Mitől lesz egy smoothie vagy dzsúsz vízhajtó, és miért szükséges időnként bevetni ezeket az italokat? A szervezetünk magától is méregtelenít minden nap, de megesik, hogy az életmódunkkal és az étkezésünkkel szabotáljuk a nyirokáramlás zavartalan működését. A legtöbb nő jól ismeri az időszakonként jelentkező tüneteket: felpuffadt has, vizenyős oszloplábak, egy nap alatt kényelmetlenné vált ruhák. Ezek a természetes alapanyagok segítenek kiűzni a szövetek közt megrekedt folyadékot, ráadásul nem csak ital készíthető belőlük. A nyári melegben különösen jól jönnek!

hirdetés

Bár a vizesedést komoly betegségek is okozhatják, ha a menstruációs ciklushoz köthető, vagy alkalmanként jelentkező tünetekről van szó, néhány életmódbeli változtatással csökkenthető a szövetek között rekedt, extra folyadékmennyiség.

Genetikai hajlam is állhat a vízvisszatartás mögött, például, ha az érfalak gyenge izomtónussal rendelkeznek, vagy visszerek alakulnak ki a végtagokban, akkor hosszas ülés és álldogálás következtében nagy eséllyel jelentkezni fog a vizenyős duzzanat. Az örökletes hajlam azonban nem olyan, mint egy mesebeli átok, amely mindenképp beteljesül.

 

Sok múlik azon is, ki hogyan étkezik, és mennyit mozog. A mozgásszegény életmód, a huzamos ideig történő ülő- vagy állómunka, a szoros, feszes nadrágok viselése, a rendszertelen vagy túl kevés folyadékbevitel, az alkoholos és koffeines italok, a szénhidrátban és sóban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, valamint az ösztrogénszint megemelkedésével járó hormoningadozás, sőt, a tartós stresszes állapot is hozzájárulhat a nyirokáramlás lassulásához, és a szervezet vízhalmozásához.

A nyári hőségben fokozódhatnak a kellemetlen tünetek, ilyenkor úgy érzi magát az ember, mint egy vízzel telt lufi.

Szív- és veseelégtelenség, érszűkület, mélyvénás trombózis, pajzsmirigyprobléma és májbetegség is okozhat lábduzzanatot, de ezek más, jellegzetes tünetekkel is járnak, így a gyanús panaszokkal mindenképp szakorvoshoz kell fordulni, a pontos diagnosztizálás és orvosi kezelés érdekében.

5 természetes vízhajtó, ami a fogyást is elősegíti

Az enyhe, alkalmankénti vizesedés – ami mögött nem áll súlyos alapbetegség – is megterheli a szervezetet, és jelentősen rontja a közérzetet. Esztétikailag is eléggé zavaró tud lenni, hiszen minden nőt érzékenyen érint, ha reggel még karcsú lábakkal indul el a kis szoknyájában, hazafelé pedig már duzzadt bokákkal és vizenyős vádlikkal vánszorog.

A szervezet vízraktározása azonban a fogyást is megnehezíti, hiszen a felesleges folyadék a szövetek közt pang, ahelyett, hogy a vesék felé venné az irányt, ezáltal a méreganyagok jóval lassabban ürülnek ki. Ez az egész anyagcserét belassítja, illetve narancsbőr kialakulásához vezethet.

 

Pusztán a vízhajtó alapanyagoktól nem lehet gyors fogyást remélni, bár tény, hogy a felesleges folyadék elhajtásával előidéznek némi kerületcsökkenést. A testzsírt azonban nem csökkentik. A súlycsökkenést annyiban támogatják, hogy segítenek felpezsdíteni a belassult anyagcsere-működést, megfelelő fogyasztásuk mellett egyensúlyba hozzák a vízháztartást, a vizesedés megszűnésével pedig a zsírégetés is új lendületet vehet.

Ehhez nyilván nem elég annyi, hogy néha elkortyolgat az ember egy vízhajtó smoothie-t, fontos, hogy emellett következetesen megvalósuljon az életmódváltás. A rendszeres testmozgás, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a stresszhatást csökkentő megfelelő pihenés egyaránt nagy jelentőséggel bír a vízfelhalmozódás csökkentése mellett. Ezeknek a természetes vízhajtó alapanyagoknak a fogyasztása mindenképp jó kezdet lehet!

Fontos: a magas káliumtartalmú ételekkel ne ess túlzásba, mert a fokozott vízhajtás a test kiszáradásához vezethet. Ennek következtében felborulhat a víz- és elektrolit-háztartás, tehát a vízhajtás mellett a vízbevitel, vagyis a folyadékpótlás is nagyon fontos. A szervezet vizet raktároz, ha kevés folyadékhoz jut, vagyis a vizenyő fokozódik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés