A murumuru vaj neve elsőre viccesnek tűnhet, ám a mókás elnevezés egy igazán hatékony kencét takar, ami a száraz bőr legjobb ellenszere. Remekül hidratál, gátolja a kiszáradást, és egyre több termékben található meg, ezért érdemes vele megismerkedni.

hirdetés

A murumuru-pálma Dél-Amerikában őshonos, a növénynek narancsszínű, hosszúkás, magas zsírtartalmú termése van. A gyümölcsből már évszázadok óta készítenek vajat, ami rendkívül erős hidratáló hatással rendelkezik. Gazdag zsírsavakban, ezen belül nagy mennyiségben található benne laurinsav és mirisztinsav, melyek hasznosak a bőr számára. Előbbit a kókuszolaj is tartalmazza.

A murumuru vaj hidratálja, ápolja a száraz bőrt és a fénytelen frizurát

A murumuru vaj mélyen hidratál, csökkenti a gyulladást, irritációt, és ideális száraz vagy érzékeny bőrre. Akné esetén nem ajánlott, mivel a zsíros kence eltömítheti a pórusokat, és tovább növelheti a gyulladt területeket.

Vajak, olajok esetében gyakran előfordulhat, hogy mitesszerképző hatással rendelkeznek, ezért zsíros, vegyes bőrtípus esetén nem ajánlják a szakemberek. Ezzel szemben a murumuru vaj sokkal kíméletesebb, kisebb eséllyel okoz pattanásokat, mitesszereket, ám ennek ellenére jobb vele vigyázni. Ebben a tekintetben többet tud és hatékonyabb, mint a kókuszolaj, hiszen az sok esetben nem ajánlott.

A murumuru vaj nagyon gyengéd, ám a krémek összetevőire jobb odafigyelni, mivel a testsápolók tartalmazhatnak irritatív anyagokat, amelyek bőrpírt, szárazságot válthatnak ki.

A hámréteg mellett a frizurára úgyszintén jó hatást gyakorol ez a fajta testvaj. Erősen hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, megköti a nedvességet a szálakban, és megakadályozza a kiszáradást. A murumuru segít megőrizni a hajszálak rugalmasságát, fényesebbé, selymesebbé teszi a frizurát. A formulát tartalmazó kencék nagy része éppúgy ideális száraz, töredezett, festett hajra.

Így használd a murumuru vajat

Az összetevő használatát a szakemberek zuhanyzás után javasolják. Elég gyengéden megtörölni a bőrt, majd felkenhető a murumuru vajat tartalmazó testápoló. Így sokkal jobban felszívódnak a hatóanyagok, és kisebb eséllyel lép fel bőrszárazság. Naponta használható, kivéve pattanás esetén, akkor jobb kerülni.

Könnyen kombinálható, a murumuru vaj jól működik más összetevőkkel, például hialuronsavval és glicerinnel. Segítenek megkötni a nedvességet a bőrben, gátolják a kiszáradást, ezáltal a hámréteg sokkal puhább, teltebb hatást kelt. A kakaóvajjal, avokádóolajjal, shea vajjal, E-vitamin-olajjal úgyszintén használható, mivel ezek hozzájárulnak a hidratáltabb bőrhöz.

A murumuru vaj nem ajánlott dióallergia esetén, mivel az összetevőt tartalmazó kencék allergiás reakciót válthatnak ki. Ha fennáll az allergia esélye, akkor minden murumurut tartalmazó terméket elsőként a bőr egy kis területén próbálj ki, és figyeld a hámréteg reakcióit.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés