Nem feltétlenül a kozmetikumok halmozása jelenti a tiszta és problémamentes arcbőrhöz vezető egyenes utat, ugyanakkor fontos, hogy gondos és hatékony legyen a felépített bőrápolási rutin. Hiszen a nap folyamán számos veszéllyel kell megküzdenie a hámrétegnek, a szennyeződések lerakódása, az UV-sugarak károsító ereje, valamint a különféle irritáló anyagok és kemikáliák is meggyengíthetik a védőrétegét, ezáltal kiszáradhat, foltok, pattanások keletkezhetnek rajta. A korai bőröregedésért általában nem csak belső tényezők, hanem külső hatások is felelnek, melyek ártalmai ellen a megfelelő készítményekkel lehet tenni a legtöbbet. Ám nem kell felvásárolni az egész drogériát, mivel a jól működő rutinhoz mindössze nyolc kozmetikumra van szükség.

hirdetés

Az utóbbi időben sok teória látott napvilágot a bőrápolási rutin hatékonyságát illetően. Kezdődött a koreai tízlépcsős sorral, majd jött a japán nők extra hidratáló rutinja, végül a skandináv vonal tört be, mely az egyszerű és természetközeli szépségápolást népszerűsíti. Az N-beauty, vagyis az északi stílusú bőrápolás alapelvei szembe mennek a K-beauty-val, ugyanis a minimalizmusra esküszik. Valószínűleg erre épült rá az újfajta szépségtrend, a skinimalizmus, vagyis a lerövidített arcápolási rutin.

Ezek után valóban nehéz kiigazodni a helyes módszerek között. Ám az tény, hogy nem kell minden esetben a fél fürdőszobát az arcra kenni. A kevesebb több elv egyre többször érvényesül a bőrápolásban. Sokat változtak a készítmények, a gyártók egyre hatékonyabb, hasznosabb termékeket dobnak piacra, melyek kielégítik a bőr állandó, illetve időszakos igényeit.

Ezekkel a termékekkel lesz hatékony a bőrápolási rutin

Az arc a test többi részéhez képest sokkal kisebb terület, ezért annyi kencét fel sem lehet rá kenni. Nem érdemes folyton vásárolni a kozmetikumokat, hiszen azok idővel lejárnak, elvesztik a hatékonyságukat. Ehelyett inkább körültekintően érdemes válogatni a termékek között, főként a bőrtípus, valamint az épp aktuális bőrállapot időszakos igényei alapján. A megfelelő hatóanyagok használatában rejlik a kulcs, és a tüneti kezelés minimalizálásában.

Tény, hogy minél több összetevő kerül a bőrre egy időben, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kencék egyes alkotóelemei úgymond összekülönböznek egymással. Míg külön-külön elviseli őket a hámréteg, meglehet, hogy a hatásmechanizmusuk ellentétes, vagyis együttesen reakciót váltanak ki a bőrből.

Éppúgy, mint amikor egyszerre többféle gyógyszert szed az ember, a sok kozmetikum felvitele is mellékhatásokkal járhat. Az egyik korrigál egy problémát, míg a másikkal kombózva kivált egy új kellemetlen tünetet. A tünetre újabb kozmetikumot fogsz alkalmazni, hogy megszűnjön, és már el is indítottad a láncreakciót.

Elsősorban nem árt utánajárni, hogy mely hatóanyagok nem használhatóak együtt, egy időben, és a tüneti kezelést megelőzendő, jobb, ha kevesebb terméket használsz a ritunod során.

Tisztító

A helyes bőrápolási rutin első lépése a tisztítás. Az arctisztító feladata eltávolítani az esetleges sminkmaradványokat, szennyeződéseket. Tévhit, hogy a micellás víz után nem kell arcot mosni, sminkeltávolítás után ez a lépés sosem maradhat ki.

A szakemberek a reggeli, esti arcmosást javasolják, ám zsíros bőr esetén előfordulhat, hogy az arcbőr reggel nem igényli a kozmetikumot. Ilyenkor elég a tiszta, langyos víz. A tisztító formulákkal nem kell túlzásba esni, érdemes kíméletesebb alternatívák után nézni.

Toner

A tonerek az utóbbi időben váltak elterjedtté, nem véletlenül. Arcmosáskor felborulhat a bőr természetes pH-ja, a kozmetikum részben ezt segít helyrebillenteni. A kence mindig könnyű állagú, kiváló alap, mivel elősegíti a soron következő termékek hatékonyabb beszívódását. Sokan vattára viszik fel, ám így nem minden esetben hasznosul, jobb, ha egy keveset cseppentesz a kezedbe, majd szétkened a bőrön.

Szérum

A szérumok a bőrápolás elengedhetetlen elemei. Az efféle koncentrátumok „töményebb változatban” tartalmazzák az értékes hatóanyagokat, sőt olykor olyan kombinációkkal rendelkeznek, melyek komplex ápolást nyújtanak a bőr számára. Rengeteg hatóanyag közül választhatsz, a legfontosabb, hogy találd meg a bőröd számára ideális készítményt. A kollagéntermelés fokozását például elősegíti a retinolszérum, a hialuronsavas szérumok pedig a hidratáltságot, feszességet fokozzák.

Szemkrém

A szemkörnyéki bőr sokkal érzékenyebb, ezért másfajta kencékre van szükség ezen a területen. A szemkörnyékápoló nyugtatja az érzékeny bőrt, és gátolja a ráncok idő előtti megjelenését. A krémből nem csupán a szem alatti részre érdemes felvinni, a szem felett úgyszintén remekül hasznosul. Mivel nagyon érzékeny a bőr, ezért az a legjobb, ha gyűrűsujjal kened el finoman a kozmetikumot.

Hidratáló

A hidratáló, ahogyan már a neve is utal rá, nedvességgel tölti fel a bőrt, illetve valamely komponensével erősíti annak vízmegkötő képességét. Ez zárja be a hámrétegbe a nedvességet, gátolja a vízvesztést, így az arcbőr sokáig marad puha és feszes. Manapság már rengeteg kence közül választhatsz, böngészed át alaposan az összetevők listáját, így biztosan megtalálod majd a legideálisabbat.

Fényvédő

A fényvédő a rutin kötelező része, ami egyik évszakban sem maradhat el, nyáron pedig nem érdemes SPF50-nél kisebb védelemmel rendelkező terméket felkenni. A kozmetikum védi a hámréteget a káros szabad gyökökkel szemben, ezért nem lehet vele túlzásba esni.

Arcolaj

Az arcolajok egyre népszerűbbek, bár ezek inkább kiegészítő lépései a mindennapi rutinnak. Nincs rájuk mindennap szükség, bőven elég hetente pár alkalommal felvinni a kiválasztott terméket. Előnyük, hogy remekül bezárják a bőrbe a nedvességet, így hozzájárulnak a ragyogó küllemhez.

Maszk

A maszkok a bőrápolási rutin kiegészítő részei, bár a koreai nők imádják a fátyolmaszkokat, a hámréteg nem igényli mindennap. Hetente egy-két nap bőven elegendő. Rengeteg termék közül választhatsz, van lemosható, lehúzható és fátyolmaszk, melyek valósággal roskadoznak a jó hatóanyagoktól, ezért olykor-olykor, amikor fáradtabb, nyúzottabb a bőr, megéri őket beiktatni.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés