A velúrcsizma elképesztően sikkes és különleges viselet, ráadásul manapság kifejezetten divatos is. A csinos külső azonban macerás háttérmunkát rejt, ugyanis a kényes anyag tisztítása nem olyan egyszerű, mint például egy bőrcsizma esetében. A téli szezonban a sáros latyak, a hó, valamint a sózott járdák szintén nehézségekkel állítják szembe a velúrcsizmák kifogástalan megjelenését, azonban a megfelelő módszerekkel nem megoldhatatlan a tisztításuk. Adunk néhány tippet, hogy a szezon végén egy dobozban vagy éppen a cipősszekrényben, ne pedig a kukában landoljon a kedvenc lábbeli.

hirdetés

A velúrcsizma remekül passzol az elegáns, nőies téli összeállításokhoz, fokozza a vonzerőt, és sikkes, divatos külsőt kölcsönöz viselőjének. Ez mind szép és jó, azonban ha valaki ezt a különleges, finom anyagú lábbelit választja a téli szezonra, számolnia kell a hátrányokkal is. A tisztítása sokkal nagyobb erőfeszítést és tudatosságot igényel, mint amire a szimpla bőrcsizmák esetében szükség van.

A téli időszakban a sár, a latyak, a hó és a sóval felszórt járdák mind egytől egyig kihívást jelentenek a csizma tartósságát illetően. A rászáradt foltok pillanatok alatt elcsúfítják az elegáns dizájnt, miközben az anyagot is tönkreteszik. Egy csinos, strapabíró csizmát nem egy szezonra vásárol az ember, így nem árt tisztában lenni azzal, hogyan lehet biztosítani a kedvenc lábbeli tartósságát. A velúrcsizmák esetén a tisztítási eljárás kissé eltér a megszokottól.

Kép: Getty Images.

 

A velúrcsizma tisztítása sem bonyolult, ha tudod, hogyan állj neki

Ne állj neki a dörzsikefével!

A legfontosabb alapszabály egy velúrcsizma esetében, hogy semmiképpen sem szabad felsérteni a kényes anyagot. Noha a vászoncipők, sportcipők esetén gyakorta beválik az erős szálú dörzsikefe, s teljes mértékben eltávolítja a makacs foltokat is, a velúranyagot totálisan hazavágja a kíméletlen súrolás.

Mindenképpen puha sörtéjű kefére van szükség, amelyet szárazon kell alkalmazni a felületen. A különböző szaküzletek, cipőboltok kínálatában garantáltan találsz olyan tisztítóeszközt, amely kifejezetten velúrcipők tisztítására alkalmas. Ezek a kefék általában két eltérő oldallal rendelkeznek, az egyiken puha sörték találhatók, míg a másik oldalon gumiszerű anyagot találsz.

A bal oldalon látható BAMA márkájú kefe a CCC kínálatából szerezhető be, az ára 845 forint, míg a jobb oldali tisztítóeszköz az ecipo.hu-ról rendelhető meg, 850 forintért.

 

A velúrcsizmákat célszerű elsőként szárazon tisztítani, ugyanis a nedvesség cseppet sem ideális számukra. Amennyiben még nedves, sáros a lábbeli, amikor hazaérsz, mindenképpen érdemes megvárnod, míg az anyag megszárad. Ha az odatapadt latyak megdermedt, a puha sörtéjű kefékkel egyszerűen és szépen eltávolítható lesz a szennyeződés úgy, hogy a csizma nem sérül.

Speciális velúrtisztító termékek

Amennyiben makacs foltokról van szó, tanácsos beszerezni a speciális velúrtisztító termékek egyikét. A csizmát semmiképp nem ajánlott bedobni a mosógépbe, még mosózsákban sem, de alaposan kiáztatni sem a legjobb ötlet. A különböző habok és spray-k kifejezetten a velúranyag tisztítására lettek kifejlesztve, így nem roncsolják a minőséget, s mindeközben hatékonyan távolítják el a csúnya, mélyen ülő szennyeződéseket is.

A bal oldali Renovator cipőápoló szer kifejezetten velúr anyaghoz lett kifejlesztve, az ára 1700 forint. A jobb oldali Erdal cipőtisztító hab szintén alkalmas a velúrcsizmák alapos megtisztítására, az ára 2099 forint.

 

A házi módszerek is beválhatnak

Habár a különböző cipőboltokban és online szaküzletekben rengeteg speciális termék szerezhető be, sokan ragaszkodnak az otthoni megoldásokhoz, vész esetén ugyanis a házi praktikák éppúgy jól jöhetnek. Ha éppen indulnál, de nincs otthon elfekvőben egy velúrtisztító hab vagy kefe, nincs minden veszve. Az alábbi lehetőségek közül bátran válogathatsz.

Noha kissé meglepő, a micellás víz nem csupán az arcbőr megtisztítására alkalmas, a velúrcsizmáról éppúgy eltünteti a szennyeződéseket. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy még csak véletlenül se az olajos verzióval próbálkozz, ugyanis az foltossá teszi az anyagot.

A sminklemosó kendő szintén sokat segíthet a velúranyagú csizmák karbantartásában. Noha a makacs, mélyen beivódott szennyeződéseket nemigen tüntetik el, a felületi koszt szépen leszedik a lábbeliről. Semmiképp ne dörzsöld velük a csizmát, óvatosan, finoman bánj az anyaggal.

Kép: Getty Images.

 

A tej és a szódabikarbóna kissé merész párosításnak tűnik, azonban a velúrcsizma tisztításánál igazi jolly joker kombináció, különösen az olajos, zsíros foltok pucolásánál. Keverd össze a két alapanyagot úgy, hogy ne legyen túlzottan erős a koncentrátum. A löttyöt nem érdemes a csizmára önteni, inkább fogj egy olyan rongyot, amit már nem sajnálsz, mártsd bele a keverékbe, majd ezt helyezd közvetlenül a szennyeződésre. Miután az elegy kissé beleitta magát az anyagba, egy száraz ronggyal töröld át a csizma felületét.

A radír éppúgy alkalmas lehet a foltok eltávolítására, ha velúrlábbeliről van szó. Gyakorlatilag úgy működik, ahogy a professzionális kefék egyik oldalán látható gumiszerű réteg. Óvatosan ess neki a foltoknak, semmiképp ne dörzsöld agyon a csizma felületét. Célszerű olyan radírt választani, amely nem tiszta grafitfolt, különösen világos lábbelik esetén, hiszen a segédeszköz akár foltot is hagyhat rajtuk.

Ne felejts el impregnáló spray-t használni!

A velúrcsizmák esetében rendkívül fontos az impregnáló spray-k használata, ugyanis nem igazán kedvelik a nedvességet. A téli szezonban előfordulhat hó, eső utáni víz és sár, illetve koszos latyak, éppen ezért már jó előre gondolni kell a csizmák védelmére.

A cipőboltokban, illetve az interneten számtalan helyről beszerezheted a számodra megfelelő segédeszközt, amelyet a tél során több alkalommal célszerű bevetni. Az impregnáló spray nem teszi teljesen vízállóvá a lábbelit, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy a nyirkosság ne hagyjon foltot a felületén. Növeli az anyag víztűrő képességét, ezáltal nagyban megnöveli tartósságát.

1.: Waterproof impregnáló cipőápoló, 2300 forint. 2.: TOP Vízlepergető impregnáló, 1479 forint. 3.: Coccine imregnáló, 1995 forint.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés