Az arcolaj sokak számára a bőrápolás mumusát jelenti, hiszen rengeteg tévhit kering arról, hogy zsíros és pattanásos lesz tőle a bőr, pedig a legtöbb változat kiválóan működik az időszakosan kialakuló bőrhibák ellen, nem pedig előidézik azokat. Csak az nem mindegy, hogy mi alapján válogatsz.

hirdetés

Sokan kifejezetten tartanak az arcolajok használatától. Ám téves azt gondolni, hogy minden olajtól zsírosabbá válik a bőr, és ennek következtében pattanások jelennek meg az arcon. Bármilyen hihetetlenül hangzik, még zsíros bőr esetén is érdemes bevetni őket, ugyanis számos fantasztikus hatással bírnak, csak nem mindegy, melyik típusra esik a választás. Ha jól választ az ember lánya, nemhogy rontana a helyzeten, látványosan javítja majd a bőrképet és határozottan megszünteti a kialakult bőrproblémát.

Az arcolajok rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, alaposan feltöltik a bőrt és mélyen hidratálják a hámréteget. Fantasztikus tulajdonságaik ellenére sokan kapásból tiltólistára helyezik őket, különösen azok, akik zsíros, esetleg kombinált bőrtípussal rendelkeznek. Elsődlegesen az a lényeg, hogy milyen olajjal próbálkozol, az egyes bőrtípusok és az időszakosan megjelenő bőrproblémák más-más verziót igényelnek.

 

De mégis mikor beszélhetünk időszakos bőrproblémákról? Az egy-egy alkalommal megjelenő pattanás, az időjárásváltozás, vagy épp a nem megfelelő hidratálás következtében kialakuló bőrszárazság, a hámréteg kimerültségéből adódó sápadtság és meggyengült ellenálló képesség, illetve az erős UV-sugárzás következtében jelentkező napkárosodás is ebbe a kategóriába sorolható . Ezek nem alapvető jellemzői a bőrnek, nem olyanok, mint a bőrtípusból adódó tulajdonságok, egy kis kezeléssel, tudatos arcápolással a legtöbb esetben akár otthon is orvosolhatók.

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a pattanásokra elég néhány csepp olaj, s el is tűntek, ahogy azt sem állítjuk, hogy a korai öregedés jeleit megállítják a különböző arcolajok. Érdemes tenni egy próbát, azonban ha a bőrproblémák nem enyhülnek, mindenképpen alaposabb kivizsgálásra és szakértői segítségre lesz szükség. A ráncok megjelenése lassítható, a mélységük finomítható, s még ha megállítani nem is lehet a folyamatot, a megfelelő arcolajok nagyban hozzájárulnak feszesség megőrzéséhez, illetve a rugalmasság visszaállításához. Ez leginkább akkor a leghatékonyabb, amikor a bőröregedést valamilyen külső környezeti hatás, például az erős napsugárzás indítja el, és nem a korral járó megereszkedésről, rugalmasság-csökkenésről van szó.

 

A megfelelő arcolaj időszakos bőrhibák ellen

Mielőtt leemelnéd a polcról az első arcolajat, amit látsz, mindenképpen fontos tisztázni, hogy mi a célod az olajjal. A legtöbb változat más-más bőrigényekhez felel meg, különböző vitaminokat tartalmaz, másként hat, éppen ezért nem árt tudni, hogy az adott arcolaj miben tud segíteni az otthoni bőrápolás részeként.

Célszerű a dolgot a bőrprobléma irányából megközelíteni, így nem kell egy teljes tudományos könyvet átnyálazni ahhoz, hogy megtaláld az igazit. A legtöbb időszakos bőrhiba esetén ráadásul több opció közül is válogathatsz. Ilyenkor fontos szempont lehet, hogy melyikre reagál esetleg érzékenyen a bőr, de a testesség szintén meghatározó jellemző. Egyesek bőre nemigen tudja befogadni a testesebb, zsírosabb hatású olajokat, ilyenkor mindenképpen célszerű egy könnyedebb verzió mellett voksolni.

Pattanások

A gyulladt, folyamatosan jelenlevő aknék ellen valószínűleg nem lesz elegendő egy arcolaj. Azonban az időszakosan megjelenő kisebb pattanásokkal sokszor simán el tud bánni a megfelelő változat. Hatalmas tévhit, hogy a pattanások csak zsíros bőrön jelenhetnek meg, az arcolajok pedig még zsírosabbá teszik azt, amitől csak egyre több pattanás jelentkezik. A helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű, kezdve azzal, hogy bizony a gyulladt kitüremkedések még a legszárazabb arcbőrön is felüthetik a fejüket.

A megfelelő arcolaj csökkenti a gyulladást, sőt, még a faggyútermelés szabályozásában is szerepet vállal, ezáltal jótékonyan hat a zavaró pattanások ellen. A választás során fontos figyelembe venni, hogy az olaj gyorsan beszívódó legyen, ne tömítse el a pórusokat. A jojobaolaj például remekül működik pattanásos bőrön, ugyanis hatékonyan csökkenti a gyulladást, miközben részt vesz a hámréteg olajtermelésének szabályozásában. Szép lassan lehúzza a gyulladást, segíti a bőr regenerációját, ezáltal eltünteti a meglévő pattanásokat, valamint azok megelőzésében is segít.

A kendermagolaj, vagy másnéven CBD olaj a jojobához hasonlóan jó választás lehet, ha a pattanások elleni küzdelem kerül előtérbe. Sikerét szintén gyulladáscsökkentő hatásának köszönheti. Szép, egységes bőrtónust eredményez.

 

Bőrszárazság

Az időszakos bőrszárazság bármelyik szezonban jelentkezhet. Nyáron a nap erős sugarai, a hatalmas hőség, az őszi-téli időszakban pedig a hideg és a fűtött levegő, valamint a szeles idő okoz nehézségeket a bőr számára. Ilyenkor megfelelő hidratálás hiányában viszkető, húzódó érzet alakul ki, száraz foltok borítják az arcbőrt.

A különböző arcolajok intenzíven hidratálják a bőrt, alaposan feltöltik a kitikkadt hámréteget. A legjobb, ha olyan verzióra esik a választás, amely nem csupán megszünteti a vízhiányt, hanem meggátolja a vízvesztést, legalábbis hozzájárul ahhoz, hogy a bevitt nedvesség ne szökjön el olyan könnyedén.

Az avokádóolaj például kifejezetten jó választás ebben az esetben. A bőr mélyebb rétegeibe is eljut, abszolút hozzájárul a vízháztartás helyrebillentéséhez, nem hagyja távozni a bevitt nedvességet. A bőr olajtermelésére szintén hatással van, így megelőzés szempontjából is érdemes bevetni, hogy elkerüld a viszkető, húzódó száraz foltokat.

Az argánolaj és az olívaolaj egyaránt szuperül helyreállítja a bőr állapotát, mindkettő mélyen hidratálja a kitikkadt hámréteget és gyors segítséget nyújt az időszakos bőrszárazsággal szemben.

Fakó, fáradt arcbőr, korai ráncok

Az időjárás változásával a hámréteg könnyedén veszíthet védekezőképességéből, ami egyre több bőrprobléma kialakulásának enged utat. Az őszi szezonban kifejezetten jellemző, hogy az arcbőr fakóvá, fáradttá és sápadttá válik, ami egyértelműen jelzi, hogy valami bizony nagyon nincs rendben.

Ilyenkor érdemes olyan arcolajat választani, amely hatékonyan regenerálja a bőrt és erősíti a barriert, vagyis a védekezőképességet. Ha a bőr nem kellően hidratált, vagy éppen a vitaminraktárak ürültek ki, kapásból láthatóvá válnak a nyomok. Itt pedig a ráncok megjelenését és elmélyülését is meg kell említeni, ugyanis kiegyensúlyozott védekezőképesség nélkül a bőr képtelen felvenni a harcot a bőröregedést felgyorsító környezeti hatások ellen.

Célszerű olyan tápláló, vitaminokban és ásványi olajokban gazdag olajok közül válogatni, amelyek felturbózzák a hámréteg védekező és regeneráló erejét, s egyúttal még a bőröregedés ellen is hatékonyan bevethetők. A csipkebogyóolaj például igazi antioxidánsbomba, az egyik legjobban felszívódó arcolaj, ráadásul remekül működik az időszakosan jelentkező bőrhibák ellen. Erősíti a védőréteget, mélyen hidratálja a bőrt és hatékonyan küzd a ráncok megjelenése, illetve elmélyülése ellen.

A málnamagolaj és a rózsaolaj szintén hozzájárul a hidratáció megőrzéséhez, valamint a ráncok elleni küzdelemben is jeleskednek. Elősegítik a bőr regenerációját, javítják a bőr védekezőképességét, ezáltal megszüntetik a sápadt, fakó bőrképet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés