Elsa Peretti a 20. század egyik legjelentősebb ékszertervezője volt, aki zsenialitásával képes volt megújítani az amerikai ékszermárkát, a legendás Tiffany-t. Több forradalmi újítást alkalmazott, különleges darabjai pedig manapság is megtalálhatóak a luxusmárka kínálatában.

hirdetés

A Tiffany & Co. neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem követik állandóan a divatvilág apró változásait. Az ékszercéget rengeteg filmben megemlítik, elég csak Audrey Hepburn egyik leghíresebb szerepére gondolni. Az Álom luxuskivitelben című alkotásban a színésznő minden nap az üzlet kirakatát nézegetve eszi meg a reggelijét, miközben a gyönyörű ékszerekről álmodozik.

A Tiffany már a kezdetektől fogva a luxusékszerekkel tett szert hírnévre, népszerűségre. Eleinte főként az ezüst alkotta a kínálatuk nagy részét, ám a gyémántokkal úgyszintén találkozhattak a kor hölgyei.

A 20. század közepére a gyémántok mellett valami újdonságra volt szüksége a cégnek. Ekkor kötöttek szerződést a korábban modellként dolgozó Elsa Perettivel, aki forradalmi látásmódjával teljesen megújította a márkát, így az elképesztően frissé, divatossá vált.

Elsa Peretti a legnépszerűbb modell volt New Yorkban

Elsa Peretti Olaszországban született, 1940-ben. A hatvanas években kezdett el modellkedni Spanyolországban, majd pár év múlva már New Yorkban folytatta a munkát. A manöken népszerűsége folyamatosan nőtt, a diszkókorszakban a kor ünnepelt tervezőjének, Halstonnak dolgozott.

Halston a hetvenes években főként az amerikai középosztályt öltöztette, ám az előkelő hölgyek úgyszintén rajongtak a különleges kollekcióiért. Kivételes tehetségének köszönhetően, bármilyen anyagból képes volt ruhát szabni. Előfordult, hogy a manökennek alkotta meg a terveket. Elsa Peretti vibráló személyiségével, különleges kisugárzásával mindenkit levett a lábáról, így a tervező a múzsájának tekintette.

Pat Cleveland mellett a legfelkapottabb modellnek számított, a fotósok imádták. Élénk társasági életet élt, rendszeresen látogatta a Studio 54-et, ami New York legexkluzívabb szórakozóhelyének számított.

A Tiffany & Co. ismét népszerűvé vált az ékszertervezőnek köszönhetően

A sikeres modellkarrier ellenére Elsa hamar otthagyta a kifutót, és egyre inkább a tervezés felé fordult. Már a hatvanas évek végén alkotott ékszereket, 1971-ben pedig már Halston számára kreált apróságokat. A különös formájú nyakláncok hatalmas sikert arattak, még Lisa Minnelli is rajongott az egyedi darabokért.

Egyre többen figyeltek fel a modell különleges terveire, így nem csoda, hogy 1974-ben a Tiffany állást ajánlott neki. Elsa Peretti ezüstből alkotott ékszereket – 25 év után ez volt az első alkalom, amikor ezüsttel jelentkezett a luxusmárka. Az egykori manöken kanyargós, tömött medáljait, karkötőit imádták a nők, hiszen fiatalosak, különlegesek voltak.

Peretti ékszereit szórakoztatónak találták, a megfizethető ezüstnek köszönhetően, a nők elkezdték maguknak vásárolni a különféle csecsebecséket. Az alacsonyabb árak miatt, sokkal több hölgy viselte a Tiffany termékeit a hétköznapokban is.

 

Az ékszertervező több mint harminc kollekciót alkotott a Tiffany számára. Rendszeresen elutazott a Távol-Keletre, Európába, és megpróbált inspirálódni a helyi sajátosságokból, kultúrákból. A modern szobrászok alkotásai úgyszintén nagy hatást gyakoroltak az egyéni stílusára.

Az ékszerek nagy része ezüstből készült, ám beemelte az alapanyagok közé a jádét, a lakkot és a rattant. A terveihez a hétköznapi dolgokból merített ihletet, így született meg a bab alakú medál, vagy a Bone Cuff fantázianévre keresztelt hangsúlyos karkötő. Ehhez a vastag karperechez az olasz szerzetesek csontjai adták az ötletet, amelyeket Elsa még gyerekként látott egy kolostorban.

 

Elsa Peretti ikonikus alkotásai ma is megvásárolhatóak a Tiffany üzleteiben. A bab alakú medál, az Open Heart fantázianévre keresztelt, nyitott szívvel díszített darabok, és a Bone Cuff, vagyis a csont alakú karperec a legnépszerűbb termékek közé tartoznak. A különleges üvegalakú függő szintén jelen van, az első Halston-parfüm üvege volt ehhez hasonló, ami Elsa tervei alapján készült.

A manöken több évtizeden keresztül tervezett a Tiffany-nak, az ékszerei pedig különböző árkategóriákban mozognak. Az apró csecsebecsék mellett alkotott tollakat, késeket, és más ezüst holmikat a cég számára. 2021-ben halt meg, nyolcvanéves korában.

Vitathatatlan, hogy Elsa Peretti az egyik legsikeresebb nő, aki valaha az ékszeriparban dolgozott. Pontosan tudta, hogy mire vágynak a hölgyek, különleges, egyedi és formabontó ékszereket tervezett, amelyek alkalmasak a hétköznapi viselésre. Forradalmasította a formákat és örökre megváltoztatta az ékszerviselési szokásokat.

Elsa Peretti kollekciói még manapság is megtalálhatóak a Tiffany kínálatában, a cég bevételének egy jelentős része származik az egyedi darabokból.

 

Kiemelt kép: Jack Mitchell / Getty Images. 

Képek a cikkben: Jack Robinson, Images Press / Getty Images, Tiffany.com. 

  • Megosztás:
hirdetés