Mindenki erős, egészséges, fényes frizurára vágyik, ám a ragyogó végeredményt nehezebb elérni, mint azt elsőre gondolnánk. A meggyengült hajnak sokféle tápláló összetevőre van szüksége, amelyek beépülnek a szálak belsejébe, ezáltal erősebbé teszik a hajszerkezetet. A protein-hajpakolás ebben segít.

hirdetés

A haj legfontosabb építőköve a keratin nevű fehérje, ez 97%-ban található meg a szálakban, a maradék víz. A hajszerkezet rugalmasságáért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. Időről időre szükségessé válik ennek a pótlása, ha hiány lép fel, akkor azt a frizura töredezettséggel, fénytelenséggel és gyengeséggel jelzi.

A haj egészségét a táplálkozással egyaránt megtámogathatjuk, vannak olyan ételek, amelyek serkentik a növekedést és gátolják a vízvesztést. Ebben az esetben is fontos a megelőzés, a természetes alapanyagú kencékkel és a hőkezelések rikításával megőrizhető a szálak rugalmassága.

A keratinos kezelések igazán nagy népszerűségnek örvendenek már évek óta, hiszen a szalonkezelésnek köszönhetően a fehérje szépen beépül a szálakba. Eleinte főként a göndör haj egyenesítésére alkalmazták, ám manapság már hajszerkezetet megerősítő kencékkel is találkozhatunk.

A fehérje megújítja a hajszerkezetet

A haj két részből áll: az élő hajgyökérből és az élettelen hajszálból. A gyökér a fejbőrben van, ezért a felszín alatt megfelelően táplálja a vér és az oxigén, ezek kapcsolódnak a bőr faggyúmirigyeihez. Ám ahogy távolodik a szál a fejbőrtől, egyre kevesebb tápanyagot kap, a hajvégeknek szinte már semmi sem jut.

A másik probléma a szálak kiszáradása: ahogy távozik a nedvesség, a keratin apránként elkezd lebomlani. Elveszíti az erejét, rugalmasságát, meggyengülnek a kötések, végső esetben megreped vagy szétszakad. Ezt segít megelőzni a fehérje rendszeres pótlása, ami kívülről képes beépülni a hajszerkezetbe.

Az aminosavláncok közvetlenül a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak, a hajhagymáknál kezdik az erősítést, és védőréteggel vonják be a szálakat, ezzel megelőzik a károsodást. A kezelések megakadályozzák a vízvesztést, rugalmasabbá teszik a hajszálakat. A megszakadt fehérjeláncokat a fejbőrnél szükséges megerősíteni.

A fehérje megerősíti a kötéseket, így azok nehezebben szakadnak el, és rugalmasabbak lesznek a hajszálak. A protein-hajpakolás lezárja a szőrtüszőket, ezzel megakadályozza a vízvesztést, hatékonyabban tudnak beépülni a különféle hasznos hatóanyagok. A haj töredezésnek az egyik oka a kiszáradás, ezt gátolják meg az efféle készítmények. Idővel sokkal rugalmasabbá, erősebbé válik a frizura, és látványosabban fog nőni, hiszen a szálak nem törnek le.

A fehérjekezelések befolyásolják a frizura általános állapotát, javítják a haj sűrűségét, szilárdságát. Összességében sokkal szebbé teszik a tincsek megjelenését.

Protein-hajpakolás minden hajtípusra

A protein-hajpakolás minden hajtípus számára megfelelő lehet, ám legfőképp a száraz, dehidratált, festett, töredezett tincsekkel rendelkezők számíthatnak nagy változásra. A legtöbb kence rengeteg hasznos hatóanyagot tartalmaz, így viszonylag rövid idő alatt láthatóan erősebb, fényesebb lesz a frizura. Egészséges lobonc esetén nem szükséges a gyakori kezelés, ám a plusz ápolás sosem árt.

Hetente vagy havonta kell felkenni a különféle készítményeket, és minden esetben érdemes követni a gyártó utasításait. Nagyjából 30-40 perc a pakolás hatóideje, ám vannak bizonyos termékek, amelyek egész éjszaka maradhatnak a tincseken.

A szakértők főként az otthoni protein hajpakolásokat ajánlják, hiszen ezek a kencék könnyedén beépülnek a hajszerkezetbe, és nem károsítják azt. A szalonokban sokszor hő segítségével dolgozzák be a keratint, az így hasznosítható készítmények azonban szárító hatású, káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek még seprűsebbé teszik a tincseket.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés