Bár egy-egy vízhajtó smoothie még nem tesz csodát, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével hozzájárulhat ahhoz, hogy beinduljon a fogyás.

hirdetés

Az egyensúlyából kibillent vízháztartás ugyanis jelentősen lassítja az anyagcsere-folyamatokat azáltal, hogy a szervezet méreganyag-ürítése ilyenkor képtelen zavartalan ütemben működni.

A vízhajtó hatással rendelkező ételekkel és italokkal kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Sokan ezektől remélik a kilók leapadását, pedig ténylegesen nem fogyasztanak, csupán támogatást nyújtanak a testünknek ahhoz, hogy az egészséges étrend és a rendszeres sport beiktatása mellett akadálytalanul meginduljon a fogyás.

Hogyan teszik ezt? A vizesedés egy makacs folyamat, ami több okból is kialakulhat. Van, amikor komolyabb betegség húzódik meg mögötte, ami feltétlenül orvosi kezelést igényel, de előfordul, hogy a cukorban, sóban gazdag, rostban és értékes tápanyagokban viszont rendkívül szegény, mesterségesen előállított ételek hatására indul el a folyamat. Ha a feleslegesen visszatartott víz távozik, fellendül az anyagcsere-működés, és hatékonyabb a méregtelenítés.

A vízhajtó smoothie a megfelelő feltételeket biztosítja a fogyáshoz

A kevés vízfogyasztás, a cukros ételek, a nátriumban bővelkedő ásványvizek, valamint a a magas koffeintartalmú és alkoholos italok előnyben részesítése éppúgy hozzájárulhat a szervezet vízvisszatartásához. A mozgásszegény életmód ugyanakkor lassítja a nyirokkeringést, amivel még inkább fokozza a méreganyagok pangását.

Ha a szabad gyökök szabadon garázdálkodnak a sejtek között, és a salakanyag kiválasztása nem megfelelő ütemben zajlik, nehezebben megy a fogyás. A vízvisszatartás ezen felül egy sor kellemetlen tünettel jár: a has felpuffadásához, láb és kézdagadáshoz, püffedt szemhéjakhoz vezethet.

Ilyenkor érdemes természetes vízhajtással segíteni a szövetek között rekedt folyadék, illetve a méreganyagok távozását, és csökkenteni a só- és cukorbevitelt. Ha a méregtelenítés megfelelően működik a szervezetben, nincs szüksége noszogatásra, ám azt is tudni kell, hogy a természetes vízhajtás önmagában még nem old meg semmit. Az életmódváltás elengedhetetlen a probléma megszüntetésére, és a mozgást sem szabad kihagyni a mindennapokból.

 

A vízhajtó összetevőkben bővelkedő smoothie-k tehát nem hajtják le a kilókat varázsütésre, de a hatásuk centikben mérhető, és az emésztést is javítják. Egészségesek, segítik a vesék munkáját, viszont nem érdemes túlzásba esni velük, vagy a végtelenségig rájuk hagyatkozni, hiszen, ha helyrebillen a vízháztartás, és az étrendből megkapja a szervezet a szükséges, értékes tápanyagokat, akkor az anyagcsere visszaáll, vagyis nem fog újra belassulni.

A túlzott vízvesztés azonban károkat is okozhat, ha nem kíséri megfelelő folyadékbevitel, hiszen kiszáradáshoz vezethet. Napi egy vízhajtó smoothie azonban fokozatosan segít megszabadulni a puffadástól. Várandósság, szívbetegség, keringési zavar vagy veseelégtelenség esetén azonban mindenképp érdemes kikérni az orvos tanácsát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés