Nemcsak az esküvői ruha, hanem a cipő megválasztása is hordoz magában némi rizikót, hiszen lehet bármilyen gyönyörű darab, ha kényelmetlen, vagy túlságosan díszes, sok bosszúságot, sőt, akár kisebb balesetet is okozhat. Ezek a tippek segítenek kivédeni a kellemetlen helyzeteket!

hirdetés

Égimeszelő-sarkú esküvői cipő: nem muszáj bevállalni

Sok menyasszony magasabbnak szeretne tűnni a nagy napon, vagy a földig érő ruha hosszát szeretné kompenzálni a cipősarok magasságával, ami érthető, hiszen egy terjedelmesebb szoknyájú kreációban könnyű úgy érezni, hogy eltűnik az ember lánya. A magas sarokkialakítás ráadásul szép tartást ad, és optikailag nyújtja a lábakat.

 

Viszont megbosszulhatja magát ez a döntés, ha az ara nincs hozzászokva az égimeszelő-topánokhoz, vagyis nem tud magabiztosan, gördülékenyen, kecsesen járni a tűsarkú cipellőkben. Bármennyire is biztatják mások, hogy az esküvőig majd belejön, amennyiben sokat gyakorol, ez nem olyasmi képesség, amit pikk-pakk magára szed az ember, ha javarészt csak edzőcipőben mászkál. Egy ilyen cipő magában rejti a kellemetlen lábfájdalom és a kisebb balesetek veszélyét, de még ha nem is történik bokaficam, akkor sem jó, ha a menyasszony ahelyett, hogy felszabadult lenne, erősen koncentrálva billeg, egyensúlyozgat, botladozik.

Megoldás: a klasszikus esküvői cipő mellett rengetegféle fazon akad a kínálatban. Az oszlop- és törpesarkú változatok éppúgy kimeríthetik az ünnepi eleganciát, az efféle topánokban pedig magabiztosabban lépkedhetnek azok is, akik csak ritkán viselnek magas sarkú lábbelit és nincsenek hozzászokva.

A keskeny, hosszúkás orr már önmagában nyújtja a lábakat optikailag, a lényeg, hogy a felsőrész puha anyagból készüljön, így nem nyomja, dörzsöli majd a lábujjakat.

A leggyakoribb esküvői ruha-cipő baleset: így előzd meg

Gyönyörű a lágyan leomló, földig érő esküvői ruha, a kecses vonuláskor azonban könnyen ráléphet a menyasszony. Szintén gyakori eset, hogy a szoknyarész tüllrétege egyszerűen beleakad a topán díszítésébe, ez különösen a kristályokkal kirakott dizájn esetében lehetséges.

Megoldás: érdemes először a cipőt kiválasztani, és csak utána igent mondani a ruhára.

Ha már megvan a fejedben a stílus, könnyebb lesz összepasszítani a kettőt attól függően, hogy hosszú vagy rövidebb ruhát választasz. A ruhapróbákra ajánlott a már kiválasztott lábbelivel érkezni, így egyszerűbb bemérni a dressz hosszát, amit kérésre még a szalonokban is készségesen a topán és az ara magasságához, kényelméhez igazítanak. Ha földig ér a ruha, nem árt, ha van egy kisebb merevítés, alsószoknya a felső selymes hatású anyag alatt, így lépéskor a ruha leomló része magától előrebillen, nem csusszan be a cipő alá.

Így szelídítsd meg a ruha legfőbb ellenségeit

A kristályok, csatok magukban hordozzák annak a veszélyét, hogy a tüllös ruha fennakad rajtuk, aminek csúnya szakadás lehet a vége. Ha a cipőpánt csatja nem látszik, mert végig a ruha takarásában van, egyszerűen húzz rá a cipővel megegyező színű kis harisnyadarabot. Csak egy kis darabnyit kell kivágnod a harisnyából, majd ráapplikálni. A kristályos díszítést színtelen körömlakkal teheted veszélytelenné, így sima felületet kapnak és nem fognak beleakadni a ruhába.

Fontos kellékek, tippek a menyasszony kényelméért

Az esküvői cipő kapcsán minden helyzetre fel kell készülni, hiszen több órán keresztül viseli magán a menyasszony. Van, aki több lábbelivel készül, a fotózáshoz egy különlegesebb fazonnal, amit csak a képek ellövésének erejéig kell megtűrnie a lábán, a szertartáshoz és a lagzihoz pedig egy kényelmesebb fazonnal, amelyben a tánc sem okoz gondot.

Ha nem fér bele a költségvetésbe egy komplett cipőarzenál, akkor érdemes a különféle kellékekre hagyatkozni, melyek kellemesebbé teszik a magas sarkú topánok és a szandálok viselését.

Ilyen a talpakra ragasztható csúszásgátló, a kényelmet szolgáló zselés talpbetét, illetve a sarok kidörzsölését kivédő öntapadós szilikonpárna. Ha sima, fényes felületű padlóra lehet számítani a szertartás vagy a lagzi helyszínén, mielőtt felvennéd a cipőt, fújj hajlakkot a talpára. Bár ez is beválhat, a recés felületű csúszásgátló nagyobb biztonságérzetet nyújt.

Kerti esküvő esetén nem árt a terepviszonyokat is figyelembe venni. A vékony sarkú cipellő belesüpped a fűbe, így nehéz stabilan állni, járkálni benne, de erre is van megoldás, méghozzá az áttetsző sarokvédő, ami kialakításának köszönhetően megakadályozza, hogy minden falevél, fűcsomó és földgöröngy feltapadjon az elegáns cipő sarkára.

Így a ruha széle is kisebb eséllyel lesz koszos, hiszen nem egy füves-földes topánkával fog érintkezni.

Szintén nagyon fontos, hogy az esküvői cipő megfelelően passzoljon, ne csúszkáljon a láb sarkánál, ne nyomja a lábujjakat, illetve ne legyen keskenyebb a kelleténél, máskülönben a menyasszony legmeghatározóbb emléke a kellemetlen fájdalom lesz. Ha dörzsöli, súrolja, összenyomja a lábfejeket, a szokásos praktikákkal némiképp kényelmesebbé tehető a lábbeli, de nem biztos, hogy tartós sikerre lehet számítani.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés