A megfelelő frizura kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, ám adunk néhány támpontot, ami sokat segíthet a döntésben. Nem csak az aktuális trendeket érdemes figyelembe venni!

hirdetés

Amikor a tökéletes frizura kiválasztására kerül a sor, sokan kizárólag az aktuális trendekre hagyatkoznak. Természetesen a divat nagyban befolyásolja, hogy ki milyen hajfazont szeretne vágatni magának, ám számos apró részlet van még, amit nem árt figyelembe venni, mielőtt teljesen átalakul a megjelenés. Lehet, hogy egy adott stílus elképesztően sikkes és trendi a szezonban, ám ha nem passzol a személyiséghez, az arc karakteréhez és a kisugárzáshoz, a hajvágás után elmarad az elégedettség. Bizonyos esetekben még az is lényeges lehet, hogy az adott frizura öregíti-e a külsőt, netán túlzottan kislányosnak mutatja azt.

 

A frizura kiválasztása előtt ezeket érdemes átgondolni

A haj állapota, típusa

Mielőtt bármilyen frizura kiválasztására kerülne sor, érdemes alaposan megvizsgálni a haj állapotát és annak típusát. Más és más fazonok mutatnak jól göndör, illetve nyílegyenes hajból. A szálak sűrűsége, a frizura dússága, kezelhetősége szintén sokat nyom a latban. Nehezen kezelhető, érdesebb tincsek esetén például nem feltétlenül érdemes olyan divatfazont választani, amivel minden egyes nap hosszú perceket kell bíbelődni a tükör előtt, de a ritkás, fejtetőre lapuló hajból sem mutat jól mindenféle frizura.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy milyen állapotban vannak a hajvégek, a szálak. Ha a tincsek csúnyán töredezettek, szárazak, akkor hiába lesz stílusos és sikkes a fazon, az összhatás nem hozza meg a kívánt eredményt. Ha a hosszú haj tönkrement és durván igénybe vett, nem feltétlenül érdemes egy trendi hosszú frizurában gondolkozni, célszerűbb lehet rövidebb fazonok közül válogatni. Az egészséges haj sokkal szebb és nőiesebb, mint egy csúnyán eltört, de hosszú frizura.

Az arcforma

Sokan merítenek ihletet a modellek, sztárok frizuráiból, illetve a közösségi médián látható fotókból. Ha jól néz ki egy hajfazon, az egyik legfontosabb, hogy megnézzük, hogy mennyire passzol az arcformánkhoz. Az arc formáján nem lehet változtatni, s vannak olyan vágások, amelyek kiemelik az előnyös vonásokat, míg más típusok inkább előnytelen hatást eredményeznek. Mindig érdemes megfigyelni, hogy a fotón látható hölgy vagy híresség milyen arcformával rendelkezik, mennyiben tér el a sajátunktól.

A tükör előtt könnyedén megállapíthatod, hogy milyen arcformával rendelkezel, s ezután már csak rá kell keresned a legfontosabb tanácsokra. Négyzetes arcforma esetén például fontos, hogy a frizura lágyítsa a karakteres arcvonásokat, míg kerekded forma esetén érdemes aszimmetrikus vágással keskenyíteni az arc szélességét. Hosszúkás arcformánál azt tanácsolják, hogy valamilyen dús fazonnal egyenlítsd ki az arányokat. Az ovális archoz pedig szinte minden frizura tökéletesen passzol.

Ideális hajhossz

Az ideális hajhossz kiválasztásakor természetesen az arcforma is sokat nyom a latban, azonban nem ez az egyetlen szempont. Fontos a haj állapota is, valamint a gondoskodási, kezelési hajlandóság. Bár egy hosszú hajstílust sem nehéz karbantartani, azért lássuk be, a szárítás és a formázás egyaránt több időt vesz igénybe egy dögös kis pixie-hez képest. Gondold végig, hogy mennyi időt tudsz naponta rászánni a tincseidre, mi az, ami belefér az életviteledbe és a napirendedbe. Fontos, hogy mit tudnál kihozni egy rövidebb és egy hosszabb fazonból otthon, fodrász segítsége nélkül.

 

A hajszín

A tökéletes hajszín kiválasztásában sem érdemes kizárólag az aktuális trendekre támaszkodni. A szemszín és a bőrtónus figyelembe vételével kell meghatározni a megfelelő árnyalatot, valamint szőkítés esetén abszolút sokat számít a haj egészsége, aktuális állapota is. A festés durván igénybe tudja venni a hajszerkezetet, éppen ezért mindig alapos felkészülést és átgondolást igényel, hogy megéri-e leszívatni az eredeti tónust.

Fontos, hogy a hajszínnek igazodnia kell a stílushoz és a ruhatárhoz is. Manapság elképesztően divatossá váltak a merészebb árnyalatok, sokan még a kékes, rózsaszínes frizurát is simán bevállalják. Abban az esetben azonban, ha a ruhatár is élénk színekben tündököl, a látványos hajfestés már túlzónak tűnhet.

Személyiség

Bár sokan első blikkre nem is gondolnak erre az apró részletre, a személyiséget legalább annyira fontos figyelembe venni a megfelelő frizura kiválasztásánál, mint a hajszínt vagy a haj hosszát. Ha valaki visszahúzódó, és szeretne inkább eltűnni a tömegben, egy dögös pixie-frizurával nem biztos, hogy jól érzi magát a bőrében. Annak pedig, aki a nőiességét és a vonzerejét szeretné hangsúlyozni, mert úgy érzi, hogy a belső energiái nem tudnak megnyilvánulni a megjelenésén keresztül, egy szimpla hosszú, szolid, egyenes vágás valószínűleg nem lesz megfelelő.

Fontos, hogy azonosulni tudj a kiválasztott fazonnal. Nem gond, ha a hozzád leginkább passzoló stílus nem vezeti az aktuális trendlistát. Sokkal fontosabb, hogy te jól érezd magad az új vágásnak köszönhetően.

Öltözködési stílus

A frizura kiválasztása nem kötődik szorosan a ruhatárhoz, azonban mégis lényeges a harmónia megteremtése. A megjelenés nem csak az öltözködési stílusból vagy kizárólag a hajfazonból áll. Mindig a teljes kép erősíti fel, vagy éppen gyengíti a nőies kisugárzást, éppen ezért fontos, hogy minden apró részlet a személyes ízlést tükrözze és passzoljanak egymáshoz. Ha elegáns, nőies darabokból épül fel a ruhatárad, válassz egy sikkes francia stílusú hajfazont. Ha vagány, merész holmikat viselsz, a hajaddal sem kell finomkodnod!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés