A szegfűbors bogyós növény, amely jellemzően Dél-Amerikában található meg. A Jamaicában termesztett fajta a legértékesebb, hiszen ebben található a legtöbb vitamin. A gyógyászatban már egy ideje használják, de emellett a szépségápolásban is remekül kifejti a hatását.

hirdetés

Már régóta közkedvelt fűszer a Föld túlsó felén, amelyet nemcsak az ételek ízesítésére használnak, hanem teákat is főznek belőle. A szegfűborsból készített ital bevált orvosság görcsök oldására, de emésztőrendszeri problémák megoldására éppúgy alkalmazzák. A Jamaicában termesztett fajtája gazdagabb olajokban, ezért ez a leghatásosabb gyógyír betegségek ellen.

A jamaicai szegfűbors csodát tesz a bőrrel

Kellemes, megnyugtató illata van, amely nagyszerű hatást gyakorol a szervezetre, ezért készítenek belőle illóolajokat. Mivel oldják a stresszt, a bőrre is jótékonyan hatnak, hiszen megelőzik a ráncok kialakulását. A túlzott feszültség okozhat irritációt és gyulladást, ezeknek a kiváltó okát a szegfűborsból előállított olaj megszünteti.

A bőrön közvetlenül alkalmazva kettős hatása van: antioxidánsként működik, vagyis semlegesíti a szabad gyökök sejtromboló hatását, valamint koenzimként hozzájárul a kollagén előállításához. Ezek a tulajdonságok elősegítik a bőr feszességének megtartását, és megakadályozzák a ráncok és a szarkalábak megjelenését. Ezáltal a jamaicai szegfűbors erős öregedésgátlóként is funkcionál, ezt a tulajdonságát pedig külsőleg alkalmazva fejti ki.

Megtalálható benne az A-, B6-, és C-vitamin, amelyekre a szervezetnek kívülről, és belülről egyaránt szüksége van. Niacint is tartalmaz, ez a C-vitaminnal együtt még inkább hozzájárul a fiatalság megőrzéséhez. Együttesen növelik a véráramot, ezért a bőr sokkal ragyogóbbá válik. Emellett szükségesek a bőr egészségéhez, mert így az ellenállóbbá válik a környezeti hatásokkal szemben. A jamaicai szegfűbors rendszeres használata eltávolítja a baktériumokat, és megtisztítja az arc mélyebb rétegeit. Rendelkezik antibakteriális hatással, amely segít a fertőtlenítésben, ezért egyaránt alkalmazható akné ellen.

Hajhullás ellen jó megoldás a szegfűborsolaj, ami a fejbőrbe masszírozva életre kelti a hajhagymákat, és ezzel fokozható a hajnövekedés.

Használható fűszerként valamint olajként, ez utóbbit belsőleg és külsőleg egyaránt lehet alkalmazni. Akár önmagában is a felkenhető, de belekeverhető a hidratálóba, vagy pakolásokba. Erős illata miatt érzékeny bőrrel rendelkezőknek nem javasolt a használata, mivel további irritációt okozhat, de ételekben lehet fogyasztani.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés