, kinek mi a macera, és mit bír el a bőre. Az biztos, hogy puha és ragyogó lett tőle az arcom, és az érzés sokáig megmaradt. Egy próbát megér!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés