Roy Halston Frowick, vagy ismertebb nevén csak Halston a hetvenes években az amerikai nők legkedveltebb tervezője volt. Megváltoztatta a hölgyek viszonyát a divathoz, kényelmes, praktikus ruhadarabokat tervezett, amelyek jól mutattak minden testalkaton. Többek között ezzel is megelőzte a korát.

hirdetés

Roy Halston Frowick 1932. április 23-án született Des Moinesben. Már gyerekként is érdekelte az alkotás folyamata és a divat, ezért az édesanyjának, valamint a nővérének kreált mutatós kalapokat, ruhadarabokat. Művészeti iskolába járt, mellette pedig kirakatrendezőként dolgozott Chicagóban.

Halston az egyik törzsvásárlójával a pályája kezdetén.

Egy ígéretes karrier kezdete

A szeles városban nyitotta meg az első kalapszalonját 1953-ban. A különleges dizájn meghódította a nőket, rövid időn belül már a kor filmcsillagai vásároltak Halstontól. Pár évvel később az egyik helyi újság egy részletes riportot közölt a tervezőről, ennek köszönhetően csak tovább nőtt népszerűsége az előkelő hölgyek körében. Ekkor kezdte el a középső nevét használni, mint márkajelzést.

1957-ben New Yorkba költözött, és Lilly Daché kalaptervezőnél kezdett el dolgozni. A kész darabokon mindkét művész neve szerepelt, így Halston rövid időn belül saját részleget kapott a legendás Bergdorf Goodman áruházban, ami a felső tízezer kedvelt helye volt.

Halston számára a valódi áttörést az az apró kalap jelentette, amit Jackie Kennedynek tervezett 1961-ben. A pillbox névre keresztelt fazont a first lady a beiktatáson viselte. Az apró kiegészítővel osztatlan sikert aratott, Amerikában minden nő a tervezőnél szeretett volna vásárolni.

Jackie Kennedy 1961-ben viselt pillbox fazonú kalapja meghozta a tervező számára az áttörést.

Halston forradalmi újításaival megváltoztatta az amerikai divatot

Bár a kalapokkal megteremtette a biztos egzisztenciáját, és hatalmas sikereket ért el, idővel Halston mégis felhagyott a nőies kiegészítők tervezésével, figyelme fokozatosan a ruhák felé fordult. 1968-ban nyitotta meg a butikját New York egyik legelegánsabb környékén, majd létrehozta a Halston Limited márkát, és egy év elteltével, 1969-ben jelentkezett az első ready to wear kollekcióval.

Zsenialitása már rögtön megmutatkozott, hiszen egyszerű, kényelmes, hordható, nőies és sikkes ruhadarabokat tervezett, amelyek mellőzték a felesleges díszítőelemeket. Halston imádta a minimalizmust, valamint az előkelő anyagokat és a finom csillogást, ezeknek a keveréke igazán különlegessé varázsolta a kollekcióit. Megváltoztatta a szabásvonalakat, olyan ruhákat alkotott, amelyekben a nők igazán szabadnak érezhették magukat.

Újításai közé tartozik az ultravelúr nevű anyag kifejlesztése, amelyből ingruhát szabtak. A textil mosható volt, bírta az esőt, és akár rétegezni is lehetett. Az eleinte neutrális színékben pompázó kreációi hamar felkapottá váltak. Halston különleges feladatának tekintette a nők öltöztetését, bármilyen testalkatról volt szó. A hetvenes években elsőként alkalmazott molett modellt a kifutón, ezzel jócskán megelőzte a korát.

Imádta a selymet és a sifont, ezekből az anyagokból igazán légies darabokat kreált. Nem spórolt a kelmékkel, arra is volt példa, hogy a modelleken szabta ki a ruhákat. A hatalmas, lágy esésű szoknyákkal valóságos divathullámot indított el, az általa megalkotott fazonokból még manapság is inspirálódnak a tervezők. A nyakba akasztható felsőrész népszerűsége úgyszintén az ő nevéhez köthető, a diszkókorszakban ugyanis kényelmes darabokra volt szükség, amelyekben a nők táncolhattak, szórakozhattak. A lezseren elegáns kaftánokról sem érdemes elfeledkezni, a könnyed viseletet imádta Jackie Kennedy.

Halston imádott praktikus darabokat tervezni, amelyekben a nők jól érezték magukat. Sok overallt kreált merész kivágással, ezekért a kreációkért bolondultak a hölgyek.

A kor ünnepelt modellei Halstonnak dolgoztak

Megvoltak a kedvenc modelljei, eleinte Elsa Peretti is közéjük tartozott. A híres ékszertervező pályája kezdetén sokszor megfordult a Halston Limited kifutóján. A divattervező annyira ragaszkodott a manökenjeihez, hogy mindig a jól ismert arcokkal mutatkozott.

Közösen mentek a gálákra, bemutatókra és legtöbbször együtt is utaztak. A híres divatújságíró, Andre Leon Talley a bájos Halstonett névvel illette a csinos hölgykoszorút. Halston volt az első tervező, aki színes bőrű manökent alkalmazott a kifutón és a reklámokban. A kor legnépszerűbb hölgyeivel dolgozott együtt, a múzsái közé tartozott Pat Cleveland, Anjelica Huston, Heidi Goldberg, Karen Bjornson, Beverly Johnson, Nancy North, Chris Royer, Alva Chinn, Connie Cook és Pat Ast.

Halston népszerűsége folyamatosan nőtt, a kor divatikonjai rendszeresen látogatták a butikjait. Greta Garbo, Babe Paley, Elizabeth Taylor és Margaux Hemingway is a kliensei közé tartozott. Barátai kapcsolatot ápolt Liza Minnellivel és Bianca Jaggerrel, nekik úgyszintén sokszor kreált ruhát. A híres hölgyek kérés nélkül reklámozták az alkotásait, mondhatni, márkanagykövetként működtek.

A tervező egyik legjobb barátja Liza Minnelli volt, a színésznőnek Halston tervezte a sárga menyasszonyi ruháját.

Halston a ’70-es években szinte egész Amerikát öltöztette

1973-ben eladta a cégét Norton Simonnak, ám a kreatív vezetést megtartotta, és a befektetőnek köszönhetően hatalmas anyagi szabadságot kapott. 1975-ben Max Factor jelentette meg az első parfümjét, amelynek az üvegjét Elsa Peretti alkotta meg. Az illat hatalmas siker lett, a nők tömegével vásárolták. A hetvenes évek derekára Halston népszerűsége az egekbe szökött, a nevével bármit el lehetett adni, a ruhák mellett ágyneműt, bőröndöt, táskát és még fehérneműt is a piacra dobott.

1983-ban nagy összegről szóló szerződést írt alá a JCPenney márkával. Az üzlet olcsóbb árkategóriájú termékeket kínált, mint a Halston Limited, a tervező ennek megfelelően alkotta meg a ruhadarabokat. Mondhatni, Halston volt az első divattervező, aki kapszulakollekciót tervezett, egy kisebb márkának. Bár az együttműködés sikeresnek bizonyult, az előkelő üzletek tartottak a márkanév elértéktelenedésétől, ezért a Bergdorf Goodman megszüntette a divattervező részlegét.

Halston egyik bemutatója 1980-ban.

 

Halston hedonista életet élt, imádott szórakozni, szinte mindig megtalálható volt a Studio 54-ben a legjobb barátaival. Szeretett drága utazásokra költeni, és két kézzel szórta a pénzt.

A nyolcvanas években a Halston Limited ismét gazdát cserélt, és az új tulajdonosokkal nem tudott együtt dolgozni. Halston egyre inkább kivonta magát a tervezési folyamatból, idővel már egyáltalán nem vett részt benne. Legközelebbi barátaival tett csak kivételt: Liza Minnelli számára továbbra is kreált ruhakölteményeket. A visszavonuláshoz a betegsége egyaránt hozzájárult, 1988-ban megtudta, hogy HIV-pozitív, 1990-ben hunyt el AIDS-ben.

Halston különleges látásmódjával megelőzte a korát, hiszen alkattól függetlenül szeretett volna a nőknek olyan ruhákat készíteni, amelyekben jól érzik magukat. Csodás fazonmegoldásai voltak, amelyekben mindenki könnyen modern hercegnőnek, vagy népszerű diszkókirálynőnek érezhette magát. Mindig szem előtt tartotta a praktikumot, ám sosem feledkezett meg a minőségi anyagok nyújtotta luxusérzetről és az exkluzivitásról. A hetvenes években lefektette az amerikai divat alapszabályait, az általa megálmodott darabokat pedig még manapság is sokan használjak ihletforrásnak.

 

Kiemelt kép: Walt Disney Television Photo Archives / Getty Images. 

Képek a cikkben: Bettmann,  Susan Wood, Tyrone Dukes, Tom Wargacki, The Washington Post / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés