Tényleg szükség van arcszérumra, vagy ez is csak egy felkapott szépségtrend? Speciális bőrproblémák esetén hatékonyabbak, mint a krémek, de csak velük együtt működnek jól.

A kozmetikai ipar egyre inkább az arcszérumokra irányítja a figyelmet, a szépségmárkák pedig szinte versengenek egymással, hogy ki tud még hatékonyabb, természetesebb, innovatívabb formulával előállni. Az már köztudott, hogy a szérum használata önmagában nem elegendő, hiszen ugyanúgy szükség van az arckrémre. Így joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mire is jó az arcszérum, pláne, hogy általában ugyanolyan összetevőket vonultat fel, mint egy speciális fiatalító kence?

Az arcszérumok az aktív hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazzák, a tápanyagokat pedig a bőr mélyebb rétegeibe juttatják. Míg a krémek csupán a felszínt kezelik és hidratálják, a szérumok sejtszinten is kifejtik hatásukat.

Még a speciális bőrfiatalító krémekben is sokkal kevesebb az aktív összetevő, mint a szérumokban, ráadásul az utóbbiak molekulaméretei sokkal kisebbek, és nem tartalmaznak térfogatnövelőket, így könnyebben behatolnak a bőrbe és ott jobban hasznosulnak.

Az arctisztítás után, még a krém felvitele előtt, kevés is elegendő a bőrtípusuknak megfelelő szérumból, melynek fő célja a regenerálás, bár hidratáló alapanyagokat is tartalmaz. A szérumok más technológiával készülnek, mint a krémek, de pont ezért jól kiegészítik egymást. Míg a szérum általában egy bőrproblémára koncentrál, az arckrém hidratálással igyekszik javítani a teljes bőrképen.

Sokféle szérummal találkozhatunk a boltok polcain, melyek mind valamilyen bőrproblémára specializálódtak. Akadnak pigmentfoltok, ráncok ellen kifejlesztett termékek, de gyakoriak a faggyútermelést kiegyensúlyozó, a sejtregeneráló, vitalizáló, valamint a vízhiányos bőrt feltöltő megoldások is.

A szérumok leggyakoribb hatóanyagai

Az egyik legismertebb, legtöbbször elsütött fő-fő szérumösszetevő a hyaluronsav, melynek célja a bőr nedvességtartalmának megőrzése. A kollagénhez hasonlóan, bőrünk hyaluronsav-tartalmából is veszítünk idővel, és ezzel a folyamattal beindul a bőröregedés. A hyaluronsavval dúsított szérumok használata minden bőrtípus számára ajánlott, hiszen a zsíros bőrt sem nehezíti el, csak feltölti nedvességgel és élettel.

A C-vitaminos szérumok a bőr regenerálására szolgálnak. A C-vitamin felveszi a harcot a pigmentfoltokkal, világosítja, egységesíti a bőrszínt, javítja a tartását, feszesíti a kontúrokat, és összességében ragyogóbbá varázsolja a fáradt, kimerült bőrképet. Mivel a C-vitamin a kollagén-termelést is elősegíti, a rugalmasságért éppúgy felel, és antioxidáns hatásával kivédi a szabad gyökök sejtromboló munkáját.

Nemcsak fáradt és érett bőrre javasolt, hiszen a dohányosok is jól járhatnak egy ilyen bőrápoló szerrel, de például, a zsíros bőr faggyútermelését is jól szabályozza az aszkorbinsav. Lehúzza a gyulladásokat, felgyorsítja a sebgyógyulást, ezért a pattanásos bőr regenerálására úgyszintén alkalmas.

A bőröregedés elleni szérumok egyik alapvető hatóanyaga az E-vitamin, más néven tokoferol, amely megakadályozza a ráncok kialakulását. Antioxidáns és sejtvédő hatású, vagyis megóvja a bőrt az ártalmas környezeti hatásokkal szemben, és fokozza méregtelenítő folyamatait. Az összetevők között a d-alpha tocopherol feliratot kell keresni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy természetesen előforduló E-vitamint tartalmaz a szérumunk, és nem szintetikusan előállított alapanyaggal van dolgunk.

A bio aloe vera összetevő is gyakori a szérumok családjában. Csökkenti a gyulladásokat, eltünteti a piros foltokat, és rugalmasabbá, hidratálttá teszi a bőrt. Védelmet nyújt a korai bőröregedés ellen, ugyanis ellensúlyozza a káros környezeti tényezők ráncképző hatását.

A peptides arcszérumok kifejezetten érett bőrre ajánlottak. A peptidek nagyon pici molekulák, melyek információkat hordoznak a többi bőrsejt számára, ezáltal segítik a kollagéntermelés szinten tartását.

  • Megosztás:
hirdetés