A menyasszonyok egyik legjobban várt, és egyben a legtöbb félelmet generáló feladata az esküvői ruha kiválasztása. Így kerüld el a stresszforrásokat!

Vannak, akik előre eltervezik, hogy honnan és miként fogják beszerezni a menyasszonyi ruhájukat, míg mások arról fantáziálnak, milyen lesz a színe, vagy a fazonja. Abban azonban minden ara egyetért, hogy szeretné gyönyörűnek érezni magát élete nagy napján, a számára legtökéletesebb kreációban.

Bár manapság sokan az internet adta lehetőségeket kihasználva találnak rá az álomruhájukra, még mindig az a bevett szokás, hogy a kiszemelt darabot a szalonban, vagy üzletben lehet szemrevételezni, felpróbálni.

Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert lehet, hogy a ruha szabása tökéletesen áll a modellen, a méretezés alapján azonban nehéz belőni, hogy milyen a tartása egy másféle testtípuson. A fotók és leírások alapján a ruha anyagát is nehéz elképzelni, mert ahhoz tapintani, érezni kell, és persze nem árt kitapasztalni, mennyire kényelmes az adott fazon. Ehhez azonban, muszáj felkerekedni, és testközelből szemügyre venni a szalonok kínálatát.

Inspirálódás

Ha nincs elképzelésed arról, hogy milyen esküvői fazont szeretnél, vagy csak azt tudod biztosan, hogy mire mondanál nemet, érdemes divatmagazinokból és esküvői katalógusokból inspirációt gyűjtened a nagy ruhapróbálgatás előtt. Az sem jó, ha konkrét terved van, mert könnyen csalódás lehet a vége, de nem árt, ha legalább körvonalakban el tudod mondani, milyen típusú kreációra vágysz. Fontos letisztáznod magadban olyan lényegi pontokat, hogy akarsz-e fátylat, uszályt, illetve elöl, vagy inkább hátul legyen kivágott a ruha.

Előzd meg a túlköltekezést

Sok menyasszonnyal megesett már, hogy első látásra beleszeretett egy ruhába, anélkül, hogy az árával tisztában lett volna, így óriási csalódás érte, amikor kiderült, hogy nem engedheti meg magának. Érdemes tehát költségvetési tervet készíteni, előre kikalkulálni, hogy a sok egyéb kiadás mellett mennyit tudtok az esküvői öltözékre szánni. Ha van egy felső határ a fejedben, és előre szólsz a ruhakölcsönzőben, hogy milyen árkategóriájú kreációkat mutassanak neked, az eladó könnyebben leszűkíti a választékot számodra.

Lelkileg és fizikailag is készülj fel a ruhapróbára

Bizonyára gyakran próbáltál már ruhát, de ilyen töményen talán még sohasem, így nem árt előre felkészülni minden eshetőségre. Az esküvői ruhapróbák általában hosszadalmasak, még akkor is, ha tisztában vagy az igényeiddel, és pontosan tudod, mit akarsz, és mit nem.

A legtöbb ruhafazon többemberes, így muszáj, hogy vagy az eladó, vagy egy családtagod segédkezzen. Idegőrlő öt-hat ruhába belebújni, és az is lehet, hogy a körülmények nem könnyítik meg a dolgodat. Előfordulhat, hogy túl meleg van, vagy időközben megéhezel, és az egésznek már csak a végét várod. Ezért fontos, hogy a ruhapróbát ne szervezd zsúfolt napra, amikor több helyre kell rohannod.

Olyan időpontot válassz, ami tartható számodra, előtte pedig egyél bőségesen, és vigyél magaddal folyadékot. A jó választás ugyanis, ilyen apróságokon is múlhat, hiszen idegesen, éhesen, vagy szomjasan, nem lehet tiszta fejjel gondolkodni.

Azzal is megspórolhatsz magadnak egy lábon kihordott idegösszeomlást, ha nem hívod el a fél családodat és baráti körödet, hogy segítsenek a döntésben. Minél többen vannak körülötted ugyanis, annál kevesebb elvárásnak tudsz majd megfelelni. Válassz egyvalakit segítőnek, akinek adsz a szavára, de a döntést ne ő hozza meg helyetted.

Legyen nálad tesztcipő és melltartó

Lehet a bevásárló túrához a sportcipő a legkényelmesebb viselet, ám kevésbé fogod értékelni a ruha szabását, ha ilyen lábbelivel kell felpróbálnod. A kilógó melltartópánt is bezavarhat a képbe, különösen, ha még a színe sem passzol.

Tesztcipőnek nagyjából egy olyan fazont válassz, mint amilyet majd az esküvőd napján is viselni szeretnél. Fontos a sarokmagasság, hiszen ahhoz mérik majd be a kiválasztott ruha hosszát. Ha a ruha kialakítása megkívánja a melltartót, jó, ha akad nálad egy olyan fazon, ami nem zavar be a képbe, ha átalakítást, vagy testre szabást igényel a fazon, és rajtad méricskélik be a részleteket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés