Nem olyan rég jelent meg a Marilyn Monroe életéről szóló film a Netflixen. A tragikus körülmények között elhunyt színésznő élete és halála még manapság is sokakat foglalkoztat. Monroe az elmúlt évtizedekben popkulturális ikonná változott. Mindenki ismeri az arcát, függetlenül attól, hogy látta-e a vásznon, vagy sem. Sok tárgyon felbukkant az alakja, még a Versace kreációin is.

hirdetés

Marilyn Monroe élete és halála még manapság is állandó témát szolgáltat az íróknak, filmrendezőknek. A Netflix sem szertetett volna kimaradni a felsorolásból, 2020-ban filmet forgattak a színésznőről, amelyben Ana de Armas alakítja Marilynt. A kubai színésznő átalakulása tökéletesen sikerült, még a legapróbb gesztusait is átvette.

A színésznőről rengeteg fotó, videófelvétel készült az ötvenes években. A művészi megjelenítések közül az Andy Warhol-féle színes portrék a legkülönlegesebbek, melyek a pop-art legismertebb alkotásai. A képeket szinte mindenki ismeri, a kiállítások mellett felbukkantak már pólókon, bögréken és egyéb használati tárgyakon. A színes képek Warhol számára meghozták a sikert, a képei pedig alkalomadtán a ruhákon is felbukkannak.

Marilyn Monroe arca a divattervezőket is megihlette: a Versace nagy sikert aratott vele

Gianni Versace nagy rajongója volt Andy Warholnak, az egyik legkiemelkedőbb alkotónak tartotta. Ezért véletlenszerű választásról semmiképp sem beszélhetünk. Az 1991-es tavaszi-nyári kollekcióban bukkant fel elősként a Marilyn Monroe-ruha, ám a színésznő arca mellett James Dean alakja is felbukkant. A képek a hatvanas években keletkeztek, ám mégis a kilencvenes évek elején váltak ikonikussá.

Ugyanebben a kollekcióban kapott helyet a Vogue-ruhaként elhíresült darab. Ezzel a kreációjával Gianni láthatatlan hidat emelt a média és a művészetek között.

A pop-art ruhát eredetileg Naomi Campbell viselte a kifutón. Hatalmas szenzációt váltott ki, a nők pedig valósággal rajongtak a színes, mintás darabért. Gianni, hogy fokozza az izgalmakat, látványos díszítéseket helyezett el a mellrészen. Különféle gyöngyökkel, kövekkel dobta fel a vibráló kreációt.

A színes Marilyn-ruhát azóta sem feledi a divat

2017-ben, Gianni halálának a 20. évfordulóján Donatella Versace megható módon emlékezett meg a testvéréről. A tervező felidézte Gianni klasszikusait, elővette a dizájner kedvenc fazonjait, anyagait és mintáit. Természetesen változtatott egy keveset a megszokott szabásvonalakon, mindent a modern irányzatokhoz igazított, ám mégis szépen érzékeltette a Versace állandóságát.

A kifutón felbukkant az eredeti ruha, melyet még Naomi Campbellen láthatott elsőként a közönség. A kreáció kicsit sem hatott furcsának a többi darab között, hiszen Gianni mindig is letisztult, nőies szabásvonalakkal dolgozott. Törekedett az állandóságra, igyekezett olyan darabokat alkotni, amelyek klasszikussá válhatnak a divat körforgásában. Ennek köszönhetően a minimalista stílusú ruha remekül illeszkedik a Versace stílusába.

 

Az estélyi mellett más fazonokat is tervezett Donatella az anyagból. Készült miniruha, overall és még cipő, illetve combcsizma is. A látványos kreációk ismét felkapottak lettek, a hírességek számtalan alkalommal viselték a különféle variációit. Láthattuk többek között Irina Shaykon és Ella Fanningon is.

 

Az eredeti ruha szerepel a Metropolitan Múzeum Costume Institute jegyzékében. Valódi műremek, a közelebbi felvételeken remekül látszik az aprólékos kidolgozás, amitől még látványosabbá válik a Gianni által megalkotott ruhadarab.

 

 

Kiemelt kép: George Rose / Getty Images.

Képek a cikkben: George Rose, Daniele Venturelli, Antonio de Moraes Barros Filho, Chicago History Museum / Getty Images. 

  • Megosztás: