A tökéletes csizma megtalálása nem mindig egyszerű, hiszen hiába a divatos, mutatós fazon, ha nem illeszkedik az alkati adottságokhoz, vagy kifejezetten kényelmetlen. Bár nagyon sokoldalú a választék, egy-egy kialakítás csalóka lehet, gyakran teljesen másképp mutat felvéve, mint a csábító divatfotókon. Ráadásul egészen másfajta lábbeli passzol hosszú, illetve rövid lábra, így a szárak hossza is szempont lehet a típus kiválasztásakor. Igaz, sok kritériumnak kell megfelelnie a tökéletes csizmának, azért nem lehetetlen megtalálni a stílushoz és az alkathoz egyaránt ideális darabot.

hirdetés

 

Szuper nőies csizma rövid lábra – ezekre kell odafigyelned

Rövidebb lábak esetén az elsődleges cél az, hogy a csizma ne csaljon el egy centit sem a lábak hosszából. Optikailag tehát hosszítani kell a végtagokat. Ehhez a legegyszerűbb megoldást az jelenti, ha a csizma szára nem üt el az öltözéktől feltűnően, tehát színben és textúrában is nagyban hasonul a szetthez. A combcsizmák vagy térdig érő csizmák garantáltan jó választások lehetnek, még rövidebb darabokkal is viselhetők, ha a harisnya színe megegyezik a csizma-ruha kombinációval. A hangsúly azon van, hogy a lábszár ne legyen feltűnően, vízszintesen keresztbe vágva, hiszen a lábak ettől még rövidebbnek tűnnek majd.

A bokacsizmák sem kifejezetten előnyösek a rövid, zömökebb lábú nők számára. Persze vannak csinos darabok, amikkel lehet kísérletezni, illetve fekete harisnyával könnyedén kompenzálható a hatalmas színbeli kontraszt, így az összhatás még előnyös is lehet. A letisztult, lábfejre simuló fazonok hasonló színű nadrággal viselve pár centit hozzáadhatnak a lábhosszhoz, különösen, ha kicsit magas a sarkuk.

Érdemes vigyázni a díszítésekkel is, pláne, ha azok keresztbe futnak a csizmán. Ezek is csalóka vizuális látványt nyújthatnak, kifejezetten szélesíthetik és összenyomhatják az alakot, tovább rövidíthetik a lábakat.

A vastag vádli is okozhat nehézséget – ilyen fazonok között válogass

A lábszárközépig érő csizmák jóformán csak a gazellalábakkal megáldott nőknek állnak jól, de vastagabb vádli esetén különösen a tiltott kategóriába sorolhatók. Leginkább azért, mert pont a lábszár legszélesebb területén tagolják a lábakat, ami nem szerencsés, ha pont az optikai keskenyítés a cél. Érdemes kerülni továbbá a túl feszes, szoros és vádlinál szűkülő fazonokat. A vádliig érő bakancsok, bokacsizmák sem kifejezetten előnyösek, hiszen pont a láb legvastagabb területére terelik a figyelmet.

A díszítések szintén kerülendők, legjobb, ha a kevesebb néha több elve érvényesül a vásárlásnál. Ha a csizma nem üt el túlzottan az öltözéktől és nem túl díszes, garantáltan nem a vádlira vonzza majd a tekintetet.

A megfelelő csizmafazontól karcsúbbnak tűnik a zömök, vastag boka

A hosszabb szárú darabok mindenképp előnyösek lehetnek a zömökebb bokával megáldott nők számára. A bokánál elvágott csizmaszár pont a vastagabb területekre vonzza a tekintetet – különösen, ha széles szárú kialakításról van szó – így ezek a fazonok mindenképp kerülendők. A most divatos zoknicsizma sem feltétlenül jó választás, hiszen maximálisan rátapad a takargatni kívánt területre.

 

A boltok kínálatában garantáltan megtalálhatod az igazit

Az összességében elmondható, hogy a magas sarkú lábbelik optikailag jelentősen nyújtják a lábakat, így ez a fazonú csizma rövid lábra is kifejezetten ideális, de a vastagabb vádlit és zömökebb bokát is előnyösebbé teheti.

A túlzottan rövid, lekerekített orrú csizmák sem kifejezetten csinosak a rövidebb lábakon, hiszen optikailag még inkább összenyomják a végtagokat. Egy kissé elnyújtott, orrban szűkülő fazon sokkal előnyösebb választás lehet.

A boltok kínálatai minden évben bővelkednek a különböző stílusú, fazonú és anyagú csizmákban, így mindenki garantáltan megtalálhatja az alkatához leginkább passzoló darabot. Az idei év csúcstrendjei között is lehet válogatni, a vastag sarkú csizmák, bakancsok egyaránt brutálisan mutatósak és nőiesek lehetnek, ha sikerül eltalálni a tökéletes szabást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés