A tudatos bőrápolás egy hosszabb utazás alkalmával is fontos és nélkülözhetetlen, hiszen a nagy túrák igencsak meg tudják viselni a hámréteget. A lehetőségek a legtöbb esetben korlátozottak, hiszen nem csupán a repülőtársaságok által felállított korlátok, de a bőrönd vagy az autó csomagtartójának kapacitása is befolyásolhatja, hogy mennyi dolgot vihetsz magaddal. Ahhoz, hogy az arc ne tűnjön nyúzottnak és száraznak, érdemes megfogadni ezeket a hasznos tanácsokat.

hirdetés

Egy hosszabb utazásra minden nő alaposan felkészül. A legtöbben már előre összeállítják a viselni kívánt szetteket, alaposan átgondolják, hogy az időjáráshoz mérten milyen ruhadarabokra lesz szükség. A kiegészítőkről sem feledkeznek el, valamint az alapvető tisztálkodási szereket is bekészítik az utazós pakkba.

A tudatos bőrápolás a legtöbb esetben háttérbe szorul, hiszen nehéz szelektálni, hogy a jól megszokott rutin elemeiből mik azok, amelyek valóban nélkülözhetetlenek az út során. A legegyszerűbb megoldás hanyagolni a különböző kencéket, azonban a bőrnek hatalmas szüksége van gondoskodásra ilyenkor, mivel számos olyan hatás éri, ami negatívan befolyásolja az állapotát. Az adott éghajlat, a napfény, de még a légkondi is kiszívhatja a nedvességet, sőt egy kimerítő, strapásabb út során a szemkörnyéken sötét karikák, vagy duzzadt, puffadt területek jelentkezhetnek. Ehhez egyébként nem csak a fáradtság, hanem a légkondi szintén hozzájárulhat.

 

A tudatos bőrápolás az utazás során is nélkülözhetetlen

Az arctisztító ne maradjon otthon

A tudatos bőrápolás alapvető hármasa az arctisztító, a hidratáló és a fényvédő, ennélfogva egyiket sem érdemes kifelejteni a csomagból. Bármilyen furcsán hangzik, arctisztítóra még akkor is szükséged lehet az út során, ha nem sminkeled magad. A lemosók nem csupán a kozmetikumok eltávolítására szolgálnak, a különböző szennyeződéseket éppúgy lepucolják az arcbőrről. Érdemes hasznos összetevőkkel dúsított verziót választani, így két legyet üthetsz egy csapásra. Az utazás során a bőrre tapadt piszok gyulladást okozhat, valamint eltömítheti a pórusokat, így mindenképp alaposan át kell törölni a felületet.

A fényvédőt már említeni sem kell

A fényvédőt remélhetőleg mindenki automatikusan bedobja a bőröndbe, pláne akkor, ha strandolós utazást tervez. Összességében teljesen mindegy, hogy a tengerparton vagy az utcán sétálgatva töltöd a nyaralásodat, az UV-sugarak káros hatása minden esetben negatívan hat a bőr állapotára, így ötvenfaktoros védelem nélkül nem érdemes útnak indulni.

Nem árt olyan fényvédőt választani, amely hidratáló összetevőket is tartalmaz. Ezek a termékek hatékonyan ápolják a bőrt, megvédik a kiszáradástól és a napsütés okozta kellemetlenségektől. A külön arcra és dekoltázsra kapható fényvédők kevésbé testesek és zsírosak, valamint olyan bőrpuhító, hidratáló összetevőket is tartalmaznak, amilyeneket a nappali arckrémek. Egy ilyen hibridkence univerzális védelmet nyújthat az arcbőröd számára a sós tengervíz, a medencék klóros vize, valamint a szél és a napfény szárító hatása ellen.

Hidratálni és hidratálni

Valószínűleg azt nem kell senkinek mondani, hogy hidratáló nélkül semmiképp nem szabad elindulni otthonról. A különböző hidratáló kencék használata még azok számára is alapvető, akik nem sokat foglalkoztak korábban a tudatos bőrápolással. Jóformán még a csapból is az folyik, hogy a kitikkadt, száraz bőr elleni küzdelemhez nélkülözhetetlenek a hiper-szuper termékek, nyáron pedig különösen fontos a vízháztartás helyrebillentése. A belső hidratálásról se feledkezz meg! Ha nincs megfelelő mértékű folyadékbevitel, az a bőrön is nyomot hagy.

Mind a napsugárzás, mind pedig a rendszeres klímahasználat hazavágja a csordultig töltött bőr állapotát. Ezek a tényezők elkerülhetetlenek egy utazás során, ezért mindenképpen fontos felkészülten elindulni, hogy hatékonyan tudj fellépni ellenük. A gélállagú kencék ilyenkor a legjobbak, azonban az is sokat jelent, ha a bőröd nem érintkezik közvetlenül a negatív hatásokkal. A hatalmas kánikulában klíma nélkül nehéz utazni, azonban már azzal is sokat segítesz, ha nem közvetlenül magadra irányítod a hideg levegőt.

A repülőgép száraz levegője ugyancsak sokat ront a bőr állapotán, különösen egy többórás út során. Az út végén alapos tisztítás után érdemes rögtön hialuronsavval feltölteni a bőrt, a legjobb, ha ezt a hatóanyagot azarckrémed, a szérumod és a testápolód egyaránt tartalmazza.

Ha már testápolás, két legyet üthetsz egy csapásra egy napozás utáni ápoló krémmel, amit többnyire olyan összetevőkkel dúsítanak, melyek támogatják, erősítik a bőr vízmegkötő képességét, pótolják az elveszett olajat, helyreállítják a lipidréteget, és felfrissítik a naptól cserzett bőrt.

 

Az egyszer használatos cuccok jól jöhetnek ilyenkor

Az egyszer használatos kozmetikai termékek nagyon jól jönnek ilyenkor. Vannak olyan tasakos, folyékony, valamint fátyolmaszkok, amelyek könnyedén elférnek az utazós holmi között, mégis kellően táplálják a megviselt, nyúzott bőrt. Ezeket akár utazás közben is használhatod, egy hosszú repülőút során elképesztően felfrissítik a kitikkadt hámréteget.

Minden alkalommal érdemes átnézni a hatóanyagok listáját a tasak hátoldalán, és csak olyan terméket vásárolj, aminek az összetevőivel már találkozott a bőröd így tudod, hogyan hat majd rá. Az utazás során senki nem szeretne bőrpírral, kiütésekkel küzdeni, az újonnan tesztelt kencék esetében pedig mindig fennáll az irritáció veszélye.

Rendezd kis tégelyekbe a különböző kencéket

A lehető legjobb megoldás, ha nem kicsi kiszerelésű termékeket vásárolsz, hanem a már ismert, jól bevárt kencéidet porciózod ki kisebb tégelyekbe. Ezeket a műanyag flakonokat akkora méretben gyártják, amit még a repülőtársaságok is elfogadnak, így még az sem okozhat problémát, ha kézipoggyásszal utazol.

Lehet kapni olyan készleteket, amelyek tégelyeket, szórófejes flakonokat, valamint krémadagolóval ellátott tartókat egyaránt tartalmaznak, így minden kozmetikumnak találhatsz megfelelő tárolót.

Ragaszkodj a megszokott rutinhoz, csak szűkítsd le

Egyébként sem szükséges sok terméket beépíteni a tudatos bőrápolás rutinjába, az utazás során pedig még inkább ajánlott hanyagolni a különböző hatóanyagok keverését. Eleve nehéz lenne mindenféle kencét elcipelni, hiszen a férőhelyek is korlátozottak. Azt is érdemes már előre belátni, hogy valószínűleg idő hiányában nem lenne lehetőség megvárni, míg a különböző termékek kellően beszívódnak, a pacsmagolásnak pedig nincs értelme. Csak az alapvető, nélkülözhetetlen hatóanyagokat tedd bele az utazós táskába, a bőröd így is hálás lesz a gondoskodásért.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés