Az éksarkú cipő már régóta a divat vérkeringésében van, hiszen a kényelmes lábbeli nyáron valamilyen formában mindig előkerül. A népszerűsége nem véletlen, hiszen sokkal praktikusabb, mint a klasszikus magassarkú, nyújtja az alakot és megkönnyíti a járást.

hirdetés

Az éksarkú cipők divatját még a híres olasz cipőtervező, Salvatore Ferragamo teremtette meg a harmincas években. A művész egyik leghíresebb kreációja egy színes, éksarkú, magasított talpú lábbeli, amelyet Judy Garlandnak tervezett. Az efféle cipőket a történelem során többször is viselték a nők, ám a tervező a régimódi fazont felfrissítette, és ezzel beemelte a divat körforgásába.

Az éksarkú variációra olyannyira rákaptak a hölgyek, hogy Ferragamo számos formában megjelenítette a későbbi kollekcióiban. Idővel a többi tervező is meglátta a benne rejlő lehetőséget, és szinte minden cipő megkapta a különleges sarkat.

A praktikus éksarkú cipő minden összeállításban jól mutat

A cipőfazon népszerűsége a praktikusságnak köszönhető, hiszen a talp sokkal jobban tartja a lábat, biztosabb benne a járás, mégis roppant nőies. A talp magassága igazán változatos, így találhatunk platformmal kiegészített vagy szinte teljesen lapos verziót. Másik nagy előnye, hogy optikailag nyújtja az alkatot, hosszítja a lábakat, így a viselője filigránabbnak, magasabbnak tűnik.

Az éksarkú cipők legtöbbször szalma vagy fonott talppal egészülnek ki. Számtalan formában találkozhatunk velük az üzletekben, így kedvünkre válogathatunk a sikkes kreációk között. A melegebb őszi napokon a nyitott szandálokkal egészítheted ki a megjelenésed, a hűvösebb reggeleken pedig variálhatod a zárt lábbeliket. A francia nők kedvence mindennel prímán muzsikál!

 

A tervezők a papucsokat is kiegészítették a sarokkal, így sokkal jobban tartanak a magasabb verziók. Az efféle kreációk jól mutatnak könnyed ruhákkal, blézerrel, vagy elegáns nadrággal.

 

Idén a platformos és a magassarkú fazonvariációk mellett a törpesarkú lábbelik is reflektorfénybe kerülnek. Ezek a kreációk nagyban megkönnyítik a mozgást, nem sajog bennük a láb, mégis csinossá, nőiessé varázsolják az összhatást.

 

Bár az éksarkú cipő az elegáns lábbelik táborát erősíti, a  sportosabb, vagányabb szerelésekben egyaránt helyet kaphat. A meglepő stílusmixek továbbra is hódítanak, ezért a turistaszandált házasíthatod rusztikus egészruhával, vagy a kedvenc magassarkúd egy hosszabb bermudával.

 

A nyitott lábbelik mellett az őszi divatban felbukkannak a zárt verziók, amelyeknek a talpa a cipő anyagából vagy műanyagból készül. A pántos kreációk nagyszerűen harmonizálnak az elegánsabb darabokkal, nyújtják az alakot, és igazán nőiessé varázsolják a végeredményt.

 

Az éksarkú cipő alaknyújtó hatása felerősíthető, ha hegyesebb orrú lábbelit választasz. A fazon kombinálható egészruhákkal, farmerral vagy szivarnadrággal. Minden esetben csinossá teszi a küllemet!

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters / Getty Images. 

Képek a cikkben: Streetstyleshooters, Edward Berthelot / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés