A felnőttkori pattanások elsősorban zavaró esztétikai problémát jelentenek, ám kialakulásukért sokféle tényező felelhet, a női ciklus váltakozásán, ételallergián, és a nem megfelelő bőrápoláson túl, akár a hormonegyensúly felborulását is jelezhetik, vagy valamilyen betegség kísérő tüneteként éppúgy jelentkezhetnek. A szervezet belső egyensúlyát tekintve, minden mindennel összefügg, a bőr pedig olyan védelmi rendszer, mely nem csak a külső környezeti hatásokra, hanem a belül zajló folyamatokra is reagál. Ha a gyulladt kitörések nem múlnak, folyton visszatérnek, és mindig az arc ugyanazon területén jelentkeznek, az arról árulkodhat, hogy a szervezet működésében valamiféle zavar lépett fel. Arra például kevesebben gondolnak, hogy a pattanások akár a fokozott stressztől is kialakulhatnak.

hirdetés

A pattanások kialakulásának hátterében számos ok állhat. Vannak, akiknél csak havonta egy-két alkalommal jelentkeznek a piros pöttyök, míg másoknál rendszeres a gyulladás. Utóbbi esetben fontos, hogy minél hamarabb lássa az arcbőrt egy bőrgyógyász, hiszen a folytonos gyulladás miatt hegessé válhat a bőr, és az is előfordulhat, hogy komolyabb megbetegedés állhat a háttérben.

Az időszakosan felbukkanó pöttyöket sok minden kiválthatja, ilyen például az izzadság, a túlzott faggyútermelés, a pórusokat eltömítő elhalt hámsejtek, gyógyszerérzékenység vagy ételallergia. Ám a pattanások akár a stressztől is megjelenhetnek.

Pattanások a stressztől?

Köztudott, hogy a stressz negatív változásokat idéz elő a szervezet működésében, egyfajta romboló láncreakciót indít el. Hatására a kortizolszint megemelkedik, ami kibillentheti egyensúlyából a hormonháztartást, ugyanígy felboríthatja az alvásciklust, sőt a közérzetet, az emésztési folyamatokat és az étvágyat is befolyásolja. Pont úgy, mint amikor egy dominósor borulni kezd, minden elem hatást gyakorol a másikra, így amikor a stresszhormonok megemelkednek, arra a bőr úgyszintén reagál.

Gyakran a hormonegyensúly eltolódása, a megváltozott étkezési szokások, esetleg a vacakoló emésztés miatt pattogzik ki az arc, a faggyúmirigyek túlműködésének következtében a szokásosnál zsírosabbá válik a hámréteg. Nem csak fokozott idegeskedés, szorongás, fusztráció válthat ki stresszállapotot a testben, a tartós kialvatlanságtól éppúgy több kortizol termelődik, amit a bőrkép úgyszintén visszatükröz.

Amikor a stressz billenti ki egyensúlyából a hormonokat, az általában időszakosan jelentkezik, ám, ha a tünetként jelentkező pattanások nehezen múlnak, vissza-visszatérnek, akkor nagy valószínűséggel komolyabb hormonzavarhoz köthető.

A stressz miatt megjelenő pattanásokat hely alapján is könnyű beazonosítani. Az állon, állkapcson megjelenő rendszeres piros pöttyök hátterében legtöbbször a hormonális változások állnak. Ám a stressz okozta dudorok legtöbbször az arc legzsírosabb részén jelentkeznek, ilyen lehet például a T-zóna. Könnyű őket megfigyelni, mivel legtöbbször egy-egy stresszesebb időszak után jelentkeznek. Sokszor bőrpír és viszketés kíséri a pattanásokat.

A stressz okozta pattanásokat egyértelműen a szervezet megemelkedett kortizolszintje váltja ki, ezt egy pár évvel ezelőtti kutatás mutatta ki. A Byrdie cikke alapján egy felmérés szerint a nők 41%-a szembesült már az élete során stressz okozta piros pöttyökkel. Ám a dolog nem ennyire egyszerű, mivel a fokozott stressz akár hormonális változásokat is elindíthat, ez pedig súlyosabbá teheti a gyulladást.

Így szüntesd meg a pattanásokat

A pattanásokat a legegyszerűbben megfelelő bőrápolási rutinnal lehet megszüntetni. Jó, ha a hámréteg számára ideális készítményeket használsz, ilyen például a szalicilsav, ami nem csupán a bőr felületét hámlasztja, de a pórusok falát is megtisztítja, ezzel csökkenti a pattanások esélyeit.

A kiváltó okot is érdemes elhárítani, vagyis ebben az esetben a túlzott stresszt. Remek alternatívának számítanak a különféle gyógyteák, a megfelelő vízfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a meditáció. Vannak olyan stresszhelyzetek, amikre rá tudunk készülni, mert előre sejthető, hogy csak egy behatárolható időszakot érintenek – például vizsgaidőszak, álláskeresés, költözés, munkahelyváltás. Ilyen esetekben fontos, hogy hagyj időt magadnak a kielégítő alvásra, pihenésre. Alvás közben nem csak az immunrendszer regenerálódik, számos helyreállító művelet zajlik a szervezetben.

Az idegrendszer és a bőr szintén kiküszöböli a hibákat és egyfajta „takarítómunkát” végez. Az idegrendszeri folyamatok működtetése közben melléktermékek halmozódnak fel a neurunokban, melyek lassítják, blokkolják a normál teljesítőképességet. A pihentető, megfelelő idejű alvás segít helyreállítani az idegrendszer működését, ezáltal a stressz szintje is csökken. Mindez a bőrre is jó hatást gyakorol, a magas kortizolszint ugyanis amellett, hogy számos megbetegedés kiváltója lehet, a bőröregedést is felgyorsítja és előidézi a gyulladásokat. Az időszakos stressztől kialakult pattanásokat tehát kielégítő alvással is csökkentheted.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés