A peptidek nagyon pici molekulák, de hatalmas erővel bírnak: segítségükkel a bőr sokáig fiatalos marad, és könnyebben megőrzi rugalmasságát.

Sokáig nem is tudtunk a létezésükről, most pedig lépten-nyomon peptidőrületbe botlik az ember. Peptidekről hallunk, ha szóba kerül a lúgosítás, az edzőtermekben szintén népszerű ez a téma, és a fiatalságmegőrző étrendek, krémek kapcsán is egyre gyakrabban kerülnek említésre azok a bizonyos peptidek.

Mik azok a peptidek?

A peptidek amolyan hírnökök a szervezetben, nélkülük a bőrsejtek nem tudnának egymással kommunikálni, és jóval lassabban regenerálódnának. Ha nem akarunk nagyon tudományosan belemerülni, elég csak annyit tudnunk a peptidekről, hogy aminosavakból épülnek fel, pont úgy, mint a fehérjék. A fehérjék azonban ötvennél is több aminosavból tevődnek össze, így akár nagyon nagyok is lehetnek. A haj és a bőr alkotóelemei között is megtalálhatóak a fehérjék.

A peptidek szintúgy előfordulnak a bőr rétegeiben: például, amikor fehérjék bomlanak le, akkor peptidek keletkeznek. Ezek a parányi kis molekulák információkat hordoznak a többi bőrsejt számára, és bizonyos sejteknek receptora van arra, hogy fogja az üzenetet. Amikor a kollagén – mely a bőr rugalmasságáért és tömörségéért felel – elhasználódik és lebomlik, a peptidek hírt adnak erről a többi bőrsejtnek, hogy ismét kezdjenek kollagént termelni.

Hogyan veszít feszességéből a bőr?

Bizonyos kor után, ahogy idősödünk, bőrünk kollagéntermelése egyre inkább megcsappan. Ez a folyamat azonban idejekorán is beindulhat, ha a bőrsejtek közötti kommunikációban zavar lép fel a káros napsugarak, a dohányfüst és egyéb mérgező anyagok, esetleg fokozott stresszes állapot, tartós kimerültség hatására. Amikor ez a láncfolyamat megszakad, a bőrszövetek kollagént veszítenek. Mivel az izomzat és a bőrben található elasztin egyaránt fehérjékből áll, a peptidek az izomzat felépítésében, valamint a bőr feszességének megőrzésében is nagy szerepet játszanak.

Peptidek a bőrápolásban

A krémekben használt peptidek nem olyanok, mint amelyek egy természetes folyamat részeként a bőrben keletkeznek. Ám a szintetikusan előállított társaik is képesek berúgni a kollagént termelő sejtek motorját. Az még nem teljesen bizonyított, hogy mennyi külsőleg bejuttatott peptid hasznosul igazán a bőrben. Ezért sokan inkább a folyékony, kapszulába töltött vagy por állagú peptidekre esküsznek, melyek a gyomorból felszívódva jobb eredményt garantálnak.

Azt azonban tudni kell, hogy a peptideknek számos fajtája létezik, így nem árt olyan terméket választani, mely kifejezetten a bőrt célozza meg, ha például nemcsak egészségmegőrzésre, hanem bőröd rugalmasságának megőrzésére szeretnéd bevetni a jótékony hatású polimereket.

Kipróbáltuk
Itthon is kapható már számos olyan termék, melyben peptidek vannak. Az utóbbi időben kettőt is kipróbáltunk, az egyik a NIOD Copper Amino Isolate Serum 1.00%-os széruma. Nagyon magas hatóanyag-tartalmú készítmény, ennek megfelelő az ára is, de tényleg hat. Egyrészt rögtön lehet érzékelni, ha a bőrre került, de hosszabb távon egészen látványos eredményt produkál. A kék folyadékból kevés kell szerencsére, nem ragad, gyorsan beszívódik, és a kúra után az ember nem ismer a bőrére. A másik termék a barátibb árú The Ordinary Buffet elnevezésű szérum, melyben nemcsak peptidek, de hyaluronsav is van, igazi multifunkciós szuperség. A formula kissé ragacsos, így este érdemes használni vagy jóval sminkelés előtt, természetesen krém alá. Rendszeres használattal szép bőrképet eredményez, és sokáig kitart.

  • Megosztás:
hirdetés