A nyári szezon hőhulláma és az erős UV-sugárzás igencsak megterheli a bőrt, így könnyen előfordul, hogy nyár végére kimerülnek a tartalékai, illetve megcsappan a nedvességtartalma. A vizes bázisú, könnyű hidratálók enyhíthetik a kellemetlen, húzódó bőrézetet, és amíg tart a meleg, alkalmasabbak nappalra, mint a testesebb, olajosabb arckrémek. Javítják a hámréteg rugalmasságát, illetve segítenek pótolni az elveszett nedvességet, ám hasznos összetevőikkel komplex ápolást is nyújthatnak. Zsíros, normál és száraz, valamint dehidratált arcbőrön egyaránt jól működnek az alábbi készítmények.

hirdetés

Nyáron sokkal nagyobb szerep jut a nedvességpótló kencéknek, mint a téli időszakban. Bár mindkét szezon megviseli az arcbőrt, nyáron mégis nagyobb eséllyel jelentkeznek a kiszáradás tünetei. Tény, hogy bőrtípustól függetlenül minden nőnek szüksége vand hidratáló arckrémre, mivel az elvesztett nedvességet csakis ezekkel a kencékkel lehet pótolni. Ám mindenkinek más állapotban van a bőre, ezért az ápolás bőrtípusonként, sőt egyénenként is eltérő lehet.

A dehidratált állapot bőrtípustól függetlenül jelentkezhet, mivel a száraz bőr, és a vízhiányos arcbőr nem ugyanazt jelenti. Előbbi esetében kevés faggyútermelésről, míg az utóbbinál kiszáradt bőrfelszínről van szó. Amikor megcsappan a hámréteg nedvességtartalma, számos probléma jelentkezhet, melyek bőrtípusonként eltérőek lehetnek.

A kombinált és zsíros bőr esetében a felső réteg szárazsága fokozott faggyútermelést von magával, ami még inkább belobbantja a pattanások, mitesszerek keletkezését. A száraz bőrtípusnál azonnali rugalmasságvesztés tapasztalható, sőt, hámló, viszkető foltok jelenhetnek meg az arc felületén. A dehidratált bőrállapot igencsak kedvez a finom vonalkák, szarkalábak kialakulásának, a meglévő ráncokat, redőket pedig elmélyítheti. Hidratálás nélkül minden bőrtípus nehezebben regenerálódik, az ellenálló képesség is erősen lecsökken. Ezért fontos a megfelelő ápolás.

Könnyű hidratálók vízhiányos bőrre

A strandolás és napozás eredményeként megesik, hogy nyár végére kimerülnek a bőr tartalékai, és könnyebben létrejön a dehidratált állapot. A fénykárosodás tünetei gyakran csak később jelentkeznek, ráadásul idővel össze is adódnak. Egy eleve lestrapált arcbőrrel pedig nem jó nekifutni az ősznek, ami, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb meghozza majd a hőingadozást és a hűvös szelet.

A nedvességpótlásért kiáltó bőr jelzéseit könnyű felismerni: ilyenkor húzódhat a bőrfelszín, száraz, hámló foltok jelentkezhetnek. Amennyiben a hámréteg vízmegtartó képessége is sérült, esténként be lehet vetni olajos alapú szérumokat, kencéket, ám nappal a fokozódó meleg miatt még érdemes megmaradni a könnyű hidratálóknál. Az efféle kozmetikumok elsősorban a vízpótlásban jeleskednek, sőt, a hialuronsavat tartalmazó formulák a nedvesség megtartását is erősítik. Mivel a zsírosabb termékek nehezebben szívódnak be, sokszor nem jelentenek jó megoldást a naptól kiszáradt hámréteg számára.

 

A vizes bázisú, könnyű hidratálók másként hatékonyak, mint a zsírosabb kencék. Az efféle kozmetikumok sok hasznos összetevőt tartalmaznak, melyek könnyedén felszívódnak, és a hámréteg ellenálló képességét is javítják. Feltöltik a szomjas bőrt nedvességgel, illetve igyekeznek megkötni azt,  ettől feszesebbé, puhábbá és élettel telibbé válik. Fontos szempont, hogy a vizes bázisú hidratálók nem hagynak maguk után zsíros bőrérzetet, ennek köszönhetően nem nehezítik meg a sminkelést, és zsíros esetleg kombinált bőr esetén sem jelentenek problémát.

Nyár végén érdemes még a fűtésszezon előtt pótolni az arcbőr elveszett nedvességét, és felkészíteni a bőrt a hideg időszakra. Télen a hideg, szeles idő, valamint a fűtött levegő alaposan kiszárítja a hámréteget, ami a nyári szárazság után még nagyobb megpróbáltatást jelent.

Érdemes hialuronsavban bővelkedő kencét választani, ami kellően feltölti a bőrt, emellett javítja a hámréteg védekezőképességét, és a víz megtartását. A poliglutamin sav, szintén erre képes, ám a saját súlyának a többszörösét fel tudja venni a vízből, ezáltal hatékonyan hidratálja a bőrt. Vásárlás előtt ajánlott átböngészni az adott kence összetevőit, így biztosan az arcbőr számára legideálisabb terméket fogod megvásárolni.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képgaléria nyitóképe: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés