Míg korábban különböző díszítőelemeket, háztartási eszközöket és egyéb haszontermékeket vittek a vendégek, manapság a pénz a legnépszerűbb nászajándék. Az idő múlásával folyamatosan változnak az esküvői trendek, azonban sokak számára hatalmas fejtörést jelent az ideális összeg megtalálása. A túl sok, valamint a túlzottan kevés éppen annyira ciki lehet, ezért néhány tipp segítségével megpróbálunk megoldást nyújtani a dilemmára.

hirdetés

Pár évvel ezelőtt még szinte egyértelmű volt, hogy valamiféle háztartási gép vagy bármilyen más praktikus dolog kerül a kosárba nászajándék gyanánt. Mára ez a szokás egészen átalakult, szinte mindenki borítékkal indul útnak, ha nagy napra hivatalos. A változás okát kár lenne fejtegetni, talán a házasságkötés időpontja befolyásolja leginkább.

Korábban megszokott volt, hogy a fiatal pár gyorsan, egészen fiatalon kimondta a boldogító igent. Ilyenkor a násznép igyekezett olyan hasznos ajándékot vinni nekik, amely praktikus lehet a közös életük elindításához. Manapság sokan már akár többéves együttélés után állnak oltár elé. Éppen ezért a legtöbbeknek nemigen van szüksége a régebben divatos konyhai eszközökre és egyéb csecsebecsékre.

A pénz azonban hatalmas dilemmát okozhat, s míg Amerikában a konkrét termékeket felvonultató bevásárlólistáról választhatnak a vendégek, itthon inkább egy bizonyos összeg átadása vált népszerűvé. A fiatal pár a meghívóban, általában vicces versikébe foglalva szokta megemlíteni, hogy milyen típusú ajándékot várnak a vendégektől, erre mindenképpen érdemes odafigyelni a részletek átolvasásakor.

 

A pénz a legnépszerűbb nászajándék: na de mennyit illik adni?

Menyasszonytánc vagy nászajándék?

Sokan már ott elakadnak a gondolkodásban, hogy nászajándék vagy menyasszonytánc keretein belül kell odaadni a friss házasoknak szánt összeget. Ahány ház, annyi szokás, így nehéz lenne megmondani, hogy kinél melyik verzió lép érvénybe. A meghívó szövege sokat segíthet.

Vannak, akik nászajándék gyanánt is pénzt kérnek a használati tárgyak helyett, de tartanak menyasszonytáncot is, ahol szintén sorba lehet állni a borítékkal. Ilyenkor tanácsos két összeggel készülni. Egy, a nászajándékra szánt kerettel, illetve egy azon felüli, menyasszonytáncra szánt mennyiséggel. A nászajándékot a legtöbben névvel, aranyos kártyával adják át, míg a tánc során begyűjtött összeg többnyire névtelen marad.

Korábban jellemző volt, hogy a menyasszony megtáncoltatásánál a vendégek szabadon dobálták be a pénzt, amit a vőlegény gyűjtött össze. Manapság inkább egy dobozban gyűjtik a borítékokat. Amennyiben csak nászajándékot kér az ifjú pár, és nem lesz menyasszonytánc, elegendő egy adott összeggel készülni. Célszerű már előre megtudakolni, hogy mik az ifjú pár elképzelései ezzel kapcsolatban.

 

Az aktuális anyagi helyzet

Az egyik legfontosabb kérdés egyértelműen az, hogy milyen az anyagi helyzeted. A vendéglistán általában igencsak vegyes a felhozatal, a legtöbb esetben pedig a fiatal pár maximálisan tisztában van azzal, hogy nem mindenki tud nagyobb összeggel készülni a nagy napra. Emiatt semmiképp nem érdemes stresszelni, talán ez az, ami a legtöbbet számít a nekik szánt összeg kalkulálásánál.

Az íratlan szabály szerint legalább a vacsora árát illik kifizetni, az ezen felüli összeg minősül ténylegesen ajándéknak. Ennélfogva úgy célszerű kiszámolni a pénzösszeget, hogy a megsaccolt étel-, valamint italfogyasztásra szánt pénz felett mennyi az annyi, amit még a saját pénztárca elbír.

Az ifjú párral való kapcsolat sokat nyom a latban

Bármilyen furcsa, sokan nem gondolnak bele, hogy nem kell a hatodrangú unokatestvér esküvőjére is annyit vinni, mint adott esetben egy testvér vagy egy nagyon közeli barát nagy napjára. Mielőtt alaposan megtömnéd a borítékot, mindenképpen célszerű átgondolni, hogy milyen kapcsolatban állsz a menyasszonnyal és a vőlegénnyel.

 

Milyen volumenű lesz maga az esküvő?

Noha az egyértelmű, hogy egy luxuslagzit nem a vendégeknek kell finanszíroznia, azért nem árt átgondolni, hogy milyen volumenű esküvőről van szó. A nászajándék némileg ahhoz igazítható, hogy milyen étteremben, milyen helyen tartják a lagzit. Noha pontos összeget nehéz lenne kalkulálni, hogy mennyibe kerülhet a vacsora-, illetve italfogyasztás egy főre leosztva, hiszen ilyenkor speciális ajánlatokkal készülnek a szolgáltatók. Mégis célszerű utánajárni, hogy az adott helyszín mennyire számít luxuskategóriájúnak, s milyen árakkal lehet számolni.

Egy hatalmas, száz főt is felülmúló buli esetén, ahol fine dining stílusban szolgálják fel az ételt, és már a dresszkód is azt sugallja, hogy bizony-bizony puccos eseményről van szó, érdemes nagyobb összeggel készülni a pár számára, hogy azért mégse legyen olyan kellemetlen a helyzet.

A szállás és az utazás is beleszólhat

Az szintén sokat számít, hogy hol tartják a lagzit és mégis milyen messze van ez az aktuális lakóhelytől. Az utazás költsége, valamint esetlegesen a szállás kifizetése is a vendéget terheli, ezt mindenképpen tanácsos belekalkulálni a költségvetésbe. A nászajándék gyanánt adott pénz ebben az esetben sem csappan meg, inkább az azon felül, „bónusznak” szánt összegből kell levonni valamennyit.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés