A C-vitaminnak számos származéka van, ami hasznosnak bizonyul a szépségápolásban, ez a hatóanyag elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat, és a hámréteg állapotjavulását illetően más előnyökkel is bír.

hirdetés

Rengeteg olyan hatóanyag létezik a kozmetikai iparban, amely hatékonyan lép fel a pattanások ellen, az eredményességük azonban elsősorban attól függ, hogy mi okozza a visszatérő gyulladásokat. Ám az szintén fontos tényező, hogy milyen összetevőket kombinál az ember, hiszen a pattanások kialakulására hajlamos bőr roppant kényes és érzékeny fajta, ezért a drasztikus kezelések hatására könnyedén dehidratálttá, irritálttá válhat.

A pattanások kialakulásának hátterében a hormonális egyensúly felborulása, emésztőrendszeri probléma, a szervezetben lappangó gyulladás, stressz és bizonyos ételekre, illetve bőrápolási összetevőkre való érzékenység is állhat, de a hámréteg védőbástyájának elégtelen működése, vagyis a barrier meggyengülése éppúgy elősegíti a folyamatot.

Ha felborul a bőr mikrobiomjának egyensúlya, a pattanásokat okozó C. acnes baktériumok könnyedén bejuthatnak a pórusokba, ahol kedvező feltételek mellett elszaporodhatnak. A külső környezeti hatások nagyban hozzájárulhatnak a sejtmegújulás lassulásához.

Kép: Getty Images.

 

A hámsejtek időnként elhalnak és cserélődnek, ám gyakran zavar keletkezhet ebben a ciklikus folyamatban, ilyenkor nem válnak le megfelelően az elhalt bőrlemezkék, ami a pórusok eltömődéséhez vezethet. A nem jól szellőző, eldugult kis kráterek tökéletes táptalajt biztosítanak a baktériumoknak ahhoz, hogy elburjánzanak.

A pattanások kialakulása és a kezelésük egyaránt összetett dolog, a gyulladások csökkenését belsőleg és külsőleg éppúgy támogatni kell. A pattanás elleni készítmények önmagukban csak tüneti kezelésre alkalmasak, az összetevők pedig főként akkor hatékonyak, ha nem gyengítik, hanem inkább erősítik a bőr védelmi rendszerét. Ezért gyakran kiegészítő hatóanyagokkal lehet növelni a hámréteg ellenálló képességét, ilyen például a C-vitamin, ami egy igen erős antioxidáns, ráadásul széleskörűen támogatja, segíti a bőr egészséges működését. A kozmetikai iparban hasznosított bioaktív formája az L-aszkorbinsav, melynek hátránya, hogy meglehetősen instabil, fényérzékennyé teszi a bőrt, nagyobb koncentrációban alkalmazva pedig igencsak megnő az irritáció kialakulásának kockázata. Az érzékeny, eleve irritált hámréteg pedig kevésbé tolerálja.

A C-vitaminnak egy másik formája kevésbé irritálja a bőrt

A Sodium Ascorbyl Phosphate tulajdonképpen egy stabilabb formája a C-vitaminnak, amit eredetileg azért kezdett el használni a kozmetikai ipar, mert bár kevésbé intenzív, mint az L-aszkorbinsav, mégis rendelkezik antioxidáns hatással, ugyanakkor az irritáció tekintetében kisebb kockázati tényezőt jelent. Nem beszélve arról, hogy jobban eláll, míg a legtöbb C-vitamin-származék erős fényhatás, pára, illetve oxigén hatására könnyen lebomlik, ez a sóféle mindezek ellenére is képes megőrizni hatását.

Kép: Getty Images.

 

Emiatt főként pigmentfoltok csökkentésére alkalmas kencékben hasznosították, amelyeket rendszeresen, hosszabb távon alkalmaz az ember, ezért különösen fontos, hogy ne veszítsenek hatékonyságukból. Csak később, 2011-től kezdve születtek tanulmányok azzal kapcsolatban, hogy a Sodium Ascorbyl Phosphate hatóanyag éppúgy hasznosnak bizonyul a pattanások ellen, hiszen hatékonyan pusztítja a gyulladásokat okozó baktériumokat.

Ez a hatóanyag szuperül beválik pattanások ellen, de más előnyei is vannak

A Sodium Ascorbyl Phosphate csakúgy, mint a C-vitamin egyéb származékai, antioxidáns tulajdonságokkal bír, de sokkal kíméletesebben fejti ki hatását. A bőrgyógyászok szerint minden bőrtípus számára megfelelő lehet, bár az eredményessége szempontjából ugyancsak figyelembe kell venni, hogy nem olyan erős és nem annyira eredményes, mint a szérumok többségében fellelhető L-aszkorbinsav.

Azonban a bőrbe jutva képes aszkorbinsavvá alakulni és nagyjából ugyanaz a hatás várható tőle. Fokozza a kollagéntermelést, erősíti a hámréteg védekező funkcióit, felveszi a harcot a szabad gyökökkel, valamint csökkenti a pigmentfoltok láthatóságát. Mivel serkenti a bőr öngyógyító folyamatait, a gyulladt puklik hamarabb gyógyulnak, de az utánuk maradt sötét foltokat is szépen halványítja.

Így használd!

A Sodium Ascorbyl Phosphate főként anti-aging és hiperpigmentáció elleni szérumokban található, de az antioxidánsokat kombináló boosterekben éppúgy előfordul. Legtöbbször E-vitaminnal kombinálják, amivel remek párost alkot, hiszen közös erővel jelentősen feljavítják a bőr ellenálló képességét, és fokozzák a bőrsejtek megújulását.

Az Elyn’s Lab pigment C-control 10% SAP szérum egy komlex szérum pigmentfoltok és pattanások ellen. Magas koncentrációban tartalmazza a Sodium Ascorbyl Phosphate hatóanyagot, ami megküzd a gyulladt puklikat okozó baktériumokkal, emellett peptidekkel segíti a bőr megújulását. A Paula’s Choice egyes hidratálóiban szintén felbukkan ez a hatóanyag, ami kisebb koncentrációban retinollal is kombinálható, persze, az érzékeny bőrűeknek nem árt más verziókat alkalmazni. Hialuronsavval vagy más bivalyerős antioxidánsokkal keverve ez a C-vitamin-származék segíthet megerősíteni a bőr természetes védekezőképességét, emellett a pattanások előfordulását ugyancsak képes csökkenteni.

A bőrképjavító, ráncokat finomító kencékben a zöld tea kivonatával, argánolajjal, mangóvajjal és peptidekkel egyaránt gyakran gazdagítják hatását, a pattanások és foltok kezelésére szánt szérumokban pedig sokszor a faggyútermelést szabályozó jojobaolajjal, valamint Aloe verával kerül össze.

Kép: Getty Images.

 

Mivel ez a hatóanyag kevésbé teszi fényérzékennyé a bőrt, és a durva felületaktív anyagokkal ellentétben kíméletesen fejti ki antibakteriális hatását, a SAP-ot tartalmazó szérumokat reggel is felteheted. Ám csakúgy, mint minden esetben, érdemes fényvédőt használni.

A megtisztított bőrödre elsőként a C-vitamin-származékkal dúsított szérumot vidd fel, ezután jöhet a hialuronsav, vagy egy E-vitaminos szérum. A hidratálókrémet és a fényvédőt se felejtsd ki a sorból. Így egész nap kellő védelmet kap a bőr a szabad gyökökkel és a pattanásokat okozó baktérumokkal szemben.

A gyógyszertárakban kapható antibakteriális, Benzoyl Peroxide komponensen alapuló készítményekkel viszont nem ajánlott egyidejűleg alkalmazni. Elsősorban azért, mert csökkenti a C-vitamin-származék hatékonyságát, így célszerű a külön napszakaszokban használni az efféle kencéket.

Bár a Sodium Ascorbyl Phosphate hatóanyag az érzékenyebb bőrűek számára is beválhat pattanások ellen, nem árt kitapasztalni, milyen gyakorisággal kerüljön bele az arcápolási rutinba. Amennyiben jól tolerálja a hámréteg, reggel és este egyaránt felkenheted, heti két-három alkalommal használva viszont nem biztos, hogy érezhető, látható eredményeket produkál, mivel nem túl intenzív hozzá.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés