A napszemüveg az egyik leggyakrabban viselt kiegészítő nyáron, ezért nemcsak az egyéni stílus és a divat alapján, hanem arcforma szerint érdemes kiválasztani a megfelelő fazont.

hirdetés

Az arcforma nemcsak a frizura és a smink terén, hanem a napszemüveg kiválasztásakor is támpontot adhat, hiszen rengeteget segít a döntésben, hogy a karaktered szerint milyen típusú keretek jöhetnek szóba. Bár sokan csupán az ízlésükre és a divat által diktált stílusjegyekre hagyatkoznak a válogatás során, az szintén fontos, hogy a fej nagyságához és alakzatához tökéletesen passzoljon a kiszemelt darab.

Kép: Getty Images.

 

Idén a klasszikus, letisztultan elegáns kereteken túl az extrém, túlméretezett futurisztikus, a keskeny, csíkszerű fazonok, valamint a macskaszemdizájnok is terítéken vannak. A high fashion vonalon számos luxusmárkánál jelentek meg bohém, színes lencséjű megoldások, valamint a hetvenes évek trendjeit felelevenítő széles, nagy lencsék, a túlgondolt szögletes kialakítások és a lekerekített kreációk is bekerültek a kínálatba.

Napszemüveg arcforma szerint: így válaszd ki a számodra legtökéletesebb fazont

Éppúgy, ahogy egy-egy ruhafazon el tudja tolni optikailag a testarányokat, az előnytelen napszemüveg széthúzhatja, tömörítheti, esetleg keskenyítheti az arcot. Ám nem árt a frizurát is nézni ilyen szempontból, hiszen sokat változtat az összképen. Például a keskeny, hosszúkás arctípus valamivel teltebbnek tűnik göndör, terebélyes hajkorona mellett, így nem biztos, hogy a szemüvegnek annyira szélesítenie kell.

Kép: Getty Images.

 

A rövid haj jobban kiadja a fejformát, így muszáj figyelembe venni a homlok szélességét, illetve az arc teljes karakterét. A szögletes állkapocs, mondjuk, feltűnőbb rövidre fazonírozott frizura mellett, mint egy állig érő bob esetében, tehát érdemes egyben, az összképet szemrevételezni, és nem elveszni a részletekben.

Milyen az arcformád? – Ilyen napszemüveg passzol hozzá

Kezdjük az alapokkal, ugyanis az arcforma meghatározása a kulcs a tökéletes napszemüveg kiválasztásához. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy minden karakternek van nyújtott és zömökebb változata.

Kép: Getty Images.

 

A kerek arc más szemüvegfazonokat bír el, mint az ovális, ahogy az sem mindegy, hogy hosszúkás vagy tömör a szögletes arc.

A kontúr változását szintén szem előtt kell tartani. Az idősödő arc körvonala kissé átrendeződik. Az állkapocs jóval szögletesebbnek tűnhet, mint fiatalkorban, hiszen az orcák kipárnázása kissé megcsappan. Lehet, hogy a korábban ovális fejformára már csak a homlok íve utal, míg az arc alsó része már szögletes.

Kép: Getty Images.

 

A keret kiszélesedő része mindig az arc keskenyebb területére essen, ehhez nem árt a lencse nagyságát is belőni. A kerekített ívek pedig a szögletes formát ellensúlyozzák szépen. A felfelé ívelő cicaszemkeret optikailag feljebb húzza a megereszkedett vonalakat, ugyanakkor a keskenyebb változata a szívalakú, a szélesebb, kerekebb aljú alternatívája pedig a hosszúkás, keskeny, ovális arcformához passzol.

A szögletes archoz tökéletesen illenek az alul kerekített, felfelé keskenyedő, közepes méretű lencsével ellátott napszemüvegek, a hosszúkás, keskenyebb, de szögletes kontúrvonalú fizimiskához pedig a kerekebb, nagyobb fazonok bizonyulnak jó választásnak.

Kép: Getty Images.

 

A fesztiválszezon kedvenc napszemüvegfazonjai, a körlencsés megoldások a szemeknél keskenyebb, rombusz fejformához illeszkednek jobban, de keskeny, szögletes arcélekhez szintén tökéletesek.

A kerek arcforma nem feltétlenül kíván keskeny keretet, a nagyobb lencséjű, enyhén szögletes napszemüveg szintén megfelelő lehet számára. A se nem keskeny, se nem zömök ovális fejformához passzol a legtöbb típusú napszemüveg, ami nagyon megkönnyíti a választást.

Szerencsére nagyon széles a kínálat, így nemcsak arcforma szerint, hanem a divat alapján is bőven van miből válogatni, ám ne felejtsd el a napszemüveg keretszínét szintúgy figyelembe venni. Sűrű, sötét szemöldök esetén a vastag, mély árnyalatú keret kissé szigorúvá teheti az arcot. Frufru esetén például az sem szerencsés, ha a keret színe egybeolvad a frizura tónusával.

Képek, illusztrációk: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés