Sokakkal előfordul, hogy reggel úgy érzik, jól sikerült az esti hidratálás, aztán úgy fél óra elteltével apró, száraz foltok jelentek meg az arcon. Bosszantó eset, amire nem szabad csupán legyinteni, komolyabban kell foglalkozni a lehetséges okokkal.

Van, ami többet árt, mint használ

Első lépésként meg kell nézni, pontosan mi az, ami hidratálóként az arcra kerül. Számos készítmény tartalmaz alkoholt, illetve kőolajszármazékokat, melyek szárító hatással bírnak. Érdemes alaposabban utánajárni a kacifántos elnevezések magyar fordításának, ugyanis sok esetben olyan módon vannak megnevezve az összetevők, hogy soha nem jönne rá az ember, mit takar a szó. Például a paraffinum, szebb nevén ásványi olaj egy kőolajszármazék, de, mivel felszíni – vagyis nem tartósan beszívódó – hidratáló hatású, a legtöbb bőrápolóban megtalálható.

Az arckrém helytelen megválasztása is okozhat szárazságot, gyakori, hogy nem az egyéni bőrtípusra való készítményt használjuk. Ha nem egyértelmű a helyzet, a bőrtípus megállapításával ne tégy önálló kísérletet, helyette kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz érdemes fordulni. Segítséget lehet kérni az arctisztítás mikéntjével kapcsolatban is, hiszen sok esetben a túlzott tisztítás állhat a jelenség mögött. Az arclemosó termékek célja, hogy eltávolítsanak minden szennyeződést, így a bőr felső rétegének kipucolásával vízhiány léphet fel. Gyakori jelenség, hogy a zsíros bőrrel rendelkezők is szárazságot tapasztalnak, ami nem a faggyú-, hanem a vízhiány jele. Ezért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, amivel biztosítva van a kötőszövet rugalmassága is.

Hogyan moss arcot?

Az arcot ajánlott hideg vagy langyos vízben megmosni, a meleg vizet, bármilyen jóleső is, kerülni kell. A nedves arc vagy egyáltalán ne legyen megtörölve, vagy ne itass fel minden vizet, mielőtt krémezel. A hidratálókban lévő tápanyagok könnyebben felszívódnak, ha picit nedvesebb bőrre kerülnek fel. Heti két alkalommal gyengéd arcradírozást is végezhetsz. Fontos a rendszerességre törekvés, több haszna van, mint annak, ha havi egy-két alkalommal próbálnád az egyre kiterjedtebb elhalt hámsejteket eltávolítani durva, erőteljes mozdulatokkal.

Rejtett egészségügyi okok

A szélsőséges időjárás is a kiváltó okok között lehet, télen például mindenki bőre hajlamosabb a kiszáradásra. A hideg, szeles idő és az alacsony páratartalom negatívan hat, de nyáron a túlzásba vitt napozás is előidézheti.

Gyakran állhat valamely szerv alulműködése is a háttérben, például vízraktározó szervünk, a vese, vagy a faggyúmirigyekért felelős pajzsmirigy helytelen működése. Nagyon fontos a megfelelő vitaminpótlás, főként az E-, A-, C- és D-vitaminok rendszeres bevitele friss zöldségek, gyümölcsök által. A rendszeres gyógyszerszedés is előidézhet szárazságot, ez különösen az akné elleni készítmények mellékhatása lehet, de nem árt még körülnézni a gyógyszeres szekrényben.

A genetika természetesen alaposan meghatározza, ki milyen bőrtípussal születik, de még egy alapvetően száraz bőrű ember sem kell, hogy ettől szenvedjen, amennyiben helyesen ápolja a bőrét. A jelenségnek fontos minél alaposabb figyelmet szentelni, esetleg szakértő orvos véleményét is kikérni, mert a rosszabbodó bőrszárazság olyan bőrbetegségekben is kibontakozhat, mint az ekcéma vagy pszoriázis.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés