Az öregítő hatás nem húzható rá egy-egy fazonra, tulajdonképpen bármilyen frizura rádobhat az életkorra pár évet. Számos apróságon el tud csúszni a fiatalos, ragyogó kisugárzás, függetlenül a stílusválasztástól.

hirdetés

Még mielőtt hirtelen felindulásból időpontot foglalnál a fodrászhoz, fontos tisztázni, hogy az öregítő hatás nem húzható rá egyetlen frizurafazonra sem, ahogy a hajszín, a vágási stílus és a formázás is teljesen egyénfüggően öregíti vagy éppen fiatalítja a megjelenést.

Nincsenek örök érvényű aranyszabályok, mindig személyre szabottan kell vizsgálni az adott hajstílust. Mindenki más és más, s ebből adódóan mindenkinek más áll jól igazán. Ami valakit öregít, mást lehet, hogy egyáltalán nem, így az általános szabályok esetében nélkülözhetetlen a mérlegelés.

 

Elkerülhető az öregítő hatás, ha ezek alapján készül az új frizura

Előnytelen hajszín

A tökéletes hajszín eltalálása egyáltalán nem egyszerű feladat. Az otthoni hajfestés gyakran fullad kudarcba, az eredmény pedig sokszor nemhogy feldobná a megjelenést, éveket dob rá az eredeti életkorra. Egyrészt sokan nem is tudják pontosan megítélni, hogy mi lenne a számukra legelőnyösebb választás. Ebben legalább az első alkalommal érdemes profi segítséget kérni, ugyanis egy fodrásznak vagy éppen egy színtanácsadónak nagyobb rálátása, tapasztalata van.

Persze odáig könnyű eljutni, hogy az ember lánya szőkét, barnát, feketét vagy éppen vöröset szeretne, ám a paletta minden egyes kategórián belül rendkívül széles. Vannak hideg és meleg árnyalatok, miközben a túlzottan sötét vagy túlzottan világos frizura sem biztos, hogy előnyös lesz. Ez teljes mértékben egyénfüggő, semmiképp nem lehet általános igazságokat közölni ezzel kapcsolatban. Az otthoni ügyeskedés esetén ráadásul tisztában kell lenni azzal, hogy a dobozon látható tónus a valóságban, a saját hajszínünkre felkenve egészen más hatást kelt majd, ezzel pedig számolni kell.

A manapság trendi melírtechnikák még inkább nehezítik a helyzetet. A balayage esetében a fodrászok több tónussal dolgoznak, s leginkább az a terület számít, ami az archoz közel helyezkedik el. Ez egy kétélű fegyver, hiszen több olyan árnyalatot kell kiválasztani, ami tökéletesen passzol az adott arc tónusához, hogy ne öregítse a megjelenést. Másrészről azonban lehetőséget ad arra, hogy ha valaki foggal-körömmel a platinához ragaszkodik,  anélkül élvezhesse a hamvasszőke tincseket, hogy a frizurája sápasztaná, vagy idősebbnek, fáradtabbnak láttatná az arcát.

Rosszul megválasztott fazon

Noha vannak olyan fazonok, amelyek tényleg csak keveseknek állnak jól, bármelyik vágásról el lehet mondani, hogy öregíti a megjelenést. Ahogy a hajszín esetében, úgy ennél a pontnál sem lehet általánosságokról beszélni, hiszen az arc karaktere és a személyiség határozza meg igazán, hogy az adott frizura öregíti vagy inkább felpezsdíti és vonzóvá teszi a megjelenést.

A hajfazonok esetében az a legfontosabb, hogy nem szabad ragaszkodni az évekkel korábban bevált verzióhoz. Ahogy telik az idő, a hajunk állapota, szerkezete megváltozik, sokszor pedig nem árt egy kis vérfrissítés.

A hosszú, arcba hulló tincsek például csak keveseknek állnak jól, nem érdemes takargatni a vonásokat még akkor sem, ha az arcot már finom barázdák tarkítják. A tincsek mindenképpen kapjanak tartást és volument, ha ehhez egy rövidebb fazonra van szükség, érdemes vállalni a jelentősebb átalakulás kockázatát.

Semmiképp nem szabad ragaszkodni egy adott vágási stílushoz csak azért, mert divatos. A hátranyalt, felnyírt frizurák például sokakat öregítenek, ahogy a hosszan lenyúló tincsek is csak keveseknek állnak jól.

Elhibázott hajformázás

Bár első blikkre kissé hihetetlenül hangzik, az öregítő hatás sokszor nem a frizura fazonja miatt jelentkezik, a formázás az, ami pluszéveket pakol rá a megjelenésre.

A hosszú, nyílegyenesre vasalt frizura csak keveseknek áll jól, hiszen ebben a formában igencsak megcsappan a hajtömeg. Ha a tincsek rálapulnak a fejtetőre, az semmiképp nem lesz előnyös, s bizony-bizony könnyedén öregítheti is a megjelenést.

A túlzottan loknisra, merevre hullámosított frizura szintén nem előnyös a fiatalos összkép szempontjából. Az agyonhajlakkozott retró hatású fazon nem sok arcforma esetén mutat jól, ráadásul minden esetben a teljes összhangot kell figyelni. A szín, a fazon és a formázás együttesen szól bele abba, hogy az adott hajstílus fiatalítja vagy inkább öregíti a külsőt.

Ebben szintén segíthet egy profi fodrász, azonban otthoni kísérletezés során is rájöhetsz, hogy számodra melyik hajforma az előnyösebb. Fontos, hogy hullámos és hullámos tincsek között is van különbség, érdemes a loknik méretével, erősségével trükközni.

Száraz, töredezett tincsek

Jóformán teljesen mindegy, hogy megvan-e a tökéletes fazon, a bevált szín és a jól eltalált formázás, ha a tincsek szárazak és töredezettek. Sajnos a haj igencsak sérülékeny, megfelelő gondoskodás hiányában pedig könnyedén töredezetté, szárazzá tud válni. Az erőtlen, kócosodó tincsek határozottan öregítik a megjelenést, minden más részlettől függetlenül.

Kopott festés

Lehetséges, hogy megtaláltad a megfelelő árnyalatot, mégis úgy érzed, hogy a frizurád öregít, és nem feltétlenül előnyös. Ilyenkor nagyon sok esetben a hajszín kopása, fakulása áll a háttérben. Ha a tincsek veszítenek ragyogásukból, s a friss tónus alól már előkandikál az előző festés nyoma, mindenképpen érdemes felfrissíteni a hajtömeget.

Szimmetrikus választék

A középen elválasztott haj csak keveseknek áll jól. A szimmetrikus frizura kiemeli és fókuszba helyezi az arc aránytalanságait, amelyek az idő múlásával egyébként is egyre határozottabbá válnak. Célszerű aszimmetrikusan elválasztani a tincseket, hogy az öregítő hatás elkerülhető legyen.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés