A csiganyálka, mint kozmetikai összetevő, már nem új keletű, a bőrre gyakorolt pozitív hatása régóta bizonyított tény. A nyálkakivonat, vagyis a mucin hatékony hidratáló, feszesítő és regenerálódást elősegítő anyag, amit előszeretettel pakolnak bele ráncmegelőző, valamint érett bőrre ajánlott kencékbe.

hirdetés

A csigák életben maradásának a kulcsa a nyálka, amit többféle célból termelnek. Először is megkönnyíti számukra a mozgást, illetve megvédi a haladásukhoz szükséges bőrizomtömlőket a kiszáradástól, mindemellett a mucinban gazdag váladék a felületi sérülések regenerálására is képes.

A puhatestű csigafélék nagyon védtelenek lennének a proteineket, antioxidánsokat, peptideket, hialuronsavat, elasztanint, glikolsavat, mikrobaellenes anyagokat, cinket, valamint vasat tartalmazó szupernyálka nélkül, amely bőrápoló- és védőanyagként szolgál számukra.

Ezért olyan hatékony bőrápoló a csiganyálka

Mindezek tudatában nem nehéz elképzelni, hogy a mucin, az arcbőr felszíni rétegeibe jutva azonnal hozzálát a mikrosérülések, foltok, hiányosságok helyreállításához. Mivel peptidekben bővelkedik, melyek a kollagén lebomlásakor keletkező hírvivők is egyben, a kollagéntermelés fokozására sarkallja a bőrsejteket. A benne található hialuronsav a hámréteg vízmegkötő képességét növeli, a cink pedig a sejtkárosító szabad gyökök ellen dolgozik, az antioxidánsokkal karöltve.

 

Ezért a nyálkakivonat nagy előnye, hogy a száraz, vízhiányos, valamint a pattanásos bőrre egyaránt jótékonyan hat. Már az ókori görögök is alkalmazták sebgyógyító tulajdonsága miatt, manapság pedig a kozmetikai ipar tart rá hatalmas igényt.

Nálunk leginkább a koreai termékekkel együtt gyűrűzött be a csiganyálka-őrület, így hamarosan telítve lett a piac nyálkakivonattal dúsított szérumokkal, arckrémekkel, sőt, koncentrált esszenciákkal. A csiganyálkás arckezelések szintén régóta népszerűek, hiszen drasztikus beavatkozás nélkül is szép eredmények érhetőek el a segítségükkel.

A váladék csökkenti a finomabb, felületi ráncok méretét, rugalmasabbá, mélyen hidratálttá, simábbá teszi a bőrt, és javítja durva textúráját. Rendszeres használata során a bőr vízfelvevő és –megkötő képessége érezhetően javul, ami különösen fontos az érett bőr számára, melynek elvékonyodott felülete és hiányos védelmi rendszere kevésbé képes megakadályozni a nedvesség elpárolgását.

Hogy kerül a nyálka a kencékbe?

A nyálkát egyébként erre szakosodott csigafarmokon gyűjtik össze a csigák veszélyeztetése nélkül, teljesen fájdalommentesen. A békésen salátázgató puhatestűek észre sem veszik a műveletet, hiszen, miközben egy lyukacsos üvegfelületen csúsznak, a váladékukat egy gyűjtőedénybe vezetik el. A csiganyálka egyfajta tisztító eljáráson esik át, mielőtt a kencékbe kerülne.

Bár a használatuk ma már bevett bőrápolási szokásnak számít, sokan még mindig ódzkodnak ettől az anyagtól, mondván, hogy nyálkás és undorító. Pedig az állaga nagyon hasonlít a friss aloe vera gélre, amit nyúlósan kanalaznak ki a növény levelének belsejéből. A lenmag nyálkaszerű trutymójából készített arcpakolás szintén ugyanolyan érzetet kelt a bőrön. Attól pedig senki ne tartson, hogy a mucint tartalmazó bőrápolási kencéknek csigaszaga van, mert ez nem igaz.

5 bőrápoló termék, ami bőven tartalmazza

A csigakencék ma már könnyen beszerezhetőek, legtöbbjükkel a drogériák, gyógyszertárak, bio boltok polcain is találkozhatsz, de online éppúgy elérhetőek. Bőrfiatalító krémekben, hidratáló szérumokban fordul elő leggyakrabban ez a hatóanyag, de csiganyákos fátyolmaszkra sem nehéz rábukkanni. Összegyűjtöttünk néhány alternatívát a kínálatból.

 

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés