Az őszi-téli időszakban jelentkező húzódó, feszülő bőrérzet igencsak sokakat érint, és bár átmeneti, időszakos problémáról van szó, amely minden bőrtípust érinthet, az enyhítő megoldást gyakran nem egyszerű megtalálni. A dehidratált állapot gyakran nem csak a vízveszteségből adódik, súlyosabb esetben a hámréteg nedvességmegtartó képessége is sérül, ilyenkor az olajok, lipidek pótlása is szükséges, melyek nagy szerepet töltenek be a bőr védőgátjának, a barriernek funkciójában. Mutatjuk, melyek a legjobb hatóanyagok száraz bőrre.

hirdetés

Habár a bőr az egész év során ki van téve különböző ártalmaknak, minden szezonnak megvan a maga nehézsége. Tavasszal sokan a sápadtság, élettelen bőrtónus ellen küzdenek, nyáron a leégés következményei és a pigmentfoltok jelentik a fő problémát, míg az őszi-téli időszakban rengetegen kínlódnak időszakos bőrszárazsággal.

 

A kiszáradt bőr tünetei hasonlóak ugyan, mint a száraz bőrtípus jellemzői, a két dolog mégis nagyon különböző. Míg az előbbi egy állapot, amely a vízzáró lipidréteg sérüléséből, és ebből adódóan a nedvességtartalom csökkenéséből következik, az utóbbi genetikai tényezőkön alapul, ebben az esetben eleve kevesebb faggyú termelődik, mint a normál bőrtípusnál. A lipidpótlás és a nedvesség feltöltése azonban mindkét helyzetben sokat segíthet.

A száraz bőr hátterében számtalan ok húzódhat, nem csupán a környezeti változások, az időjárás viszontagságai idézhetik elő a tüneteket. A túlzottan gyakori mosakodás, különösen, ha forró vízzel történik, éppúgy hozzájárulhat a hámréteg kiszáradásához. A dehidratáció, akár a bőrápolást tekintve, akár a vízfogyasztást alapul véve, szintén befolyásolja a bőr vízháztartásának egyensúlyát, miközben a hormonális hatások, az életkor, a káros szokások, valamint az elfogyasztott ételek ugyancsak fontos tényezőnek bizonyulnak.

A megfelelő hatóanyagokkal akár otthon is sokat lehet tenni a húzódó, viszkető érzés ellen. Ezek a népszerű összetevők orvosolják a problémát, helyrebillentik a bőr vízháztartását, javítják a vízmegtartó képességét, valamint megszüntetik az irritációt.

 

A legjobb hatóanyagok száraz bőrre

Sheavaj

A sheavaj igazi világbajnok hatóanyag, ha a bőr ápolásáról van szó. Hatékonyan szünteti meg az irritációt, kisimítja és feltölti a a szomjas bőrt. Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között E-vitamint, illetve béta-karotint, melyek segítenek a bőrnek regenerálódni, ettől gyakorlatilag újból életet lehel a lestrapált hámrétegbe. Mélyen hidratálja a kezelt területet, valamint segít helyreállítani a kiszáradás közben kialakult repedezettséget.

Glicerin

A glicerinről már sokan hallottak, mégsem biztos, hogy tudják, miben remekel ez az összetevő. A hidratáció terén bizony-bizony igencsak toplistásnak számít, a különböző hidratáló kencékben az egyik legelterjedtebb hatóanyag. Javítja a bőr vízmegtartó képességét, így megakadályozza a további kiszáradást és a nedvesség elillanását. Az már csak bónusz, hogy még a sebek gyógyulását is nagyban elősegíti, üdévé és egészségessé varázsolja a hámréteget.

Urea

Az urea elképesztően hatékonyan fokozza a bőr vízmegtartó képességét, így a rengeteg kencézés garantáltan nem vész kárba, nem válik hatástalanná. Feltölti nedvességgel a kitikkadt bőrfelszínt, puhává és rugalmassá teszi a hámréteget. A megfelelően működő védőfunkció kialakításában szintén szerepet vállal, valamint a regenerációból éppúgy kiveszi a részét.

 

Tejsav

A tejsav egy kíméletes AHA típusú hámlasztó, s bár elsődlegesen nem a hidratáló tulajdonságai miatt elterjedt a használata, ezt a pozitívumot sem szabad említés nélkül hagyni. Érzékeny, száraz bőrön remekül működik, mélyen hidratálja a kitikkadt hámréteget, pozitív hatással van a bőr vízmegkötő képességére.

Hialuronsav

A hialuronsav talán a legismertebb hatóanyag, amely rendkívüli módon tölti fel a kitikkadt, megviselt hámréteget. Mélyen hidratálja a szomjas bőrt, erősíti annak védőrétegét. Ez azért is ideális, mert a hámréteg sokkal jobban tud alkalmazkodni a különböző időjárási viszonyokhoz, a szeles, hideg napok sem tesznek kárt benne. A nedvesség megtartásában legalább ennyire profi, a hialuron használata mellett nem kell tartani az újbóli kiszáradástól.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés