Bár alapvetően a filmeké, a színészi játéké és a háttérben dolgozó szakembereké volt a 94. Oscar-gála estéje, ahogy minden vörös szőnyeges esemény, úgy ez is reflektorfénybe helyezte a divatot. Idén számos híresség írta be magát emlékezetes ruhájával az díjátadó történelmébe, de most is akadtak olyanok, akik erősen mellényúltak ruhaválasztásukkal. Az esemény ezúttal sem úszta meg divatbaki nélkül, volt pár előnytelen vagy az eleganciának hátat fordító összeállítás.

hirdetés

Tekintve, hogy az idei évben teljes értékű gálát láthattak a nézők, várható volt, hogy mindenféle öltözék és stílus képviselteti magát a rendezvényen. A legtöbb vörös szőnyeges eseményről elmondható, hogy igencsak vegyes a felhozatal a ruhák tekintetében, az Oscar-gálára ez azonban különösen igaz. Mivel nem csupán a jelöltek listája volt széles körű, a fellépők ízlése is igencsak változatosnak bizonyult, bőven volt miből szemezgetnünk.

Idén talán Kristen Stewart nyúlt mellé leginkább, ami azért is meglepő, mert jelölték a legjobb női főszereplő díjára. Ilyen esetben a legtöbben igyekeznek a lehető legcsodálatosabb ruhában a színpadra sietni, ha úgy adódik a helyzet. A 31 éves színésznő mit sem törődött az elvárásokkal, maximálisan hű maradt önmagához, köldökig kigombolt ingben és rövidnadrágban érkezett.

 

Bár összességében nem a kihívó fazonok voltak túlsúlyban az idei Oscar-gálán, azért akadt néhány túlzásba vitt dekoltázs, ami visszásan sült el. Többek között Venus Williams, Chloe Bailey és Tracee Ellis Ross mutatott többet magából, mint amennyit célszerű lett volna. Néhány ízlésficamos kreáció úgyszintén beficcent a képbe, Amy Schumer ruhája akár egy kétezres évek elejéről visszamaradt karácsonyi kollekció része is lehetne. Az előnytelen szabással ugyancsak mellényúltak páran, Maya Rudolph például teljesen elfedte nőies alakját.

Nincs Oscar-gála divatbaki nélkül

Alapvetően talán az Oscar-gála a legnívósabb vörös szőnyeges esemény, ahol a dresszkód rendszerint ünnepélyes, elegáns ruhakölteményeket vár el, mégis sokan inkább egyfajta önkifejezésre vagy figyelemfelkeltésre használják az alkalmat. Igaz, hogy a filmekről szól az este, a híres nők azonban rengeteg időt szánnak az eseményhez illő ruha megtalálására.

A korábbi években sokan jelmezbálként gondoltak rá, legalábbis más magyarázat nemigen van egyik-másik összeállításra. Ki ne emlékezne arra, amikor Björk hattyúvá változva parádézott. A csodabogár sokaknál kiverte a biztosítékot ruhájával, talán máig ő vezeti a legbizarrabb kreációk toplistáját.

 

Cher stílusa elképesztően egyedi és utánozhatatlan, így kicsit sem volt meglepő, amikor ebben a szettben jelent meg az 1998-as díjátadón.

 

Sokszor nem is a jelmezbáleffektus okozza a divatbakit, hanem szimplán a fazonnal van probléma. Bár a legtöbben igyekeznek a legjobb formájukat hozni ilyenkor, előfordul, hogy igencsak mellényúlnak választásukkal. Az előnytelen szabás hihetetlenül elronthatja az összképet, és való igaz, hogy még Hollywoodban is megesik ez az apró baklövés, annak ellenére is, hogy a legtöbb híresség mögött szakképzett stylistok állnak.

Arra sem árt gondolni – bár sokan nemigen bizakodnak előre –, hogy megeshet, hogy fel kell tipegni a színpadra, a ruhának pedig nemcsak látványosnak és csinosnak, de némiképp kényelmesnek is kell lennie. Jennifer Lawrence az első két kritériumot egyértelműen kipipálhatta a 2013-ban viselt kreációval, ám nem csoda, hogy megbotlott a hatalmas estélyiben.

 

Az idei Oscar-gála sem zajlott le emlékezetes divatbaki nélkül, ám idén nehéz lenne egyetlen fonalra ráhúzni a tévedéseket. A stylistok több hibát is vétettek. A túlzásba vitt dekoltázs még talán megbocsátható, hiszen olykor egy hajszálon múlik, hogy a ruha közönséges vagy szexi stílust képvisel-e. Az értelmezhetetlen, néha már-már csúnya kreációk helyett azonban célszerűbb volna egy egyszerűbb, klaszikus fazont választani a hírességek számára.

Összességében igencsak vegyes volt a felhozatal, a mellényúlások mellett pedig számos gyönyörű, lélegzetelállító ruha is megjelent a vörös szőnyegen. Túlnyomórészt ízléses, stílusos darabokat láthatott a közönség a 94. Oscar-gálán, ezek a kreációk remekül ellensúlyozták ezt a pár baklövést.

Kiemelt kép: David Livingston/Getty Images.

Kép a cikkben: Kevin Winter/Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés