Bemutatkozott a Sugarbird Czukormadár nevű kollekciója, mely ismét divatba hozza a tradicionális népművészeti elemeket. Egy biztos, az új, trendi darabok láttán nem a nagyi csipketerítőjére asszociálunk.

Idén új, önálló almárkát indít el a Sugarbird divatház, Czukormadár néven. Az első, bemutatkozó kollekció a magyar népművészeti elemeket és folklór hagyományokat ötvözi modern vonalvezetéssel. Így a trendi, de magyar motívumokat magukon hordozó darabok a fiatalok ruhatárában is helyet kaphatnak.

A kollekció alapvetően két lábon áll: az egyik vonal a nyomott grafikán megjelenő matyó és kalocsai csipkemintát helyezi előtérbe olyan, mindennapi viselésre szánt ruhadarabokon, mint amilyenek a szoknyák, bő szárú nadrágok, tunikák és kimonók. A másik vonal egyedi, kézzel hímzett darabokat kínál kivételes alkalmakra. Az exkluzív ruhák 80%-a kézzel készül, személyre szabottan, kizárólag egyedi megrendelésre.

Ezek a darabok, amelyek a fent említett motívumok megjelenése mellett Richelieu csipke alapra épülnek, akár több hónapig is készülhetnek. A bemutatott ruhákra már most olyan nagy az érdeklődés, hogy a tervezők csak jövő tavaszra tudnak újabb rendelést felvenni.

– A hímzéssel készült ruhákkal egy olyan hagyományt elevenítünk fel és egy olyan hungarikumot mutatunk a világnak, amely 150 éve meghatározó szerepet játszik Magyarország történetében. Ezzel a kollekcióval újra divatba hozhatjuk, ezáltal életben tarthatjuk nemzetünk örökségét, a hímzést és csipkeverést. Ezzel akár kedvet teremtünk a fiatalok számára egy majdnem elfeledett szakmához – mondta el a Sugarbird showroom-jában tartott sajtóbemutatón Jagasics Hedvig, a márka alapító-tulajdonosa.

Bővebben a mintákról

Az új Czukormadár kollekció a pávaszemes matyó, a színes matyó, valamit a Richelieu kerek kalocsai mintákat dolgozza fel és jeleníti meg modern vonalvezetésű ruháin. A pávaszemes darabok jellemzője, hogy az alkatrészek pávaszem elnevezésű virággal szegélyezettek. A kollekció ezen darabjait a Petrán László vezette négy-hat hímzőből álló csapat készítette.

A színes matyó kollekciót a Berecz Zsuzsa vezette Matyó Népművészeti Egyesület irányelvei szerint kézi zsinórozással készítik. A Richelieu kerek kalocsai mintákat feldolgozó kollekció a korabeli kerek terítők tematikus egymásra épülésével készült, kiemelkedő darabja egy tízdarabos alkatrészből álló egyedi, szűk szoknya.

A kézzel készült darabok egyedi rendelésre csak a Sugarbird showroomban, míg a nyomott csipkemintával készült termékek, amelyek eredeti kézi hímzések fotói nyomán készülnek, minden Sugarbird üzletben elérhetőek a divatrajongók számára.

Képek: Sugarbird.

  • Megosztás:
hirdetés