A sárgarépaolaj újjávarázsolja a száraz bőrt, csökkenti a ráncok kialakulását, elősegíti az egyenletes barnulást, és enyhíti a szemek alatti sötét karikákat. A béta-karotin természetes forrását könnyű elkészíteni!

hirdetés

Mivel a sárgarépából nem lehet olajat kisajtolni, a sárgarépaolaj kissé hamiskás elnevezés, de legfőképpen a szépítőszer elkészítésére utal. A szépségipar régóta felfigyelt a béta-karotin bőrre gyakorolt jótékony hatására, mely az A-vitamin előanyagaként működik a szervezetben.

Az A-vitamin tiszta formája a retinol, ami azzal, hogy szabályozza a hámsejtek osztódását, és részt vesz a bőr védelmi rendszerének megerősítésében, segít csökkenteni a ráncok mélységét. A béta-karotin emellett antioxidánsként viselkedik, vagyis felveszi a harcot a sejteket károsító szabad gyökök ellen, és pozitívan befolyásolja a bőr pigemntjeinek eloszlását, vagyis felkészíti a bőrt a napozásra. Ám a béta-karotinban gazdag kencék alkalmazása mellett is kiemelten fontos a fényvédők használata.

A sárgarépaolaj elkészítése otthon

A sárgarépa szépségolaj kozmetikai webáruházakban is kapható, de mivel két összetevőből bonyodalommentesen összerittyenthető, érdemes megpróbálkozni az otthoni előállításával. Az így nyert szépítőszert száraz bőrre és hajra egyaránt használhatod, a töredezett tincsek is meghálálják regeneráló hatását.

Hozzávalók:

  • 2-3 db nagyobb sárgarépa
  • kókuszolaj – bármilyen jótékony olajjal helyettesíthető, ami ideális a bőröd számára.

Alapos tisztítás után a sárgarépákat hámozd meg, majd reszeld le. A reszelt gyökérzöldséget kanalazd bele egy kisebb befőttesüvegbe, majd löttyints rá annyi olajat, hogy ellepje. Azután forralj vizet egy edényben, körülbelül annyit, hogy a befőttesüveget nagyjából félig ellepje. Az üvegre ne csavard rá a fedelét, hogy szellőzni tudjon, csak hanyagul tedd rá, majd állítsd bele a bugyogó vízbe. Használj sütőkesztyűt a sérülések elkerülésére.

Az edényt is csak félig takard le fedővel, majd nagyjából tíz percig melegítsd a befőttesüveg tartalmát közepes lángon. Azután hagyd kihűlni az olajban áztatott sárgarépát, végül egy kis tálkába szűrd le az olajat sűrű szövésű szűrőn keresztül.

Ügyelj arra, hogy sárgarépadarabok ne kerüljenek a bőrszépítőbe. Egy kanál segítségével jól nyomkodd szét a pépet a szűrőben, hogy minden csepp olaj kicsepegjen. Így már nincs más dolgod, mint áttölteni a sárgarépaolajat egy pumpás adagolóval ellátott, steril flakonba.

Voilá! Már használhatod is! Bár a C-vitamin nagy része kifő belőle, egy B-vitaminokban és béta-karotinban gazdag elegyet nyersz, amely bőrregeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Vedd figyelembe, hogy az otthon készített olaj nem áll el sokáig, időnként nem árt frisset készíteni akkor is, ha még nem használtad el az előző adagot. Fénytől védett, száraz, hűvös helyen tárold!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés