A kilencvenes években számos őrült trend kapott szárnyra, majd tűnt el egy szempillantás alatt. Ám vannak olyan legendás szettek, amelyekre még közel harminc évvel később is emlékszünk.

hirdetés

A kilencvenes évek a szupermodellek korszakaként vonult be a divattörténelembe, így ebben az évtizedben meghatározó volt a tökéletes test kultusza, például olyan nők jelentettek inspirációt, mint Cindy Crawford. Ám a tervezők sem tétlenkedtek, ami a divathatásokat illeti: a Chanel és a Versace akkori kollekciói máig ihletforrásként szolgálnak a dizájnereknek.

A korszakhoz számos legendás divatpillanat köthető, hiszen olyan hírességek fordultak meg a vörös szőnyegen, mint Jennifer Aniston és Gwyneth Paltrow. A fiatal színésznők még jóval bevállalósabbak voltak, mint manapság. A kilencvenes évek elején még Madonna is divatikonnak számított. Az évtized elején viselte a vintage hatású fűzőjét, amelyre máig emlékszik a világ.

Divatos összeállítások, amelyek ma is népszerűek

A kilencvenes évek elején hódított a grunge stílus, ezért az alternatív divatvonalak iránt érdeklődő fiatalok zöme kockás flanelingben és bakancsban flangált. A laza, összeszedetlen megjelenés annyira divatosnak számított, hogy sokszor még a vörös szőnyegre is beszivárgott. Az évtized közepén aztán megjelent a hollywoodi glamour, ami ismét előszedte a jól ismert nőies szabásvonalakat.

A nők ismét magassarkúba bújtak, és gyakran viseltek hosszú szoknyákat. Természetesen a retró ekkor sem maradhatott ki a felhozatalból, főként a hetvenes évek közkedvelt fazonjait újították fel a tervezők. Hódított a bőrhatású blézer, a miniszoknya és a caprinadrág, amelyek manapság is divatosnak számítanak.

Fran Drescher a kilencvenes évek egyik nagy sztárja volt, ezt nagyban köszönheti A dadus című sorozatnak. A színésznő ruhatára elképesztően izgalmas volt a szériában, és csakhamar az is kiderült róla, hogy a való életben sem szereti az egyszerű ruhadarabokat. A sikkes összeállításai manapság éppúgy ihletadóak, a huszonvalahány évvel ezelőtti szereléseit pedig bármikor felvennénk.

 

Nicole Kidman az évtized szupersztárja volt! Bár manapság is szárnyal a színésznő csillaga, már közel sem annyira bevállalós az öltözködés terén, mint akkoriban. Imádta a maszkulin stílusú kosztümöket és a lezser farmeres szereléseket. Ezek az összeállítások még manapság is hódítanak.

 

Madonna különc megjelenésével mindig magára irányította a figyelmet. Az egyik legismertebb szerelése ez a fűzős összeállítás, amit egy koncerten viselt. Bár a ruhadarab furcsán mutatna az utcán, a finomabb verziók könnyedén beültethetők a hétköznapi viseletekbe, hiszen a fűzők napjainkban is nagyon divatosnak számítanak.

 

Az énekesnő extravagáns bőrhatású kabátja, felhasított szárú nadrágja és szögletes orrú csizmája ma sem ismeretlen, hiszen ezek a darabok újra bekerültek a divat körforgásába.

 

A hálóingszabású ruhák is a kilencvenes évek divatját idézik meg napjainkban. Madonna egy old hollywoodi szettben sütötte el ezt a szexi darabot, vintage glamour frizurával és sminkkel megspékelve. Az ocelotmintás kabátja sem lenne kirívó idén, mert újra népszerűek az állatminták, persze, csak nyomott vagy grafikus mintázat formájában. Az eredeti szőrme korszaka szerencsére leáldozóban van.

Winona Ryder a kilencvenes években imádta a lazább szereléseket, ám a nőiességet sem vetette meg. A bőrszoknya és a garbó igazi klasszikus, amit idén úgyszintén elsüthetsz.

 

Elizabeth Hurley még manapság is szereti azokat a kreációkat, amelyekkel kihangsúlyozhatja nőies vonalait. A kilencvenes években a merészebb ruhadarabokat részesítette előnyben, épp, mint ez a különleges estélyi, amelyet a kivágások és az arany részletek tesznek igazán különlegessé. A bőrfelületet szabadon hagyó részletmegoldások ma éppúgy sikkesnek számítanak.

 

Jennifer Aniston ruhatára manapság is kiapadhatatlan ihletforrásnak számít. A kilencvenes években is sokan másolták a színésznő öltözékeit, ezek a darabok pedig az aktuális divatban éppúgy megállják a helyüket.

 

Kiemelt kép: Steve Granitz, Steve.Granitz/INACTIVE / Getty Images. 

Képek a cikkben: Ron Davis, Steve Granitz, Terry McGinnis, Patrick Riviere, Michel Linssen, Kevin Mazur/K. Mazur, Brenda Chase, Dave Benett, Barry King, Michael Ochs Archives / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés