Az Ilcsi most gondolatébresztő kérdéseket tesz fel neked, mindnyájunknak. A természetesség nagyköveteként #őszinténaszépségért kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy senki sem tökéletes, de önmagunk megismerése és elfogadása az első lépés lehet saját szépségünk megéléséhez. Ennek kapcsán őszintén beszélt arról Farkas Franciska és Solére, hogy számukra mit jelent a szépség.

hirdetés

Csak kevesen érzik azt, amikor tükörbe néznek, hogy szeretik az arcukat úgy, ahogy van, minden történetével és állapotával együtt. És szinte senki sem tesz fel magának olyan kérdéseket, hogy változtatna-e bármit is a kinézetén, vagy egyáltalán elhiszi-e igazán bárkinek is, ha azt mondja: Szép vagy!

Az Ilcsi most nekünk, mindnyájunknak szegezi gondolatébresztő kérdéseit, hogy szorosabbra fűzhessük a viszonyunkat a bőrünkkel, az arcunkkal. Farkas Franciska és Solére őszintén válaszolt a szépség kérdését boncolgatva.

Az Ilcsi kampánya nem csak most, mindig aktuális: őszinte beszélgetés a szépség kérdéséről

Gondolkodtál már azon, mikor mondtad ki utoljára őszintén: szeretem az arcom! A legtöbben nem halmozzuk el saját magunkat bókokkal, de a hibákat azonnal kiszúrjuk. Egy új ránc, egy barna folt, egy kiütés, pattanás vagy kisebb heg – mindenkinek van olyan pontja, amit szívesen eltüntetne, elrejtene, megváltoztatna. Farkas Franciska színésznő mára védjegyévé vált anyajegyeitől akart megszabadulni egykor, Solére pedig az orrával tudott nehezen kibékülni.

A hibákat mindig sokkal egyszerűbb kiszúrni. Különösen így van ez, ha saját magunkról és főleg az arcunkról van szó, hiszen a tükörbe nézve egyből erre irányul a figyelmünk. Igaz ez az ismert és sokak által példaképnek tekintett nők esetében is. Farkas Franciska színész, drámapedagógus, aktivista, aki bármikor letagadhatna tíz évet a korából – már ha akarna. De nem akar, és már nem is változtatna magán, mert bár hosszú időbe telt, de megtanulta elfogadni az arcát olyannak, amilyen.

Farkas Franciska, színésznő. Képek: Bokor Krisztián, Ligeti Bálint.

 

– Az arcomon lévő anyajegyek ma már a védjegyeim, ezek (is) tesznek különlegessé. De fiatal koromban szerettem volna megszabadulni tőlük. Problémáim voltak az identitásommal, és azt gondoltam, hogy ha legalább csak ezek a pöttyök nem lennének rajtam, egy kicsit kevésbé lennék „tipikus roma”, akkor pedig jobban elfogadnának, megszeretnének. Szerencsére a gimis közegem segített, és megmutatták, hogy a szépségnek sok fajtája van, sőt lehet magabiztosan viselni azt, amin nem tudunk változtatni. Mára megszerettem ezeket az anyajegyeket, és igyekszem minél láthatóbbá is tenni őket – mondja a színésznő.

Szigeti Zsófi, vagyis Solére, énekesnő, a hazai zenei élet egyik kiemelkedő fiatal tehetsége. A színpadra lépve mindig sugárzik a magabiztosságtól, de a mindennapokban ő is megküzd azzal, hogy elfogadja magát olyannak, amilyen.

Szigeti Zsófi, Solére, énekesnő. Képek: Generál Kristóf.

 

– Ha le kellene írnom az arcom egy idegennek, azt mondanám, hogy kis helyen a dolgok viszonylag nagyok. Például „cápakrumpli” orrom van. Profilból cápaorr, amit szeretek, mert karakteres, szemből viszont krumpli, ami nem túl nőies. Azért ezt idő volt elfogadni, de nemrég felismertem, hogy ezt anyukámtól örököltem, aki a legjobb és legszebb ember, akit ismerek, úgyhogy most már inkább büszke vagyok rá. De megtanultam elfogadni azt is, hogy a bőröm nem tökéletes, sőt nagyon sokáig küzdöttem azzal, hogy a kicsattanásokat, pirosságot, pattanásokat eltüntessem, vagy legalább kezeljem. Ezzel nagyon sokat kísérleteztem, mielőtt egymásra találtunk az Ilcsivel, de ma már a tudatos bőrápolás a mindennapjaim része, és ez látszik is az arcomon – meséli az énekesnő.

De mindegy, hogy hány évesek vagyunk, mivel foglalkozunk, mennyire vagyunk tudatos bőrápolók, elfogadni, illetve szépnek látni önmagunkat nem ugyanaz. Utóbbi egy sokösszetevős feladat.

– A szépség igazából olyan, mint a fagyi: sokféle van belőle, és ízlés kérdése, ki mit tart jónak. Persze, ha a saját szépségemről van szó, ez nálam is sokkal bonyolultabb – kezdi Franciska.

– A munkám része, hogy folyamatosan figyeljem magam, észrevegyem a legapróbb változásokat is, magabiztosságot tudjak sugározni, ha arra van szükség. De őszintén, én akkor látom magamat a legszebbnek, ha felszabadult vagyok, ha nem játszom, csak elengedem magam. És persze, ha valamikor is sikerül eleget pihenni. Fiatalabb koromban ez olyan egyszerű volt: kerekre aludtam a fejem, vagyis amikor felkeltem, kisimult volt az arcom. Ma már ez nincs így, tudatos arcápoló vagyok, az Ilcsi termékek a mindennapjaim részei, mégis vannak ráncok, karikák, amik már nem tűnnek el teljesen. De ez rendben is van így. Néha elhiszem, hogy szép vagyok, még ha a tükörben nem is azt látom. Ez leginkább akkor van, ha a gyerekek mondják, mert ők nem hazudnak ilyenben, vagy ha például egy kolléganőm dicsér meg. Egy nőtől érkező bók valahogy mindig többet jelent, mert számomra ez túlmutat az alaprivalizáláson, ezért igazán őszinte – fejti ki a színésznő.

– Ha szeretem magam, akkor az arcomat is szeretem – vallja Solére.

– Ha kimerülök és elvesztem a motivációt, akkor, amikor belenézek a tükörbe, csúnyának látom magam, kívül és belül is. De ez is egy folyamat, amiben az évek során fejlődöm. Ahogy egyre inkább tudok nemet mondani pluszdolgokra, amik nem élveznek prioritást az életemben, úgy látom magam egyre szebbnek. A jó dolgokba fektetem az energiám és a figyelmem, például abba is, hogy magammal foglalkozzak. De néha az is segít, ha reggel felébredek és bemegyek a gardróbomba, mert ott jók a fények, vagy ha az anyukám mondja, hogy ma tényleg, igazán szép vagyok. Neki elhiszem – mondja őszintén az énekesnő.

Te mit válaszolnál ezekre a kérdésekre? Változtatnál valamit az arcodon? Mikor látod magad szépnek? Kinek hiszed el igazán a bókokat? Az Ilcsi kérdéssora neked is segíthet abban, hogy kicsit jobban megismerd magad és azt, hogy milyen a bőrödhöz, arcodhoz való viszonyod. És talán eljuthatsz oda is, hogy őszintén mondd: szeretem az arcom!

Egy kis támogatásra, külső hatásra időnként mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy olyannak lássa magát, amilyen valójában. Az Ilcsi most arra bátorít mindenkit, hogy próbáljon meg túllépni a bőrproblémákon, látható vagy képzeld „szépséghibákon”, és lássa meg a saját szépségét.

Képek: Generál Kristóf, Ligeti Bálint, Bokor Krisztián.

  • Megosztás:
hirdetés