A vízhajtó smoothie nem suttyantja le az emberről a plusz kilókat, ugyanakkor nagyban segíti a fogyást. A zeller közkedvelt étel a diétákban, hiszen alig van benne kalória, tápanyagokban azonban jócskán bővelkedik. Segít megszabadulni a feleslegesen visszatartott víztől, ezáltal újra lendületbe hozza a lomha anyagcserét.

hirdetés

A szervezet vízvisszatartása sok nőt érint, és nem csak az idősek problémája. Sajnos az ülőmunka merőben hozzájárul ahhoz, hogy a vízháztartás kibillenjen egyensúlyából, mert a minimális mozgás következtében a nyirokkeringés belassul. A folyadék akkor is megrekedhet a szövetek között, ha az érfalak gyengék, visszérbetegség esetén például gyakori probléma a lábak püffedtsége.

A vízvisszatartás hátterében

A nem megfelelő étrend, a túlzott só-, koffein- és alkoholfogyasztás, valamint a hormonális változások úgyszintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szervezet elraktározza a vizet ahelyett, hogy a méreganyagokkal együtt elvezetné a nyirokrendszeren keresztül.

A végtagok duzzadtsága, és a felesleges vízvisszatartás mögött persze számos betegség állhat, ezért, ha rendszeres, visszatérő problémaként merül fel, érdemes először orvoshoz fordulni. Gyakran azonban olyan banális okok húzódnak meg a hátterében, mint a kevés folyadékbevitel, vagy a mozgásszegény életmód, és a helytelen táplálkozás, melyeken szerencsére, könnyedén változtatni lehet.

Nyilván egy-egy vízhajtó smoothie beiktatásával még nem valósul meg az életmódváltás, tehát érdemes a rendszeres testmozgásra, a kiegyensúlyozott, vitaminokban, rostokban, és értékes tápanyagokban gazdag étrend kialakítására, a többszörösen feldolgozott ételek csökkentésére vagy elhagyására, a cukorfogyasztás minimalizálására, valamint a megfelelő folyadékbevitelre is nagy hangsúlyt fektetni.

5 vízhajtó smoothie zellerrel, ami segíti a méregtelenítést és fellendíti a fogyást

Vannak, akik csak időszakonként, a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban, míg mások jóval gyakrabban szembesülnek a vízvisszatartás problémájával. Ilyenkor rendszerint úgy érzi magát az ember lánya, mint egy nagyra duzzadt szivacs, hiszen a test felpuhul, a has püffedté, az izomzat pedig láthatatlanná látszik. Mindemellett a szövetekben rekedt víz centikben mérhetően megnöveli a has és a végtagok kerületét.

Ha pillanatnyi zavarról van szó, vagyis nem betegség áll a jelenség hátterében, vízhajtó italok és ételek fogyasztásával a probléma jó eséllyel orvosolható. Bár könnyebben összegombolható lesz a nadrág, és a cipő sem lesz szoros, fogyásról szó sincs ebben az esetben, hiszen a zsírszövet nem fog csökkenni a felesleges víz távozásával.

Ám ez a folyamat mégis fellendítheti a súlyvesztést, ugyanis a szövetközi, pangó folyadék lassítja a méreganyagok kiürülését, ilyenkor pedig a szervezet azzal van elfoglalva, hogy antioxidáns-készletével semlegesítse a toxinok és szabad gyökök romboló hatását. Ezért a zsírégetés jelentősen belassul.

 

A zellerszár rengeteg rostot, viszont kevés kalóriát tartalmaz, a folyadékháztartás szabályozásában kulcsszerepet játszó kálium is megtalálható benne, ezért tartják természetes vízhajtónak. C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban is gazdag, de kalciummal, B6-vitaminnal és magnéziummal úgyszintén rendelkezik.

Azt tudni kell, hogy a drasztikusabb vízhajtó kúrákat kizárólag orvos javaslatára ajánlott végezni, ahogy a gyógyszeres kezelés is szakember előírása alapján történhet. Ám napi egy méregtelenítő hatású smoothie beiktatása nem meríti ki a fent említett kezelések fogalmát, sőt, gyógyítás céljára sem alkalmasak. A fogyás előrelendítéséhez és a jobb közérzethez azonban hozzájárulhatnak.

A túlzott vízvesztés azonban károkat is okozhat, ha nem kíséri megfelelő folyadékbevitel, hiszen kiszáradáshoz vezethet. Várandósság, szívbetegség, keringési zavar vagy veseelégtelenség esetén mindenképp érdemes kikérni az orvos tanácsát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés