Sokoldalúan fogyasztható, tehetjük például müzlibe, smoothie-ba, joghurtba, salátába és ráadásul még olcsó is. Érdemes kihasználni hát a lenmag fogyasztására minden alkalmat, ugyanis olyan hatással van a szervezetre, amit kívül-belül meghálál a test.

A lenmag mindenre jó

A lenmag egyike a legősibb élelmiszereknek, amit már évezredek óta fogyasztanak. Kiváló forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, emellett rostot, fehérjét is tartalmaz, hozzájárulva a jobb emésztéshez és a salakanyagok kiürítéséhez. B1-, B6-vitamin, valamint nélkülözhetetlen ásványi anyagok is megtalálhatók benne, például a mangán, a magnézium vagy a szelén, de vasat, rezet és cinket is tartalmaz.

Több szempontból is hasznos a szervezet számára lenmagot fogyasztani, többek között segíti a fogyást, ugyanis csökkenti az édesség utáni vágyat, telítettségérzetet ad és hozzájárul a zsírégető folyamatokhoz. Ezen kívül erős antioxidáns-forrás, a benne lévő polifenolok lassítják az öregedési folyamatokat, a zsírsavak pedig belülről hidratálják a bőrt és a hajat. A lenmag gyulladáscsökkentő tulajdonságú is, így a pattanások, egyéb gyulladásos bőrbetegségek és a szervezet belső gyulladásainak enyhítését is segíti.

Másik nagy előnye, hogy nagyon jó forrása a lignánoknak, amik a női hormonok egyensúlyáért felelős növényi hatóanyagok. Érdemes két evőkanállal fogyasztani belőle naponta, ám ha valakinek kifejezetten a hormonháztartás egyensúlyba hozása a cél, az próbálja kúraszerűen, fogyó hold ideje alatt beépíteni az étrendjébe. Ennek a módjáról itt olvashatsz bővebben.

Legjobb őrölve fogyasztani a lenmagot, hogy a szervezet számára könnyebben emészthető legyen, de a hidegen sajtolt olaj is kiváló forrása a fent leírtaknak. Próbálkozhatsz csíráztatással is, úgy is nagyon finom.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés