Mindenki szeretne hibátlan, ragyogó, hidratált és selymes bőrt, aminek elérésére számtalan kozmetikum kínál lehetőséget. A választék annyi, mint égen a csillag, így a választás sem könnyű feladat. Ráadásul mindenki gyorsan akar tökéletes bőrt, így ha egy hét múlva még nem lát változást, egyből megy is a kence a kukába, ő pedig vásárol egy újabbat. És ez így megy, akár egy ördögi kör.

Mostanában lett divatos, hogy az arcápolásnak rutinja van, tehát a használt termékek meghatározott sorrendben követik egymást. Ezekből általában jó sok van, ami a divatos koreai minta alapján szerzett létjogosultságot. Csakhogy sok, különböző termék egyidejű használatában komoly veszély is rejtőzhet, ami nemhogy segítené a bőr állapotát, de sokat ronthat a helyzetén.

Hogyan árt a túl sok kozmetikum?

A kozmetikumoknak különböző pH-értéke van, ami attól függ, milyen típusú a termék. Például egy hámlasztónak 3.0, míg egy hidratálónak 6.0 a PH-értéke általában. Így, ha nem vársz elég időt a következő termék felkenése előtt, a bőrnek nincs elég ideje, hogy visszaállítsa a pH-egyensúlyát. Ezt általában nem tesszük meg, tehát hiába a sok jó alapanyag, ez a lépés már önmagában nem tesz jót a bőrnek.

Amennyiben nem vársz legalább öt percet két termék használata között, azzal azt a veszélyt is megteremted, hogy a különböző összetevők összevesznek, és nem kívánatos kémiai reakcióba kezdenek. Hallottunk már példát kivörösödött, égő, viszkető arcokról, akik tulajdonosai biztosan nem végeztek csuklótesztet mielőtt az adott kencéket magukra kenték.

Ezért fontos, hogy mindig olvasd el az összetevők listáját, és a gyártók használati útmutatását. Okos trükk, ha olyan termékeket választasz, amik kevesebb, mint tíz összetevőt tartalmaznak. Ezek kíméletesek, és egyáltalán nem biztos, hogy kevesebbet tudnak, mint azok, amikben húsz-harminc alapanyag van.

Mikor válts rutint?

A nem megfelelő és túl sok különböző kozmetikum érzékennyé teszi a bőrt, ami pirossá, szárazzá válik. Lehet, hogy a legszuperebb hidratálóid vannak, mégis száraz a bőröd. Ha ezt tapasztalod, bíráld felül a rutinodat. A bőr elvékonyodása ugyanis érzékennyé és ráncossá teszi azt, ez pedig biztosan nem az, amit akarsz. Ahhoz, hogy egy termék kifejtse a hatását legalább hat hétre van szükség, így légy türelmes a bőröddel.

Miből álljon a rutin?

A minimalista bőrápolási rutinhoz is elengedhetetlen az arctisztító, de trükközhetsz vele. Ha a kétlépéses módszer híve vagy, nem kell két különböző terméket használnod, egyszerűen egymás után használd ugyanazt az egyet.

Sokak bőre érzékeny a hámlasztókra is, így használhatsz egy nedves törölközőt, amivel gyengéden átradírozhatod az arcod. Ezt akár mindennap megteheted, de ha bírja a bőröd, jól jön egy gyengéd kémiai hámlasztó is heti két-három alkalommal.

A hidratálókrém szintén fontos, amit napközben, igény szerint, helyettesíthetsz naptejjel is. A jobb minőségű fényvédők már nagyon jó, hidratáló textúrával rendelkeznek, így nem kell a rétegezéssel bíbelődni. Ősszel és télen azonban nem kell magas faktorszámú fényvédőt használni, így elég, ha az arckrém tartalmazza.

A szérum nagyon hasznos, hiszen koncentrált formulájú, így mindenki a saját igényire szabottat választhat. Ha több bőrproblémát is szeretnél orvosolni, használj egyet reggel, és megint másikat este.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés