Ha utazni mész, helytakarékossági szempontból, vagy a légitársaság szigorú megkötései miatt szelektálnod kell, milyen kozmetikumokat viszel magaddal. A választás olykor nehéz, ehhez nyújtunk egy kis segítséget. Összeszedtük, melyek az alapvető kozmetikumok, ha kiruccansz otthonról.

hirdetés

Bár a legszívesebben mindannyian ezt tennénk, gyakran nem praktikus az egész fürdőszobát vagy sminkes asztalt a bőröndbe pakolni, amikor néhány napra elhagyjuk az otthonunkat. Egyrészt a helytakarékosság miatt, másrészt sokszor azért is, mert ha csak kézipoggyásszal állsz neki mondjuk a repülőútnak, bizonyos megkötések vonatkoznak a csomagod tartalmára.

Ugyanis, az utóbbi esetben 2006 óta csak 100 milliliteres flakonokban vihetsz fel összesen 1 liternyi folyadékot. Elsőre talán nem gondolsz bele, kozmetikumaid közül mennyi minden számít folyadéknak. Jobban átgondolva nagyon sok dolog: szinte minden, aminek tartalma milliliterben van feltüntetve a csomagoláson.

Alapvető kozmetikumok a poggyászban

Az egyik legfontosabb, ám néhányszor elhagyható kozmetikum a tusfürdő, illetve a fogkrém. Ezek is folyadéknak számítanak, azonban könnyen beszerezhetőek, nem nagy tételű cikkek, így sokan ezeket másodlagosnak tartják más kozmetikumaikkal szemben. Ha más termékre nagyobb szükséged van, ezeket kihagyhatod, mivel biztosan lesz a szállásod közelében egy bolt, ahol ezeket beszerezheted, illetve, ha szállodában töltöd a nyaralásodat, ott nagy valószínűséggel lesz tusfürdő vagy szappan a fürdőszobában.

Hasonló ehhez még a dezodor, amit bár felengednek a gépre, sokszor inkább jobb helyben beszerezni, esetleg stiftes változatra váltani. Ez nem számít folyadéknak, hiába van milliméterben megadva űrtartalma.

 

Fontos még a sampon, ám, ha viszonylag jól kezelhető a hajad, a balzsam otthon maradhat. Előbbit az emberek többsége inkább szereti magával vinni, hiszen érdemes a jól beváltnál maradni, és nem kiegyezni egy könnyen elérhető darabbal.

Kedvenc termékedből azonban vagy egy kisebb kiszerelést vásárolj utazás előtt, vagy töltsd át egy kisebb, 100 milliliteres flakonba. Ami igazán szükséges, akkor is, ha a nyárvégi, utószezoni nyaralást részesíted előnyben, az a naptej. Ez semmiképp se maradjon otthon, mert a bőröd védelme mindig is dobogós helyen kell legyen. Ha úgy véled, 100 milliliter nem elég belőle, inkább szerezd be helyben a terméket.

Az arcápolás mindenhol fontos

Először is a sminkelmosó, illetve a hidratáló krém, ami mindenképp must have a bőröndben, ha arcápolásról van szó. Bár a sminkeltávolító kendő praktikus és csábító lehet, ne feledd, hogy az nem mossa le kellőképpen a szennyeződéseket az arcodról! A hidratáló krém pedig az arcápolási rutin alappillére. Ha szérumaidat nem is viszed, ezt mindenképpen tedd be a csomagodba. A szemkörnyékápoló nyugodtan otthon maradhat, hiszen pár nap vagy hét alatt még nem alapozza meg a hiánya a szarkalábak kialakulását.

Hely függvényében mérlegelj, hogy a nappali és az éjszakai hidratáló arckrém is bekerül-e a bőröndbe, vagy elég csak az előbbi. Mivel az kevésbé nehéz állagú, ha döntened kell, inkább a nappalit válaszd.

 

Ha még marad helyed, a kedvenc szérumodat is dobd be a neszesszerbe! Amennyiben zsíros bőrrel rendelkezel, érdemes bepakolni egy kisebb kiszerelésű SOS pattanás elleni kencét, vészhelyzet esetére, száraz bőr esetén pedig jobb, ha hialuronsavval dúsított arckrémet és szérumot viszel magaddal az útra, így megspórolhatod a gyorsmentő arcpakolások és esszenciák használatát.

Segítséget jelenthet ilyenkor a skandináv minimalista, és a koreai hibrid bőrápolás tanulmányozása, hiszen sok olyan termék akad, ami gazdag összetételével kiváltja az arcpakolás vagy a fátyolmaszk használatát, magyarán, esélyt sem adnak arra, hogy beüssön a bőrképkrízis, és mentőakcióra legyen szükség nyugtató arcmaszk, vagy esszencia formájában. Az efféle kozmetikumok kiválasztásához azonban jól kell ismerned a bőröd igényeit, illetve azt, hogy mit tolerál és mit nem.

A szezonvégi kiruccanáskor azt is figyelembe kell venned, hogy ilyenkor már szélsőségesebb az időjárás, már amennyiben nem egy meleg éghajlatú térségben töltöd a szabadságod. A kevert és száraz bőrtípus egyaránt megsínyli a szeles, esős napokat, vagy a nagyobb hőmérséklet-ingadozást. Ezért nem árt olyan krémet csomagolni, ami hűvösebb és melegebb időben éppúgy jó szolgálatot tud tenni.

Milyen sminkeket vigyél?

Ha imádsz sminkelni, és nem elégszel meg egy kis púderrel és szempillaspirállal, nagy fejtörést okozhat, mit vigyél magaddal az útra. Természetesen saját igényeid szerint szelektálj, hiszen mindenki számára más a fontos. Azonban adunk egy kis támpontot a döntéshez.

 

Elsőre nem is gondolnád, de sminktermékeid közül rengeteg dolog folyadéknak számít. Ilyen például nemcsak az alapozó vagy a BB krém, hanem a folyékony rúzs, a szempillaspirál, a tus, a primer és a korrektor is. Érdemes átgondolnod, mennyit fogsz sminkelni a nyaralás során.

Amennyiben tengerpart a kitűzött cél, valószínűleg nap közben nem lesz szükséged sminkre, esetleg akkor kerülhet elő a festék, amikor vacsorázni mész. Könnyen előfordulhat, hogy a magaddal vitt alapozó színe már nem lesz megfelelő a lebarnult bőrödhöz, ebben az esetben egy rém egyszerű trükkel mentheted a helyzetet, így nem kell több árnyalatú terméket magaddal vinned.

Ha sikerül kifognod a rekkenő hőséget, a nehéz alapozó abszolút feleslegesnek bizonyulhat. Helyette jó választás egy könnyű BB krém. A klasszikus rúzsok nem számítanak folyadéknak, azonban könnyen megolvadhatnak az út során. A rúzst ugyan a legkönnyebb hanyagolni, kevés dekorkozmetikai termék esetén azonban kapóra jöhet, hiszen egy komplett sminket összehozhatsz vele, ha jól ügyeskedsz.

A korrektor, illetve a szempillaspirál sokak számára elengedhetetlen. Utóbbit a műszempillát viselők persze könnyű szívvel otthon hagyják. Fontos, hogy a körömlakk is folyadéknak számít, így ha mindenképp színes, makulátlan manikűrt szeretnél a nyaralás során, előtte hasznos lehet fontolóra venni a géllakkot.

Ha a repülős megkötésekhez kell alkalmazkodnod sminkimádóként, érdemes előre belegondolni, hogy nem tervezel-e külföldön beszerezni valamilyen dekorkozmetikumot, ami szintén folyadéknak fog számítani? Nem árt előre gondolkodni ezen, hiszen ellenkező esetben kénytelen leszel valamit hátrahagyni. Emellett azt se feledd, ha például a pároddal utazol, hogy ő is vihet 10 darab kis flakont, amit nőként, néha muszáj kihasználni!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés