Bár a koronavírus elsősorban cseppfertőzés –tüsszentés, köhögés- útján terjed, felületeken is képes megtapadni, így a ruhaneműk szintén potenciális veszélyforrást jelentenek. Akár kénytelenek vagyunk bejárni dolgozni, akár a gyógyszertárba, kisboltba szaladunk le, elkerülhetetlen a külvilággal való érintkezés, és, ha épp nem is tüsszentette el magát mellettünk senki, porszemcsék útján még megtapadhat a vírus az öltözéken.

hirdetés

Bármely okból is léptünk ki a házból, amint hazaértünk, érdemes körültekintőnek lenni, és fokozott óvatossággal kezelni a rajtunk lévő ruhadarabokat. A WHO szerint biztos adatok még nincsenek arról, meddig képes megélni a koronavírus a szöveteken, de a Harvard Egyetem kutatásaiból az derül ki, hogy a puha felületeken kevesebb ideig képes a vírus életképes maradni.

A ruhák fertőtlenítése is fontos

Ez bíztató, de sajnos nem elég indok a dolog elbagatellizálására. Tehát, még mielőtt elindulunk otthonról, jó ötlet bekészíteni egy eldobható vagy mosható, jól zárható szennyeszsákot, amibe rögtön belerakhatjuk a rajtunk lévő ruházatot. Ez legyen az első, mikor hazaérünk, így elkerülhető, hogy a vírust esetleg szétszórjuk a lakás többi részében is. Igen, ez irtó nagy macera, tehát ebből a szempontból is megéri inkább otthon maradni.

A ruházattal könnyű dolgunk van, de mi a helyzet a kabáttal? Ez az egyik legpotenciálisabb vírushordozó, hiszen egyelőre még elkel, és mint így, a legtöbbet ő kapja a külvilág szennyeződéseiből. A legtöbb, amit tehetünk, hogy hanyagoljuk a kényes, nehezen tisztítható anyagokat, és inkább a dzsekiket, bőrkabátokat részesítjük előnyben, amiknek a felületét könnyebb fertőtleníteni, esetleg egy héten egyszer kimosni. Ugyanez igaz a többi ruhadarabra is, hiszen a finom anyagokat sokkal alacsonyabb hőfokon szabad mosni.

Ha összegyűlt a kintről levetett ruhák mennyisége, indítsd el a mosást legalább 60 fokon, persze előtte azért olvasd el a ruha címkéjén lévő használati utasítást. Legjobb, ha a mosógép szárító funkcióját is használod vagy a szabad levegőn hagyod megszáradni őket. Vasalással tovább sterilizálhatod a ruhákat.

Ha mégis olyan ruhát mosol, amit csak kézzel szabad, a lehető legmelegebb vizet használd, és áztasd abban a ruhákat 20-30 percig, majd öblítsd ki őket. Ha igazán biztosra akarsz menni, kétszer is megismételheted a mosást.

A kintről behozott ruhák kezelése egy dolog, de mi a helyzet az otthoni darabokkal? Érdemes naponta cserélni őket? Egyértelműen nem szükséges, ha tudod, hogy nem volt esélye a vírus megtapadásának. Más a helyzet akkor, ha olyan személlyel élsz együtt, aki házi karanténban van. Az erre vonatkozó szabályok alapján ilyenkor az adott illető elkülönítésre kerül a többi lakótól, de bizonyos szintű érintkezés, például a szennyes ruhák által, adott.

Ebben az esetben, és ha indokoltnak érzed, érdemes naponta cserélni a ruházatot. Ezen kívül használj eldobható gumi- vagy mosható kesztyűt a szennyes kezelésekor, amit kizárólag erre a célra használj. A fertőzött és a többi lakó ruháját ennek ellenére szabad együtt mosni, de a nagyobb biztonság érdekében jobb, ha külön kezeli őket az ember.

Amiről semmiképp ne feledkezz meg az alapos kézmosás. Akár a saját, akár mások levetett ruháit kezeled, utána moss kezet, és, ha olyan helyzetbe kerültél, hogy egy fertőzött személlyel laksz együtt, elsősorban az illetékes szervek utasításait kövesd a higiéniára vonatkozóan.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés