Catherine Deneuve időtálló stílusa az egyszerűség elvén alapszik, fiatal színésznőként is főként letisztult darabokat viselt, és ma sem rázza a rongyot, mégis mindig sikkes.

hirdetés

Catherine Deneuve idén októberben töltötte be nyolcvanadik életévét, amit ránézés alapján valószínűleg senki nem mondana meg róla. A francia színésznő még kamasz volt, amikor felfigyeltek tehetségére és megkezdte filmes karrierjét. A hatvanas évektől kezdve már olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Roman Polanski vagy Luis Buñuel.

A francia filmek kedvelői már ekkor szépségikonként tekintettek rá, és hamarosan Hollywood is lecsapott a színésznőre. Ám nem csupán dekoratív megjelenése tette híressé, gyakorlatilag bármilyen karaktert képes hitelesen megformálni, akár drámában, akár könnyed vígjátékban szerepel.

Catherine Deneuve a végletekig képes váltogatni arcait a filmvásznon, szinte átalakul, amikor benne él az alakításában, a személyes stílusa azonban hosszú évek óta ugyanazon az elven alapszik. Megjelenését, öltözékeit az egyszerűség és a nőiesség határozza meg, ő az, aki egy szimpla nadrág-blúz kombinációt is olyan méltósággal tud viselni, mintha épp a legsikkesebb párizsi szalonból lépett volna ki.

Bár ma már sokféle alkotásban játszik, a francia filmek ikonikus alakjaként vonult be a filmtörténelembe, elképesztő munkássága során pedig számos díjat nyert. Nemcsak szépségével, stílusosságával és tehetségével, hanem segítő szándékával is kitűnik a sorból, jótékonysági és politikai ügyekből egyaránt gyakran kiveszi a részét, az UNESCO jószolgálati nagyköveteként szintén közismert.

Catherine Deneuve stílusa napjainkban és régen: ugyanúgy az egyszerű nőiesség híve

Catherine Deneuve a divat világában éppúgy ünnepelt híresség, mint a filmiparban. Színes pályafutásából a modellkedés sem maradt ki, rengeteg divat- és magazinfotó készült róla. A legnagyobb divatmárkákkal dolgozott és dolgozik együtt, kitüntetett vendége a divatbemutatóknak, és 77 évesen még egy kampányfotózást is simán bevállalt.

 

Természetes szépségében és könnyed stílusában nincs semmi mesterkéltség, emiatt a kozmetikai márkák és a divatházak egyaránt szívesen foglalkoztatják, sőt, múzsaként tekintenek rá.

A színésznő már a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években is úgy válogatott a divatos holmik közül, hogy az egyszerűséget tartotta szem előtt. A letisztult fazonoknak hódolt, sohasem törekedett a feltűnő részletek halmozására.

Átlátható, harmonikus szettjeivel vált stílusikonná, hiszen rendkívül sikkesen tudta variálni az olyan alapdarabokat, mint a kötött pulóver és kardigán, a garbó, a trencskó szabású kabát vagy a midiszoknya.

Korábbi stílusának alapelvét máig megőrizte, és néhány fazont a mai napig szívesen variál öltözékeiben. A blúz-nadrág kombináció, a szimpla vonalvezetésű ruha, valamint a nadrágkosztüm manapság is gyakran szerepel az összeállításaiban, és leginkább az egyszerű holmikra támaszkodik, amiket franciás könnyedséggel, roppant sikkesen variál.

Catherine Deneuve stílusa mögött nem áll nagy titok, alapvető, letisztult ruhadarabokat kombinál, mindenféle trükközés és trendi csavar nélkül.

Kiemelt kép: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

Képgaléria nyitókép: Freddie Cole/Mirrorpix/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés