A klumpa a diszkókorszak slágerdarabja volt, majd pár évtized után szinte eltűnt a süllyesztőben. A fatalppal kiegészített lábbeli már tavaly megjelent a legnagyobb márkák kifutóin, idén pedig egyre több szettben bukkan fel a retró darab.

hirdetés

A fapapucs nem számít újdonságnak, hiszen a kemény anyagból készült lábbeli több népviseletben is megjelent. A tradicionális darabok mellett a hetvenes években felbukkantak az utcai öltözködésben egyaránt viselhető szandálfazonok, amelyek Svédországból indultak hódítóútjukra.

A hetvenes-nyolcvanas években sok nő ruhatárban felbukkant az ABBA-stílusú lábbeli, amely vastag talppal és sarokkal rendelkezett. A fatalpú cipők, szandálok népszerűsége az elmúlt évtizedekben kissé megkopott, és inkább kertészkedéshez használt papucs vált belőle. Bár az utóbbi években sorra jelent meg a klumpa a nagy divatházak kifutóin, mégsem vált valódi trenddé.

Idén nyáron mégis megtört a jég, és a nosztalgikus fazon szó szerint ellepte az üzleteket. A tervezők változatos formában idézték meg a hetvenes évek slágerdarabját, így készült belőle lapos talpú, illetve magassarkú verzió is.

A klumpa minden szerelést vagánnyá, extrémmé varázsol

A fapapucs nem egy szokványos darab, ezért mindenképp szükséges hozzá a kreativitás. Eléggé extrém, ezért nem muszáj túlságosan feltűnő, színes vagy harsány ruhadarabokkal házasítani. Önmagában is stílusfűszer, akár a legegyszerűbb szerelést is képes alaposan megbolondítani.

 

A szolid, bézs árnyalatú egészruhával jól mutat a vastagabb talpú cipő. A kiegészítőket ebben az esetben nem szükséges halmozni, hiszen a minimalizmus jegyében jobban érvényesül a klumpa nosztalgikus hatása.

 

A nőies, romantikus ruháktól sem üt el a klumpa, a szolidabb variációi kifejezetten szépen mutatnak az elegánsabb összeállításokkal. A mintás darabokat nem érdemes kihagyni a mókából, így csak még jobban érződik majd a végeredményen a retró hatás. Idén a hetvenes évek ihlette kreációk kapják a legtöbb figyelmet.

 

A modern divatelemeket halmozó összeállításokba egyaránt bekerülhet, az A-vonalú rövidnadrág, és a mellény kombinációja igazán frissé, modernné teszi a szerelést, a lábbeli pedig izgalmat, nosztalgikus bájt csepegtet bele.

 

A laza felsőrész és a bőrhatású szoknya párosítása a klumpától lesz teljes. Ettől hanyagul elegánssá válik az összhatás.

 

A pizsamára hajazó darabokat alaposan felpezsdíti a felsőként viselt kendő, a szerelésre a klumpa teszi fel a koronát.

 

A klumpától a nyár végével sem kell búcsúznunk, hiszen a lábbeli könnyedén házasítható kardigánnal, hosszabb nadrággal, farmerral vagy könnyed dzsekivel, kabáttal.

 

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képek a cikkben: Christian Vierig, Streetstyleshooters, Edward Berthelot / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés