A fülplasztika tökéletes megoldást nyújt az elálló fül korrigálására, ami sok esetben nem csak esztétikai probléma, hanem komoly lelki problémák okozója.

hirdetés

Sokan elégedetlenek a fülük méretével, formájával, állásával, és szakemberhez fordulnak, hogy ezeken korrigáljanak. Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista szerint az elálló fülek zavarják a legjobban a pácienseket, hiszen ezt a problémát a legnehezebb eltakarni – főleg a férfiak, a kisfiúk esetében, akik nem tudnak hosszú hajat növeszteni.

Kiknek ajánlott a fülplasztika?

Leginkább azoknak, akik nem tudnak megbékélni a fülükkel, és ez a teher rányomja bélyegét a mindennapjaikra. Ha az elálló fülek rombolóan hatnak az önértékelésre, érdemes számba venni a fülplasztika lehetőségét. Nem csak az elálló fül jelenthet problémát, hiszen vannak, akiket az alakja, vagy a túl nagy mérete bosszant jobban.

A nők önbizalmát is jelentősen rombolja, ha elégedetlenek a fülükkel. Ha valaki gyakran vált csúfolódás áldozatává gyerekkorában, például az elálló fülei miatt, előfordulhat, hogy felnőttként sem tud kibékülni ezzel a kis szépséghibával, ami nyomasztóan hat rá. Azok a nők, akiket zavar a fülük kinézete, gyakran nem merik összefogni a hajukat, nem szívesen járnak uszodába, strandra, mert a vizes haj felfedi az általuk takargatott problémát, és akkor is lemondanak a divatos rövid frizurákról, ha szívük szerint bevállalnák.

 

– A fülplasztikát egészen kicsi kortól lehet végezni, hiszen 5-6 évesen a fül eléri a végleges méretét, így onnantól nincs akadálya a műtétnek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akinek gyerekként elállnak vagy túl nagyok a fülei, felnőttkorában is ezzel kell élnie, ha nem tesz ellene. – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Hogyan zajlik a műtét és a gyógyulási szakasz?

A plasztika helyi érzéstelenítéssel történik, a műtét alatt alkalmazott technika és a vágások helye attól függ, hogy mi a cél az operációval, így az orvos a fül mögött és a fülben is ejthet metszést.

Minden alkalommal kikérdezzük a pácienst, hogy mi zavarja leginkább a fülében, min szeretne változtatni, és közösen tervezzük meg a végkimenetelt. A fülplasztika során az orvos eltávolítja a felesleges porcot és bőrt, a porcot megfelelő pozícióba hajtja, és belső varratokkal rögzíti, majd a vágásokat is összevarrja – részletezi a specialista.

A műtét nagyjából két órát vesz igénybe, majd két napra kötést kap a páciens, amit az orvos egy újabb találkozás alkalmával szed le. A műtéttől függően kettő-hat hétig javasolt éjszakára laza fejpántot viselni, ami védi a fület a forgolódáskor, illetve nem ajánlott szaunába, uszodába, szoláriumba menni.

A fülműtét eredménye végleges, a varratok kiszedése után beállt pozícióban örökre marad, a páciensnek soha többet nem lesz gondja az elálló fülekkel, ezzel pedig sokan visszanyerik önbizalmukat is.

Képek: Getty Images.

Forrás: New Beauty, purecom.

  • Megosztás: