A lapos talpú vászoncipő divatos és kényelmes darab nyáron, különösen a fehér változatai praktikusak, hiszen minden szetthez jól passzolnak, és rendkívül sokoldalúan viselhetőek. Ám a tisztítás tekintetében ezek a legkényesebb darabok is egyben, mert könnyen koszolódnak, és, ha egyszer foltossá válnak, nem olyan egyszerű újra fehérré varázsolni őket.

hirdetés

Aki viselt már valaha fehér vászoncipőt, az jól tudja, nem kell térdig fűben gázolni benne ahhoz, hogy percek alatt elmocskosodjon. A nagyvárosi utcák is kihívást jelentenek, amennyiben világos lábbelit visel magán az ember. A vászonanyag ugyan vízben áztatható, és klórmentes folttisztítóval, szódabikarbónával kezelhető, de nem egyszerű megőrizni egységes színét és ragyogását, mert a legrövidebb séta alatt is bevonzza a koszt.

Bár esőben nem ésszerű vászontopánban útnak indulni, ahogy túrázáshoz sem ajánlott fehér tornacipőt választani, de a nyári napok nyüzsgésében könnyen előfordul, hogy menet közben egy kiadós zápor lepi meg a világos cipellők gazdáját. A vászonanyag hamar beázik, a vízzel keveredett utcapor pedig foltokat képez a lábbelin, amiktől nagyon nehéz még alapos súrolással is megszabadulni. A gyakran mosott anyag könnyen besárgul, beszürkül és elhasználttá válik, így az efféle cipők gyakran egy szezont sem bírnak ki.

Olcsó és egyszerű trükk, amivel orvosolható a fehér vászoncipő problémája

A viaszosvászon terítőket mindenki ismeri. Manapság PVC anyaggal borítják be, vagyis laminálják az efféle textileket, de régen valóban viasszal kezelték a lenvászon abroszokat, hogy meghosszabbítsák élettartamukat. A viaszbevonat vízlepergető és foltálló tulajdonsággal ruházza fel a sérülékeny vászonanyagot, így jóval tovább bírja a strapát.

Ezt az ősrégi trükköt a cipőd esetében is bevetheted, méghozzá pofonegyszerűen. Filléres újítás, hiszen csak gyertyaviaszra lesz hozzá szükséged. Ha akad a háztartásban egy teamécses, máris hozzáláthatsz a pár perces művelethez.

Tisztítás

Először is tisztíts meg a lábbelit, úgy, hogy makulátlanul fehér legyen. A gumifelületekhez fogkrémet és fogkefét is használhatsz, ezekkel az eszközökkel visszanyerheted ragyogó tisztaságukat. Utána vizes törlőruhával pucolgasd meg az átdörzsölt területeket. A vászonborítás viszonylag kényes, semmiféleképpen ne kezeld klórral!

Egy kis tálka vízben keverj el egy kis szódabikarbónát fehérítő hatású mosószerrel, leginkább olyan fajtával, ami speciális összetétele révén aktív oxigénmolekulákat hoz létre, melyek behatolnak a szövetszálak közé, és feloldják a foltokat. Az adagokat úgy mérd ki, hogy hígabb pasztát kapj, azután ezzel a masszával sikáld át az anyagot.

Kicsit hagyd rajta a koszos felületeken, majd a kádban zuhanyozd át a lábbeliket, hogy a feloldott kosz a tisztítószerekkel együtt távozhasson a vászonszálak közül.

2 perces viaszos kezelés

Várd meg, míg teljesen megszárad a cipő kívül-belül, majd hajszárítóval kicsit melegítsd meg távolról a gyertyaviaszt, hogy kenhető stiftet kapj. Ezzel dörzsöld be egyenletesen a cipellők vászonborítását, végül a bekent felületekre is fújj rá messziről egy kis meleg levegőt hajszárítóval, hogy alaposan beolvadjon a viasz a szövetrostok közé.

 

Amikor megdermed a viaszos borítás, máris próbára teheted a vízlepergető tulajdonságát. Ha a vízcseppek legördülnek a borításról, jól dolgoztál!

Ezután a kosz sem tapad meg annyira a vászonkötésben, hanem vizes ronggyal egyszerűen letörölhető. Vigyázat! A vászoncipő nem lesz teljesen vízálló, vagyis ugyanúgy beázhat egy pocsolyától, hiszen a ragasztásoknál beeresztheti a nedvességet. Arra viszont jó a kezelés, hogy a felsőrésze ne mocskosodjon el egykönnyen, vagyis ellenállóbb legyen a piszokkal, sárral, fűfoltokkal szemben.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés