A koszos, elszürkült fehér cipő tisztítása általában bosszús pillanatokat okoz, de ezzel a házi praktikával gyorsan felújíthatod a kedvenc darabodat.

hirdetés

A fehér cipők továbbra is népszerű darabjai a tavaszi szezonnak. Egyszerű alapdarabok, amelyeket nagyon könnyű kombinálni a trendi holmikkal, ráadásul bármilyen stílusú szettben megállják a helyüket. A fehér csukák egyetlen hátránya, hogy nagyon könnyen koszolódnak, ami a változékony tavaszi időjárást tekintve, egyáltalán nem előnyös.

 

Fehér cipő tisztítása: ne dobd a mosógépbe, próbáld ki ezt a praktikát

A port és a kisebb sármennyiséget könnyedén le lehet törölni a műbőr cipők felületéről, azonban a nagyobb szennyeződésekhez már nem elegendő a nedves rongy. A sérülékeny anyag miatt nem ajánlott mosógéppel tisztítani a kedvenc műbőr cipődet. Bár az üzletekben kapható cipőradírok nagy segítséget jelentenek, a népszerű házi praktikák közül éppúgy lehet válogatni.

Az otthoni módszerek tengerében nagyon könnyedén el lehet veszni, ugyanis legalább annyi hiper-szuper recept van, mint égen a csillag. A szódabikarbóna például hihetetlenül népszerű választás a ruhák fehérítésénél, nem meglepő, hogy a fehér cipők tisztításához is gyakran alkalmazzák az univerzális csodaszert. Szuperül tisztít és fehérít, a szennyeződések mellett a gumitalp enyhe elszíneződésével is el tud bánni.

Bármilyen meglepő, a fogkrém szintén szuper választás, ha a cipődet szeretnéd felfrissíteni és alaposan megtisztítani. Arra azonban nem árt figyelni, hogy mindenképpen fehér fogkrémet válassz, a színes, géles verziók könnyedén befoghatják a cipőt, ezzel több bosszúságot okozva, mint hasznot. A fogkrémet és a szódabikarbónát azonban nem célszerű túl gyakran alkalmazni a műbőr felsőrészen, mivel kiszáríthatják azt, így járás közben könnyebben megtörhet. A gumiborítás bármennyiszer elbírja a kombinációjukat, a bőrutánzó felületen azonban csak alkalmanként érdemes bevetni. Valódi bőrből készült cipőn semmiképp se alkalmazd, mert tönkreteszi a felületét!

Ez a recept a legjobb otthoni praktikákat kombinálja. A legerősebb otthoni tisztítókkal teszi ragyogóan fehérré a koszos, fehér műbőr cipőt.

 

Egy tálba tegyél egy kanál fogkrémet, egy kanál szódabikarbónát és egy kanál mosogatószert. Alaposan keverd össze az alapanyagokat, majd egy fogkefével vagy körömkefével vidd fel a cipő felületére és alaposan súrold át a koszos területeket. Egy nedves ronggyal töröld le a masszát a csukádról, s voilà, máris ragyogóan fehér a kedvenc lábbelid.

A házi praktika már csak azért is kényelmes és hasznos megoldás a cipő tisztításánál, mert nem kell napokat várnod, hogy a szétáztatott anyag megszáradjon. Ha ügyesen csinálod, csupán a cipő felületét éri nedvesség, így akár azonnal viselheted is a fehér edzőcipődet.

Ha minden beszáradt sárdarabot szeretnél eltávolítani, mindenképpen fogkefével ess neki a cipőnek. A körömkefe túl nagy ahhoz, hogy a vékony résekbe beragadt koszt kiszedje, durva sörte esetén pedig karcolhatja a cipőt. Amennyiben közepesen puha szálakból áll, azzal is látványosan fehérebbé varázsolhatod a lábbelit.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés