Csak természetes összetevőket tartalmaz, és könnyen összeállítható ez a házi cipőpaszta, amivel felfrissítheted a tavalyi bőrcsizmádat, ha kissé már fényét veszítette. Tulajdonképpen bármin alkalmazhatod, ami valódi bőrből készült – a régi táskáidat, őszi cipőidet is újszerűvé varázsolhatod ezzel az ápoló kencével. Nem csak fényt ad az anyagnak, hanem meggátolja, hogy kiszáradjon, rugalmatlanná váljon, és berepedezzen.

hirdetés

A bőrből készült holmik leginkább strapabíró és időtálló tulajdonságaik miatt közkedveltek. Bár a műbőrt napjainkban jobban preferálják állat- és környezetvédelmi okok miatt, sajnos annak élethossza jóval rövidebb, mint az igazi bőré. Azonban mind a kettő anyag sokat veszíthet szépségéből, ha nincs kellőképpen kezelve, éppen ezért, érdemes néha időt szánni a kissé kopottas darabok helyrepofozására.

Ápoló házi cipőpaszta, amivel újszerűvé válik a bőrcsizma

Már egy tél alatt sokat veszít fényéből a bőrcsizma, hiszen az időjárási viszontagságok, vagy akár a sózott útfelületek is károsítják az anyagot. A természetes bőrbevonat hátránya, hogy nem vízálló, miután megszárad a nedves cipő, gyakran rugalmatlanná válik az anyaga, szinte megkeményedik, különösképp, ha fűtőtest közelében szárítják.

A kényesebb fajták kizárólag száraz ronggyal, megfelelő bőrkezelő kencékkel tisztítható. A paszták célja, hogy felpuhítsák a lábbeli felületét, ezáltal kevesebb az esély rá, hogy csúnyán betörnek.  A tavalyi cipők és csizmák gyakran elnyűtt állapotukban kerülnek elő a következő őszi szezon során. Ám nem szükséges egyből újat vásárolni, ha nem annyira viseltesek, mármint nincs rajtuk repedés, és még nem pattogzott le a bőrborítás.

Hogy ezt megelőzd, egy megfelelő krémmel kend át a felsőrészüket, hogy visszakapják csillogásukat egykori kedvenceid. Az alábbi házi készítésű kencétől a száraz bőr visszanyeri eredeti színét, és szó szerint hidratálttá válik. A benne található méhviasz segítségével pedig a védelem tartós lesz.

A cipőkön kívül az előkerült régi bőrtáskákra vagy bőrövekre is jó a paszta, mivel az ápoló anyag nem csak színében, de tapintásában is megváltoztatja a bőrt. Segítségével sokkal puhább és rugalmasabb lesz az anyag.

 

Recept:

  • 10g méhviasz
  • 10g kakaóvaj
  • 20g sáfrányolaj

A kimért összetevőket egy kisebb üveg vagy fém edénybe kell belehelyezni. A félig folyékony, félig szilárd mixet egy vízzel megtöltött lábasba kell helyezni. Kis láng felett, folytonos kavargatással a cipőpaszta szépen megolvad. Ha speciális, jól zárható tárolóedénybe helyeznéd, akkor azt minél hamarabb érdemes megtenni, mivel szobahőmérsékleten alig fél óra elteltével szilárddá válik a folyadék.

Mielőtt kezelésbe vennéd az olajos kencével a bőrholmikat, azokat minden esetben meg kell tisztítani a portól egy jól kicsavart, éppenhogy nedves törlőkendővel. Másképp nem tud rendesen beszívódni az ápoló anyag a bőrbe, és a kosszal együtt csirizessé válhat a felület. A pasztát kizárólag száraz lábbelin használd: puha pamutronggyal a legapróbb repedéseket is át kell finoman dörzsölni, hogy ne maradjanak foltok a cipőkön vagy a táskákon.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés