A nők zöme fél a fodrász szemébe mondani, ha menet közben úgy érzi, kezd félresiklani az előre megbeszélt frizura. Sajnos utólag sem mindig adnak hangot annak, ha nem felel meg az elképzeléseiknek az elkészült fazon vagy szín. Ez azért is sajnálatos dolog, mert ez a félszegség az elrontott frizurák egyik leggyakoribb oka. Mivel már a frizura kiválasztása közben nagyon sok minden eldől, ezért érdemes odafigyelni erre a néhány szempontra az elején, hogy aztán elégedetten térhess ki a szalonból.

hirdetés

Száz nő közül 68 nem meri megmondani a fodrásznak, ha nem elégedett az elkészült, vadonatúj frizurával. Menet közben is csak minden második veszi a bátorságot, hogy jelezze, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelően alakul – derült ki az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat felméréséből. Véleményük szerint az elrontott frizurák jelentős része ennek a problémának köszönhető, megfelelő kommunikációval pedig mindez elkerülhető lenne.

Ezek a szempontok segíthetnek, ha bizonytalanul megy a frizura kiválasztása

A legfontosabb, hogy a kezelést előzze meg egy alapos konzultáció, ahol lehetőség nyílik arra, hogy elmondjuk elképzelésinket a frizurával kapcsolatban. Ekkor a fodrász megismerheti a hajunk állapotát, az adottságainkat és még a személyiségünket is. Ez azért lehet hasznos, mert így megtudhatja, hogy mi állna jól, mit szerethetünk és mit nem. Két dolgot kell ilyenkor körültekintően tisztázni: a hajszínt és a formát.

Elő a színskálával

A hajszín nagyon sok félreértés forrása: mennyire barna a barna, vagy az inkább sötétszőke? Mennyivel sötétebb a „sötétebbet szeretnék”, vagy világosabb a „világosabbat szeretnék”. Ahány ember annyiféle válasz, de általánosságban elmondható, hogy a fodrászok sötétebben látják a világot, azaz a hajat, mint klienseik. Ami a fodrásznak sötétszőke, az a vendégek számára inkább világosbarnát jelent. Ezért mindenféleképpen kérj egy színskálát, és mutass rá arra, amilyen árnyalatot szeretnél. Ezzel kizárható a tévedés esélye.

Mutass példát a kiválasztott fazonról

A fazont elmagyarázni nagyon nehéz. Ha nem kell változtatni a meglévő frizurán, hanem csak igazítani kell, az gond nélkül menni szokott. Egy képzett fodrász pontosan látja, hogy mennyit és hogyan kell frissíteni a hajon. A gondok akkor kezdődnek, ha hangsúlyosabb frizuraváltásról van szó. A legjobb, ha fényképet viszel magaddal, és megmutatod a fodrásznak, hogyan néz ki a vágyálmod.

A frizura kiválasztásánál a fejforma is számít

Ha megvan a fazon, akkor már csak annyi hiányzik, hogy megtudd, jól állna-e vagy sem. Emiatt lehetőleg olyan fotóval készülj, amin az arcforma egyezik a tiéddel. Így nagy valószínűséggel neked is jól áll majd a kiválasztott fazon. Ha bizonytalan vagy, kérd ki a fodrász véleményét, és hallgass a tanácsaira. Készülj fel arra, hogy eltérő arcforma esetén más lesz az összhatás, mint a kiválasztott képen.

Korrigálás esetén őszintén, vagy sehogy

Más a szituáció, ha azért kell fazont váltani, mert helyre kell állítani egy elrontott frizurát. Ilyenkor a hibák korrigálása szűkíti a lehetőségeket. Bár egy jó szakember minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető legjobbat hozza ki a helyzetből, ilyenkor a kliens és a fodrász is kompromisszumra kényszerül.

Egy rossz vágásnál valószínűleg az átmeneteket másképp kell megoldani, mint ahogy megszoktad. A meglepetések elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy beszéld meg előre a szakemberrel, hogy mire számíthatsz. Ha a fodrász nem tér ki ezekre az elején, akkor bátran kérdezz rá, mielőtt még belevágna a hajadba.

Jobb kérdezni, mint megijedni

Ha mindent letisztáztál, de valamiért a folyamat során mégis azt érzed, hogy gond van, akkor azt jobb minél előbb jelezni. Ha valaki attól tart, hogy a fodrász megsértődik, és ezért nem tudja hogyan szóljon, akkor használhatja a „nekem úgy tűnik, mintha” formulát. Lehet mondani például, hogy: Nekem úgy tűnik, mintha kicsit sötétebb lenne, mint a színskálán volt.

A végén olyan lesz? – hangozhat el a kérdés. Ezzel anélkül adhatsz hangot aggodalmadnak, hogy kritikát fogalmaznál meg. Attól például nem kell megijedni, ha a vizes haj egy árnyalattal sötétebb, mert szárításkor kivilágosodik. De ha úgy érzed, hogy nagyon sötét, netán épp világos, inkább kérdezd meg, hogy mennyit fog ez a szárítással változni.

Minél pontosabb az információ, annál pontosabb a fodrász

A „csak egy keveset”, a „pár centi” és társai sok elrontott frizuráért felelnek. Vágásnál érdemes pontosan megmutatni, hogy maximum mennyit vágjon a fodrász, mert sokszor nem elég, ha csak el van mondva. Amennyiben új frizurával kísérletezik az ember, vagy új fodrászhoz kerül, inkább csaljon egy kicsit, és mutasson kevesebbet, mert szárazon még mindig lehet igazítani rajta.

Cikkfotók: Getty Images.

Forrás: Angerer Fodrászat.

  • Megosztás:
hirdetés