A hideg, téli napok és a vírusszezon után a szervezetünk vitaminkészlete jelentősen megcsappan, amit a bőrünk, a hajunk és a közérzetünk is jelez számunkra. A kiadós zöld turmixokkal ezen könnyedén segíthetünk.

A tavaszi fáradtság gyakran már februárban rászakad az emberre, ebben az időszakban a legtöbben kimerültnek érezzük magunkat, és rosszabbul toleráljuk a hirtelen időjárás-változásokat. Mindezek mögött gyakran vitaminhiány áll, mely felboríthatja a szervezetünk méregtelenítő folyamatait.

Ennek jelei a bőrünkön ugyanúgy megmutatkoznak, hiszen az az első védelmi rendszerünk, így szinte rögtön rámutat, ha odabent felhalmozódtak a szabad gyökök. Ha huzamosabb ideig fennállnak ezek a problémák, ajánlott orvoshoz fordulni, mert különféle betegségek vagy vérszegénység is okozhat hasonló tüneteket, de az esetek többségében a rossz közérzet és a problémás bőr életmódváltással orvosolható.

Méregtelenítő zöld turmix

A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag turmixok nemcsak energiát adnak, és felfrissítenek, hanem segítik a méregtelenítő folyamatokat is a szervezetben. Jobban felturbóznak, mint a kávé, ami folyadékot von el a sejtektől, ráadásul a rendszeres fogyasztásukkal megszabadulhatunk a testünkben felszaporodott szabad gyököktől.

Hozzávalók:

  • 2 csésze spenót
  • 1/2 csésze kókuszvíz
  • 1/2 csésze aloe vera dzsúsz
  • 1/2 banán
  • 1/2 alma
  • 1/2 lime vagy citrom
  • 2 szelet friss kurkuma
  • 2 szelet friss gyömbér

Először tegyük a spenótot a turmixgépbe, valamint öntsük rá a kókuszvizet és az aloe vera dzsúszt. Pépesítsük a három összetevőt, majd adjuk hozzá a banánt és az almát, és újra dolgozzuk össze az alapanyagokat.

Majd mehet bele a frissen facsart citromlé, illetve a kurkuma és a gyömbér gyökeréből levágott néhány szelet. Megint indítsuk el a turmixgépet, és addig dolgoztassuk, míg iható, folyékony masszát nem kapunk. Így nemcsak egy antioxidáns-bombát nyerünk, hanem egy ízletes, frissítő italt, ami feldobja a hangulatunkat.

A láthatatlan ellenségeink

Mindennap hallunk a szabad gyökökről, és tudjuk, hogy tartanunk kell tőlük, de azzal nem teljesen vagyunk tisztában, hogy mekkora galibát okozhatnak. A szabad gyökök a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok során keletkeznek, különféle kémiai hatásmechanizmusok révén. A keletkezésüket megakadályozni nem tudjuk, de van egy jó fegyverünk ellenük, méghozzá az immunrendszert támogató antioxidánsok.

Az antioxidáns anyagok felelnek azért, hogy a sejtek ellen támadást indító, rosszindulatú folyamatokért is felelős szabad gyökök ne szaporodjanak el a testben. A szervezet mindennap szorgosan végzi a méregtelenítést, mellyel a külső káros behatásoktól éppúgy védi önmagát.

A méregtelenítésben azonban gyakran zavar léphet fel, ha az életmódunk nem teszi lehetővé a megfelelő működését. A rost- és vitaminszegény étkezésünkkel is lassíthatjuk az anyagcsere-folyamatokat, illetve a táplálkozásunk jelentősen befolyásolja az emésztésünk minőségét.

Amennyiben rossz az emésztésünk, a méregtelenítés nem teljesen megy végbe, és ez a tápanyagok felszívódására úgyszintén kihat. A mozgásszegény életmód, a tartós stressz és kialvatlanság, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mind hozzájárul ahhoz, hogy az antioxidáns-rendszer felboruljon.

A fiatalos külső titka az antioxidánsokban gazdag étkezés

Az antioxidánsok csökkenése nemcsak betegségeket vonz magával, hanem hatására felgyorsulnak az öregedési folyamatok is. A bőr kollagént veszít, megereszkedik, és kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben. Mindezt megelőzhetjük, ha odafigyelünk arra, mennyi antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe.

Az A-, C- és E-vitamin, a béta-karotin, valamint a karotinoidok és flavonoidok hatékonyan befogják és ártalmatlanítják a szabad gyököket, mielőtt azok sejtrombolásba kezdenének. Ezekkel az antioxidánsokkal nemcsak a bőrünk szépségét, hanem az egészségünket is megóvhatjuk. A zöld turmixok azért jók, mert egyszerre rengeteg antioxidáns anyagot juttathatunk be velük a szervezetünkbe, ráadásul rostokkal segítik az emésztést.

  • Megosztás:
hirdetés