A divat világa külső szemmel igazán egyszerűnek, letisztultnak tűnhet, hiszen zanzásítva tökéletes szetteket, csinos és gyönyörű modelleket láthat a nagyközönség. Azonban az elkápráztató világ mögött hatalmas munka van, és a sokszor szinonimaként használt kifejezések bizony-bizony jelentősen eltérnek egymástól. A stílustanácsadó nem feltétlenül stylist, és a stylist sem feltétlenül stílustanácsadó is egyben.

hirdetés

 

A divatszakma nem csupán a fényűző kifutókon való megjelenésekről, a divatmagazinok fotózásairól és a sztárok vörös szőnyeges megjelenéséről szól. Számos nő kér segítséget hozzáértő szakembertől annak érdekében, hogy a maximumot hozza ki megjelenéséből, vagy éppen azért, hogy egy kicsit jobban érezze magát a bőrében. Itt nem minden esetben arról van szó, hogy mi a legújabb trend Párizsban, vagy mit viseltek a modellek a legutóbbi milánói divatbemutatón. Nem feltétlenül a legújabb külföldi darabok a lényegesek, és nem biztos, hogy azért szükséges a szakemberek segítsége, hogy az adott nő naprakész legyen a divat változását illetően.

 

Sokan kialakult, személyiségüket tükröző, egyedi ízléssel rendelkeznek, ám másoknak segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy megtanulják öltözködésük által kifejezni nőies énjüket. Nem beszélve a különböző eseményeken való megjelenésekről, hiszen a nagyobb rendezvények előtt a legtöbb nő problémába ütközik a tökéletes ruha kiválasztásakor.

A tökéletes, személyiséghez passzoló megjelenés nem csupán elkápráztatja a körülöttünk lévő embereket, számos más előnnyel is jár, ha egy nő a leginkább passzoló darabokat ölti magára. Azon túl, hogy jobban érezheti magát egy tökéletes kreációban, az önbizalmát is növelheti a megfelelően összeválogatott szerelés. Azonban nem mindegy, hogy ehhez stílustanácsadó vagy stylist segítségét kéri.

Stílustanácsadó vagy stylist segítségét kell kérned?

A stílustanácsadó irányt mutat

A stílustanácsadó munkája átível a divatszakma határain, hiszen feladata az, hogy feltérképezze az adott nő személyiségét és egyéni stílusát. Figyelembe veszi az alkati adottságokat, a bőrtónust, illetve azt is, hogy milyen életvitele van az ügyfelének, hiszen ebbe a kontextusba passzoló szetteket igyekszik összeállítani.

Egy stílustanácsadó, ahogy a szakma nevéből is érzékelhető, sokkal inkább tanácsokkal lát el, semmint tálcán nyújtja át a megoldást. Igyekszik ráterelni a nőket arra az irányvonalra, ami a leginkább passzol hozzájuk, hogy a divat által képesek legyen önmaguk kifejezésére. Ez egy hosszú távú megoldás, ugyanis a megfelelő elvek elsajátításával később már önállóan is tudnak majd döntést hozni egy-egy vásárlás alkalmával.

A stylist a tökéletes képi világra törekszik

A stylist tulajdonképpen egy alkotóművész a maga módján, hiszen hihetetlen kreativitásra, divattörténeti tudásanyagra, naprakész ismeretekre alapozza kreációit. A ruhákkal egy tökéletes vizuális látványra törekszik, ami fantasztikusan passzol a kontextushoz, alkalomhoz. A ruhadarabokon túl a kiegészítőkkel és a frizurával is foglalkozik, noha egy stylist nem fodrászkodik, konkrét elképzelésekkel áll a hajért felelős személyek elé.

A stylistok munkáját főleg televíziós műsorokban, divatfotózásokon, videóklipekben, illetve különböző nagy volumenű eseményeken láthatjuk. Egy ilyen szakember munkája tehát egy-egy alkalomra szól, mindig a rendezvényhez igazítva álmodja meg a megfelelő szettet, ami kellőképpen fényűző, extravagáns és szemet gyönyörködtető. A stylist akár teljes mértékben átváltoztat, ha szükséges, és a körülmények úgy kívánják, azonban az eredmény nem feltétlenül igazodik a személyes stílushoz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés